2019-01-23 08:38:31
Φωτογραφία για Ο ακαταπόνητος Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής «καταδικασμένος» να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ
Πόσα ανοικτά μέτωπα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι απειλεί τον Πρωθυπουργό; Το σωστό απόφθεγμα γράφτηκε στο μνήμα του Jim Morrison πριν από λίγες δεκαετίες, δανεισμένο από την Αρχαία Ελλάδα: «Κατά τον δαίμονα εαυτού». Όλοι μας έχουμε φύλακα-άγγελο ή εχθρό τον εαυτό μας, τον ικανό για την πιο μεγάλη επιτυχία ή δυστυχία. Και ο κος Τσίπρας τούτη την περίοδο γράφει για την νεώτερη Ιστορία τις πιο κρίσιμες σελίδες της Μεταπολίτευσης. Έχει δυο σημαντικά θέματα: α) την «Συμφωνία των Πρεσπών» και β) την Επιλογή Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί η Τουρκία ήταν και παραμένει ο αστάθμητος παράγοντας της Πατρίδας μας. Ο κος Τσίπρας είναι πανέξυπνος για να κάνει λάθη. Ξέρει να σώζει την παρτίδα. Και θα την σώσει. Όποτε γίνουν οι εκλογές. Έχει ήδη κλείσει το μέτωπο «Πάνος Καμμένος». Ελάχιστοι από τον ΣΥΡΙΖΑ λυπήθηκαν για το διαζύγιο. Το τεράστιας δυναμικής και σημασίας ανοικτό μέτωπο που χρήζει άμεσης λύσης είναι η επιλογή του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, που αν δεν τοποθετηθεί το σωστό πρόσωπο, η «Συμφωνία των Πρεσπών» θα είναι παιχνιδάκι μπρος στην απροσδόκητη τροπή των εξελίξεων με την Τουρκία.


Οι λεπτομέρειες καταδεικνύουν την ουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας πριν γίνει Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο. Δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη, ήταν καθοριστική που ρύθμισε τις εξελίξεις. Τις από Αμερικής φερόμενες. Σε περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για την Ελλάδα είναι σοφό ένας Πρωθυπουργός και το επιτελείο, που έχει επιλέξει, να λάβουν άμεσα τις αποφάσεις που πρέπει, ώστε να μην διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες γεωπολιτικής φύσης και στρατιωτικής διπλωματίας.

Το διαζύγιο με τον τέως ΥΠΕΘΑ κο Πάνο Καμμένο οδήγησε στην άμεση υπουργοποίηση του Ναυάρχου Αποστολάκη, μιας αντικειμενικά ασφαλούς επιλογής εκλεκτού Αξιωματικού και για τις ΗΠΑ. Ποιος άλλος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας από έναν ικανό Αξιωματικό και τέως Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται πια στον κο Αποστολάκη για τον διάδοχό του υποθέτω πως είναι πολλές. Ωστόσο, η επιλογή για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ επιβάλλεται να γίνει με κριτήρια αντικειμενικά και όχι πολιτικά –που πρέπει να γίνει άμεσα καθώς σύμφωνα με τον νομοθέτη η θέση μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως χηρεύσασα αν ερμηνευθεί σωστά το «απόντος ή κωλυόμενου» που γράφει η νομοθεσία.

Γιατί καθυστερείται η απόφαση επιλογής Α/ΓΕΕΘΑ;

Προφανώς για να παρθεί η σωστότερη. Οι Αρχηγοί των Επιτελείων Αεροπορίας και Ναυτικού, κ.κ. Νικόλαος Τσούνης και Χρήστος Χριστοδούλου έχουν ικανότητες και μάλιστα υψηλές. Αυτό που διαφοροποιεί τον νυν Αρχηγό του ΓΕΣ Αντιστράτηγο κο Στεφανή από τους λοιπούς Ανώτατους Αξιωματικούς είναι η λεπτή, καθοριστική, ίσως δυσδιάκριτη ποιοτική διαφορά: ο κος Στεφανής έχει γεννηθεί έτοιμος για Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται: σωματική, ψυχική, πνευματική αντοχή. Ακαταπόνητος και ολοκληρωτικά παρών. Το νοιώθουμε άπαντες. Ακόμα και εκείνοι που τον φθονούν. Πόσω μάλλον εκείνοι που έχουν συνεργαστεί μαζί του. Πόσω άλλον σε μια κρίσιμη περίοδο, που οι γείτονες είναι σταθερά προκλητικοί και άφρονες.  Ο κος Στεφανής δεν είναι απλώς ο κατάλληλος Αρχηγός, είναι ο  Άνθρωπος που τρέμει ο Ερντογάν. Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας προσεύχεται στον Αλλάχ η ελληνική πολιτική ηγεσία να τον στείλει στο σπίτι του. Η Ιατρική λέει «καλύτερα το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν». Και ισχύει παντού. Από το να ζητούμε την αρωγή του όταν προκύψει το πρόβλημα, είναι σοφότερο ο ίδιος να είναι η αποτρεπτική δύναμη του σταθερού εχθρού μας. Ο Στρατηγός Στεφανής είναι αυτός που επεσήμανε από την πρώτη ημέρα της Αρχηγίας του στο ΓΕΣ την εξαιρετική σημασία του συμπλέγματος της Στρογγύλης. Και υπενθυμίζω ότι το πρώτο βράδυ του ως Αρχηγός κατέλυσε εκεί, σαν να γιόρταζε την ευθύνη του στο τιμόνι του Στρατού Ξηράς.

Έχοντας βαθιά και υπερκόσμια Αγάπη, την ευθύνη της Πατρίδας μας, με πάθος και ανιδιοτέλεια,  με προσωπικότητα πολυσχιδή και ολοκληρωμένη, εξαρχής θεωρήσαμε στο iPorta.gr δεδομένη την Αρχηγία του στο ΓΕΣ, όταν τον Μάρτιο του 2016 εισήλθε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και μάλιστα του ευχηθήκαμε να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ για να ανταμειφθούν οι κόποι τεσσάρων δεκαετιών.

Τρία χρόνια μετά παρακολουθώντας καθημερινά την δράση του Αρχηγού ΓΕΣ επιβεβαιώνομαι τόσο ως Αρχισυντάκτρια του iPorta.gr, όσο και ως Ελληνίδα, περήφανη Αρκαδινή, κατ’επιλογήν Νησιώτισσα: ο κος Στεφανής είναι όλα αυτά τα θετικά που έχω γράψει στο παρελθόν στην αρθρογραφία μου υποκειμενική μεν, μα πάντα στηριζόμενη σε αυστηρά αντικειμενικά στοιχεία δε. Ο κύριος Αρχηγός, ο θαυμάσιος κος Στεφανής εκτός από Δάσκαλος, από Άνθρωπος που τρέμει ο Ερντογάν, από ευγενής, ευφυής, ανιδιοτελής Πατριώτης, πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ορκισμένος Στρατιώτης εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, ο Ακαταπόνητος κος Στεφανής, είναι «καταδικασμένος» να γίνει ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ. Του αξίζει, μας αξίζει και έτσι πρέπει να γίνει. Και ας είναι σκληρό για τους δικούς του ανθρώπους. Αυτοί που ξέρουν να αγαπούν, ξέρουν και να θυσιάζουν το εγώ μπρος στο εμείς, την δική του ανόθευτη Αγάπη για την Πατρίδα μπρος σε κάθε άνθρωπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων πλην του κου Στεφανή, του Αντιστράτηγου Στεφανή, θα είναι υποδεέστερη σε σύγκριση μαζί του, αμφίβολη σε αποτελεσματικότητα, αδιόρθωτη σε κρίσιμη αμυντική και διπλωματική συγκυρία. Και δίπλα μας δεν έχουμε το Λουξεμβούργο._

ΥΓ: Καλή υπουργική πορεία στον Ναύαρχο κο Ευάγγελο Αποστολάκη. Με υγεία και μακροημέρευση.

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

ΠΗΓΗ: https://iporta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ