2019-01-25 11:36:26
Φωτογραφία για Νιαγάρας: To όνειρο του «βασιλιά των ξυραφιών» King Camp Gilette για έναν επίγειο παράδεισο... χωρίς χρήματα και αυτοκίνητα
Το σχέδιό του μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού η κεντρική του ιδέα ήταν η δημιουργία «πράσινων» πόλεων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  Την ίδια εποχή που ο King Camp Gilette

τελειοποιούσε το ξυραφάκι μίας χρήσης φέρνοντας πραγματική επανάσταση, παρουσίαζε στην διεθνή κοινότητα ένα πολύ πιο μεγαλόπνοο σχέδιό του.

Την «Metropolis». Έναν επίγειο παράδεισο στον οποίον τα χρήματα -τα οποία ο ίδιος διέθετε σε αφθονία- δεν θα έχουν καμία αξία. Η ονειρική πόλη του δεν θα χρειάζεται ούτε αυτοκίνητα, ενώ το θαύμα της φύσης, οι καταρράκτες του Νιαγάρα θα την τροφοδοτούν με ενέργεια, καλύπτοντας όλες της τις ανάγκες.

Όλα αυτά, 125χρόνια πριν! Ο Αμερικάνος μεγιστάνας παρουσίασε το όραμά του σε ένα βιβλίο με τίτλο «The Human Drift», το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1894.

Αλλά πως θα ήταν αυτή η πόλη;

Το σχέδιό του μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού η κεντρική του ιδέα ήταν η δημιουργία "πράσινων" πόλεων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


"Κάτω από ένα τέλειο οικονομικό σύστημα παραγωγής και διανομής μπορεί να υπάρχει μόνο μία πόλη σε μια ήπειρο, και ενδεχομένως μόνο μία στον κόσμο",έγραψε.

Η Metropolis του Gilette θα μπορεί να φιλοξενεί τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους ανά πάσα στιγμή.

Στο βιβλίο του περιγράφει μία αστική περιοχή, η οποία θα εκτείνεται από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, περίπου 60 μίλια ανατολικά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης έως το Οντάριο του Καναδά.

Tα κτήρια θα έχουν σχήμα εξαγώνου και άφθονο χώρο μεταξύ τους. Τα οικοδομικά τετράγωνα θα διέρχονται από λεωφόρους, τεράστιους κήπους και όμορφα πάρκα. Στην πόλη-πρότυπο θα μπορούσαν να "σηκωθούν" 25 χιλιάδες πολυκατοικίες, ικανές να φιλοξενήσουν κατά μέσο όρο δύο χιλιάδες πεντακόσια άτομα η κάθε μία.

Ο ιδιοφυής επιχειρηματίας είχε σκεφτεί την κάθε λεπτομέρεια¨:"Θα υποστηρίξω τη χρήση τούβλου πορσελάνης ή κεραμιδιού τέχνης, ως το πλέον επιθυμητό όλων των υλικών τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό φινίρισμα όλων των κτηρίων" ανέφερε στην περιγραφή των διαμερισμάτων της κάθε πολυκατοικίας. Τα υλικά που πρότεινε, δεν είναι μόνο καλαίσθητα, αλλά και εξαιρετικά ανθεκτικά, αποδεικνύοντας πόσα καλά είχε σκεφτεί και την διάρκεια ζωής των κτηρίων.

Αλλά και η ιδέα του για την χρησιμοποίηση της δύναμης του νερού,ήταν το λιγότερο εντυπωσιακή.

"Εδώ υπάρχει μία δύναμη", έγραψε για τους Καταρράκτες, η οποία, αν τεθεί υπό έλεγχο, είναι σε θέση να διατηρεί σε συνεχή λειτουργία ακόμα και τη μεταποιητική βιομηχανία για τους αιώνες που έρχονται και επιπλέον, την παροχή όλων των εγκαταστάσεων φωτισμού, αλλά και να παράσχει την απαραίτητη ενέργεια για το σύστημα μεταφορών της πόλης."

Στις σελίδες του βιβλίου του, ξετύλιγε τον ενθουσιασμό του για έναν διαφορετικό κόσμο:

"Αν μπορεί να γίνει κατανοητό από τις μάζες, είναι βέβαιο ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα

προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι η πόλη να γίνει πραγματικότητα".

Ο Gillette διέθετε επίσης μια σύγχρονη προσέγγιση για τη χρήση του φυσικού φωτός:τα σχεδιαζόμενα διαμερίσματά του θα είναι χτισμένα γύρω από ένα κυκλικό αίθριο με γυάλινο θόλο. Σύμφωνα με το όραμά του για την Metropolis, το γυαλί αλλά και ο χάλυβας θα αποτελούν τα κύρια υλικά για την δημιουργία δικτύου θέρμανσης, κρύου αέρα, αλλά και για το αποχετευτικό σύστημα.

Όσο για τις μετακινήσεις, τα ποδήλατα θα ήταν τα μόνα ιδιωτικά οχήματα!

Οι ιδέες του Gilette κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται αν η ανθρωπότητα μπορούσε να επιλέξει άλλους δρόμους ανάπτυξης, προτού επιβαρύνει αβάσταχτα το περιβάλλον.

Το βιβλίο «Τhe Human Drift» είχε έτοιμη την λύση: Πράσινες πόλεις που θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν θα χρειάζονται αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις.

Πηγή: The Guardian
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ