2019-01-29 10:05:28
Φωτογραφία για Ο απολογισμός του Ευάγγελου Αποστολάκη στο ΓΕΕΘΑ
του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Έκλεισε εμφανώς συγκινημένος την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του «παραδίδοντος» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

«Κλείνοντας, δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο και να υπερασπίσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη…οι ευκαιρίες επιχειρησιακής εκπαίδευσης των ΕΔ, σε εθνικό και συμμαχικό πλαίσιο, έχει επανέλθει στα αντίστοιχα επίπεδα του 2009. Απλά πράγματα με πολλαπλή όμως σημασία».

Με τα λόγια αυτά έκλεισε ουσιαστικώς –εμφανώς συγκινημένος-  την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του «παραδίδοντος» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο πρώην Αρχηγός και νυν Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στη διάρκεια της τελετής παραδόσεως-παραλαβής στον διάδοχό του Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. 


Σε άλλο σημείο, ο Ε. Αποστολάκης προέβη σε ένα σύντομο και επιγραμματικό «απολογισμό πεπραγμένων» όπου μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής στο τι έγινε στη διάρκεια της τετραετούς Αρχηγίας του.

Οργανωτικά

• Προχώρησε «η καλώς εννοούμενη διακλαδικότητα».

• Επιμονή στην αναδιοργάνωση των ΕΔ.

• Εξέλιξη της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

• Δραστική ενίσχυση των δυνατοτήτων της Εθνοφυλακής.

• Δημιουργία ενός διακλαδικού στρατιωτικού κέντρου αντιμετωπίσεως κυβερνοπεριστατικών.

• Επίτευξη της επαυξήσεως της παραγωγικής διαδικασίας των στρατιωτικών εργοστασίων.

• Ανάπτυξη ενός Ενιαίου Συστήματος Μηχανοργανώσεως στα Γενικά Επιτελεία.

• Δημιουργία Γραφείων Νομικής Υποστηρίξεως του προσωπικού.

• Θέσπιση νέας διαδικασίας κατατάξεως νεοσυλλέκτων στρατευσίμων.

• Υλοποίηση της προμήθειας ιατρικού-τεχνολογικού εξοπλισμού για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

• Έναρξη λειτουργίας της Μονάδος Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο ΝΝΑ.

• Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας.

Εξοπλιστικά

• Επετεύχθη η παραλαβή 10 ελικοπτέρων τύπου CHINOOK.

• Επίκειται η παραλαβή 70 ελικοπτέρων τύπου KIOWA, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες της Αεροπορίας του ΣΞ.

• Κατέστη εφικτή η επαύξηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητος των τεθωρακισμένων οχημάτων και των αρμάτων μάχης LEOPARD, καθώς και η αναπλήρωση των φόρτων πυρομαχικών.

• Δρομολογήθηκαν ενέργειες για αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αμφίβιων οχημάτων εφόδου, με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα επαυξήσουν τις

• Επιχειρησιακές δυνατότητές μας στη διεξαγωγή αμφιβίων επιχειρήσεων.

• Ανάληψη και επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπηγήσεως των υποβρυχίων τύπου-214, με τη βοήθεια των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και του ΠΝ.

• Δρομολογούνται ενέργειες για την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπηγήσεως των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ.

• Ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ενεργοποίηση και η επιχειρησιακή αξιοποίηση των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β Orion και αναμένεται η

• Παράδοση του πρώτου αεροσκάφους σύντομα, ενισχύοντας σημαντικά τις

• Δυνατότητες θαλάσσιας επιτηρήσεως σε εθνικό και διασυμμαχικό επίπεδο.

• Επίκειται η έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ, σε επίπεδο F-16V.

• Έναρξη παραλαβής των πρώτων 5 από 12 συνολικώς εκπαιδευτικών αεροσκαφών P-2002, προς αντικατάσταση των αεροσκαφών Τ-41 που συμπλήρωσαν 50 έτη αεροπορικού βίου, μια σημαντική αναβάθμιση στον εκπαιδευτικό αεροπορικό στόλο της Σχολής Ικάρων.

• Δρομολόγηση ενεργειών για τη δημιουργία ενός διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτητικής εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα, το οποίο πέραν της προφανούς αξιοποιήσεως και οφέλους σε εθνικό επίπεδο, θα συνδράμει στην προβολή του υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου της ΠΑ σε συμμάχους και εταίρους.

Από την πλευρά του ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρ.Χριστοδούλου στην πρώτη Η.Δ. του δημοσιοποίησε αμέσως την όλη φιλοσοφία του με άκρως επιγραμματικό τρόπο:

«Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι: Στα προβλήματα οι ευφυείς άνθρωποι βρίσκουν πάντα λύση, οι ιδιοφυείς τα προβλέπουν, ενώ οι ανόητοι τα κρύβουν ή κάνουν ότι δεν τα βλέπουν. Στον χώρο που υπηρετούμε δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατηρούμε προσωπικό που ανήκει στην τρίτη κατηγορία. Ιδιαίτερα όσοι επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης πρέπει να αφουγκράζονται κάθε υπηρεσιακό ή ανθρώπινο πρόβλημα που ανακύπτει. Η φυσική ηγεσία έχει βασική ευθύνη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Σας καλώ λοιπόν να κλείσετε τα αυτιά σας στις διάφορες σειρήνες που σας καλούν σε άλλους δρόμους ή ατραπούς, πέραν των όσων προβλέπουν οι γραφτοί και άγραφοι νόμοι της υπηρεσίας. Η ορθότητα της λύσης έρχεται μέσω της υπηρεσιακής οδού. Όμως σφάλματα και παραλήψεις που άπτονται σε θέματα συμπεριφοράς ή πειθαρχίας, ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση της εργασίας δεν επιδέχονται άλλοθι ή συγνώμης. Η προστασία των μέσων, αλλά κυρίως του εαυτού μας και των συναδέλφων μας που εργάζονται δίπλα μας, αποτελεί ιερό καθήκον στην εκτέλεση της αποστολής μας. Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες αυτοεπίβλεψης, για αποφυγή συμβάντων ή ατυχημάτων, γι’ αυτό δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης για όλα, αρκεί να γίνεται σωστή επίβλεψη κάθε δραστηριότητας ή έργου».

Απαντώντας ο ίδιος στο ρητορικό ερώτημα για το ποιοι είναι οι στόχοι του το διάστημα της Αρχηγίας του, σημείωσε τα εξής:

«Με οδηγό πάντοτε το συμφέρον της υπηρεσίας, έχω ήδη επικεντρώσει την προσοχή μου στους κύριους άξονες πάνω στους οποίους θα ασκήσω τα καθήκοντά μου, που είναι:

1) Η αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπηρεσιών με βάση τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα με πνεύμα οικονομίας.

2) Η βελτίωση της διαθεσιμότητος των διατιθέμενων μέσων.

3) Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δυνατοτήτων.

4) Η αξιοποίηση του προσωπικού ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες του καθενός.

Ιδιαίτερα στις επιλογές προσώπων τα κύρια κριτήρια είναι το τρίπτυχο επαγγελματισμός, χαρακτήρας, ηγεσία. Η ρήση του Αριστοτέλη «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από την ίση μεταχείριση ανίσων» αποτελεί τη βάση της νοητικής μου ύπαρξης, έτσι δεν θα επιτρέψω ποτέ κάποιος να αδικηθεί ή να μην ανταμειφθεί σύμφωνα με την προσπάθεια που καταβάλει».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής  Δ.Βίτσας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φ.Κουβέλης, ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας, ο ΑΝΥΝΝΠ Ν. Σαντορινιός, ο ΥΦΥΠΕΞ Τ.Κουίκ, ο Υφ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Αρχηγών ΕΔ ξένων κρατών, Επίτιμοι Αρχηγοί καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των ΕΔ, αντιπροσωπείες στελεχών από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ και τις Ενώσεις Αποστράτων, απόστρατοι και άλλοι προσκεκλημένοι.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ