2019-01-29 22:25:22
Φωτογραφία για Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων;
Οι υδατάνθρακες συχνά θεωρούνται ο μεγάλος «εχθρός» στη διατροφή και τη σιλουέτα μας, στην πραγματικότητα, όμως, τους χρειαζόμαστε. Στη βασική τους μορφή, οι υδατάνθρακες μας παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας, η οποία αξιοποιείται ως καύσιμο στους μυς, τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Όταν «κόβουμε» τους υδατάνθρακες, το αποτέλεσμα είναι συνήθως η απώλεια βάρους, αλλά υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες που συχνά παραβλέπουμε. Μην ξεχνάτε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δουλεύει με τη βοήθεια υδατανθράκων που φτάνουν στο 45 με 65% της καθημερινής μας διατροφής -φυσικά, μιλάμε για υδατάνθρακες κυρίως από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ολική άλεση κι όχι για γλυκά.

Δείτε, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί αν ακολουθείτε διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Κάποια μέρη του σώματος βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο


Όταν ακολουθεί κάποιος μια διατροφή που μειώνει την πρόσληψη υδατανθράκων, όπως η κετογονική, κάποια μέρη του σώματος επηρεάζονται περισσότερο. Υπάρχουν συγκεκριμένα κύτταρα στον οργανισμό μας, όπως αυτά των ματιών και των νεφρών, που τρέφονται αποκλειστικά με υδατάνθρακες, ενώ μακροπρόθεσμα αυξάνονται κάποιοι κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου, η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στα νεφρά.

Μειώνεται η ενέργειά μας

Εκτός του ότι ο οργανισμός μας τίθεται σε κίνδυνο, μια διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες σημαίνει επίσης μικρότερη γλυκόλυση (διεργασία της διάσπασης σακχάρων και ιδιαίτερα της γλυκόζης για ενέργεια). Αν και μπορούμε να βρούμε και πάλι ενέργεια από τα κετονικά σώματα του οργανισμού που παράγονται από το συκώτι το οποίο δεν τα χρησιμοποιεί το ίδιο, αλλά τα ρίχνει στην κυκλοφορία του αίματος, το αποτέλεσμα είναι η ληθαργική αίσθηση, η απώλεια ενέργειας, θολούρα στο κεφάλι και αδυναμία συγκέντρωσης. Συμπτώματα, δηλαδή που παρομοιάζονται με αυτά της γρίπης. Έχουμε δύσοσμη αναπνοή

Μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, οδηγεί στην παραγωγή κετόνων, όπως είπαμε, και η κακή αναπνοή μπορεί να είναι απόρροια αυτής της διαδικασίας. Το περίεργο είναι ότι εν προκειμένω το πρόβλημα δεν διορθώνεται με οδοντόκρεμα ή στοματικό διάλυμα, αλλά με την εισαγωγή των υδατανθράκων στο πιάτο σας.

Διαταραχές στη διατροφή

Αν και όλες οι δίαιτες μπορεί να διαταράξουν τη σχέση μας με το φαγητό, οι κετογονικές και οι παραλλαγές τους είναι πιο επίφοβες, λόγω του ότι είναι δύσκολες να τις ακολουθήσει κάποιος, ειδικά όταν τρώει έξω με άλλους. Ακόμη κι αν κάποιος την εφαρμόζει σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια τέτοιου είδους διατροφή με λιγοστούς υδατάνθρακες, καλύτερα να απευθυνθείτε σε ειδικό, ώστε να σας παρακολουθεί και να ελέγχει τα επίπεδα κετόνων. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όμως, να θυμάστε ότι συνήθως οι δίαιτες που περιορίζουν μια ολόκληρη ομάδα τροφών μπορεί να ενέχουν κινδύνους.

 clickatlife.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ