2019-01-30 21:42:26
Φωτογραφία για «Ντροπή σου»: Σοκαρισμένοι με τις ύβρεις Πολάκη οι γονείς των παιδιών που πέθαναν στο νοσοκομείο Λαμίας
«Είναι αχαρακτήριστος. Ντροπή του», λέει για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ο πατέρας της 14χρονης Ιωάννας που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα και

πέθανε από ρήξη στομάχου - «Η σιωπή του δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει», λέει η οικογένεια του 9χρονου Δημήτρη

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι γονείς των δύο παιδιών από τη Λαμία που έχασαν τη ζωή τους από περιτονίτιδα, όταν άκουσαν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να απαντά με σκαιό ύφος στους δημοσιογράφους, που τον ρωτούσαν για την υπόθεση. «Θα σου απολογηθώ εγώ εσένα; Τι είσαι εσύ και θα σου απολογηθώ; Τι είσαι για να σου απαντήσω;» ήταν η απάντηση του υπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου, ειδικά για την υπόθεση των δύο παιδιών.

«Ο υπουργός θα έπρεπε να βγει ο ίδιος μπροστά και να φροντίσει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για να μάθω από τι πέθανε το παιδί μου. Αντί για αυτό, βγαίνει και κάνει αυτές τις δηλώσεις
. Είναι αχαρακτήριστος, ντροπή του!» δηλώνει στο protothema.gr ο κ.Ταξιάρχης Κουτσοπάνος, πατέρας της 14χρονης Ιωάννας. Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο τραγικός πατέρας, μέχρι σήμερα ουδείς τον έχει καλέσει από το υπουργείο Υγεία, για να τον ρωτήσει για την υπόθεση ή έστω να τον συλλυπηθεί: «Κανένας δεν με πήρε να με ρωτήσει ή να μου πει το παραμικρό, ούτε από το υπουργείο Υγείας, ούτε από τους βουλευτές της Φθιώτιδας;».

«Ντροπή» χαρακτηρίζει την αντίδραση του κ.Πολάκη και η οικογένεια του 9χρονου Δημήτρη Κατσαούνου. «Η σημερινή αντίδραση και ο πρωτοφανής εκνευρισμός του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει. Αντί να δείξει προσωπική ευαισθησία ο ίδιος και να ζητήσει την επίσπευση των ερευνών για τις συνθήκες που χάθηκαν δύο αγγελούδια μέσα σε φρικτές συνθήκες απαντά με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Είναι ντροπή! 18 μήνες τώρα βιώνουμε ένα Γολγοθά χωρίς τέλος. Μια παρατεταμένη σιωπή από όλους τους υπεύθυνους που εξαντλεί κάθε ψυχικό και σωματικό όριο αντοχής της οικογένειας μας» σημειώνει η οικογένεια του αδικοχαμένου Δημήτρη.

Όπως υποστηρίζει η οικογένεια του παιδιού, περίπου ενάμιση χρόνο μετά το θάνατό του, παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα, για τα οποία «ζητάμε απαντήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας». Συγκεκριμένα:

* Το Νοσοκομείο Λαμίας έχει κάνει ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του 9χρονου Δημήτρη και αν ναι γιατί δεν δίνει το πόρισμα στη δημοσιότητα; Γιατί δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για το αποτέλεσμα;

* Οι αρμόδιοι του ΣΕΥΥΠ ασχολήθηκαν με την υπόθεση; Και αν ναι 18 μήνες μετά σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες; Υπάρχει πόρισμα ή μήπως προγραμματίζουν τώρα ( Ιανουάριο του 2019 !) να στείλουν κλιμάκιο επιθεωρητών;

* Η διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας ποιες ενέργειες έκανε μετά τον θάνατο του Δημήτρη; Μήπως οι εμπλεκόμενοι γιατροί με την υπόθεση παραμένουν στη θέση τους σαν να μην έχει συμβεί τίποτε; Υπήρχε παιδοχειρουργός στο νοσοκομείο ή παραμένει κενή η θέση τα τελευταία δέκα χρόνια; Ζητάμε μια απάντηση, ένα γιατί πέθανε το παιδί μας και αν υπάρχουν υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.

* Μήπως αν είχαν κινηθεί έγκαιρα οι προβλεπόμενες διαδικασίες 18 μήνες πριν, να είχε αποφευχθεί ο άδικος θάνατος της Ιωάννας;

«18 μήνες τώρα δεν μιλήσαμε περιμένοντας τις ενέργειες της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Τώρα είναι η ώρα να πέσει άπλετο φως και να δοθούν καθαρές απαντήσεις. Παρόλα ταύτα η οικογένεια εξακολουθεί να πιστεύει στο θεσμό του Υπουργού Υγείας» καταλήγει η οικογένεια του Δημήτρου Κατσαούνου μιλώντας στο protothema.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Την ώρα πάντως που ο κ.Πολάκης απαξιώνει να δώσει απαντήσεις στους δημοσιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώσουν την κοινή γνώμη, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ.Χ. Λακαφώσης παρεμβαίνει έπειτα από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Μετά το ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” για την υπόθεση θανάτου δύο παιδιών από περιτονίτιδα μέσα σε ενάμιση χρόνο, ο κ.Λακαφώσης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες λειτουργίας - στελέχωσης του ΓΝ Λαμίας, ειδικότερα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα Παιδιατρικά περιστατικά.

Ιωάννα Κουτσοπάνου, 14 ετών: Της αφαίρεσαν τη σκωληκοειδή απόφυση, αντί να τη χειρουργήσουν στο στομάχι

Η 14χρονη Ιωάννα Κουτσοπάνου ξύπνησε στις 4.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου με έντονους πόνους στην κοιλιά. Η μητέρα της κάλεσε τον οικογενειακό τους παιδίατρο και εκείνος τη συμβούλευσε να πάνε στο νοσοκομείο και να ζητήσουν να εξεταστεί από παιδοχειρουργό. Έπειτα από περίπου μισή ώρα οι γονείς φτάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου στα Επείγοντα συναντούν μια νεαρή παιδίατρο. Εκείνη κάνει εισαγωγή της 14χρονης στην Παιδιατρική Κλινική. «Ζητούσαμε να εξεταστεί από παιδοχειρουργό, αλλά αυτό δεν έγινε, ίσως διότι δεν υπήρχε. Μετά τις 8 το πρωί ήρθε η παιδίατρος του νοσοκομείου που έπιανε βάρδια, αλλά δεν κατάφερε ούτε να ακουμπήσει την κοιλίτσα της κόρης μου που ούρλιαζε από τους πόνους. Επρεπε η ώρα να φτάσει 2 το μεσημέρι για να έρθει ένας χειρουργός και να ζητήσει ακτινογραφία. Μάλιστα ακόμη και εκείνος έδειχνε να απορεί που μέχρι τότε δεν της είχαν κάνει ακτινογραφία, ενώ ζήτησε να ετοιμάσουν το παιδί για χειρουργείο. Μετά μας είπαν ότι θα πάει στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, αλλά τελικά αποφάσισαν να μεταφερθεί στη Λάρισα η οποία έχει Παιδοχειρουργική Κλινική», δηλώνει ο πατέρας της, Ταξιάρχης Κουτσοπάνος.

Περίπου στις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή 12 ώρες μετά, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ φτάνει στο Νοσοκομείο της Λάρισας μεταφέροντας τη 14χρονη ασθενή, η οποία και θα χειρουργηθεί. Η επέμβαση θα κρατήσει 3.30 ώρες. «Απορήσαμε όση ώρα περιμέναμε έξω από το χειρουργείο. Πόσο σοβαρό πρόβλημα είχε το παιδί μας; Και γιατί δεν το είχαν αντιμετωπίσει νωρίτερα; Όταν τελείωσε, μας κάλεσαν ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος για ενημέρωση. Μας είπαν ότι έβγαλαν τη σκωληκοειδίτιδά της η οποία ήταν λίγο ερεθισμένη, αφαίρεσαν υγρό από την κοιλιά της και πως όλα πήγαν καλά. Μάλιστα το παιδί είχε ξυπνήσει και το πήγαν σε κοινό θάλαμο», λέει ο πατέρας της Ιωάννας. Όμως 24 ώρες μετά, γύρω στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, η Ιωάννα σβήνει πάνω στο κρεβάτι του νοσοκομείου. «Το παιδί "έφυγε" μπροστά στα μάτια μας και με άσχημο τρόπο», λέει με τρεμάμενη φωνή ο κ. Κουτσοπάνος. Ο πατέρας της 14χρονης υπέβαλε μήνυση κατά των θεραπόντων ιατρών των εξωτερικών ιατρείων και της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Λαμίας και των ιατρών της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας.

Δημήτρης Κατσαούνος, 9 ετών: Τα ιατρικά λάθη στέρησαν τη ζωή του, καταγγέλλουν οι γονείς

Βράδυ 22ας Ιουλίου 2017. Τα σχολεία έχουν κλείσει και ο 9χρονος Δημήτρης Κατσαούνος παραθερίζει στην κοινότητα Ανάβρα του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι πολύ χαρούμενος καθώς η γιαγιά τού αγόρασε καινούριο ποδήλατο. Έπειτα από μερικές πεταλιές χάνει την ισορροπία του και πέφτει από το ποδήλατο. Ο 9χρονος αισθάνεται έντονους πόνους στην κοιλίτσα του. Οι γονείς του τον μεταφέρουν αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας όπου το παιδί εισάγεται στην Παιδοχειρουργική Κλινική. Υποβάλλεται σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, σε αξονική τομογραφία, ενώ η διάγνωση των γιατρών είναι οξεία κοιλία. Οι γιατροί θέτουν τον Δημήτρη απλώς υπό παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες.

Ο Δημήτρης κλαίει από τους πόνους που όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά γίνονται συνεχώς πιο έντονοι. Την επόμενη μέρα το παιδί εμφανίζει ζαλάδες και τη μεθεπόμενη αρχίζει να κάνει εμετούς. Με μεγάλη καθυστέρηση και παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών ότι το πρόβλημα υγείας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με καθαρτικά και υποκλυσμούς, το παιδί υποβάλλεται σε ερευνητική λαπαροτομία, την τρίτη ημέρα. Για πρώτη φορά εντοπίζεται διάτρηση εντέρου και το παιδί μπαίνει στο χειρουργείο για επέμβαση εντεροκτομής-σκωληκοειδεκτομής. Στη συνέχεια οδηγείται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς όμως να βελτιώνεται η κλινική του εικόνα.

Στις 26 Ιουλίου 2017, δηλαδή την τέταρτη μέρα από τον τραυματισμό του 9χρονου και τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, οι γιατροί αποφασίζουν τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Το παιδί μεταφέρεται στην Αθήνα και εισάγεται αμέσως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχει περάσει όμως πολύτιμος χρόνος. Η διευθύντρια της ΜΕΘ ενημερώνει τους γονείς ότι το παιδί είχε ήδη πολυοργανική ανεπάρκεια. Παρά τις εναγώνιες προσπάθειες των γιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού», στις 16:15 της ίδιας ημέρας ο 9χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή. Η ιατροδικαστική εξέταση καταλήγει ως αιτία θανάτου «αλλοιώσεις οξείας περιτονίτιδας».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ