2019-02-02 13:21:52
Φωτογραφία για Fish and Chips φαστφουντάδικα σερβίρουν... καρχαρίες υπό εξαφάνιση!
Επιστήμονες μέσω του DNA barcoding αποκωδικοποίησαν τα είδη των καρχαριών που πωλούνται με ετικέτες κοινών ψαριών

Καρχαριοειδή υπό εξαφάνιση σερβίρουν καταστήματα fish and chips, αλλά και ιχθυοπώλες σε ανυποψίαστους πολίτες, σύμφωνα με ερευνητές που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία του γραμμωτού κώδικα DNA (DNA barcoding), προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα είδη προς πώληση.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα περισσότερα fish and chips πωλούσαν με ετικέτες κοινών ψαριών όπως σολομός εκτροφείου ή σκορπίνα, καρχαριοειδή όπως ακανθία (είδος σκυλόψαρου με δύο άκανθες μπροστά από το πρώτο και δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο ), είδος που έχει καταχωρηθεί ως επαπειλούμενο στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Διατήρης της Φύσης

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ εντόπισαν επίσης πτερύγια σπάνιων καρχαριών, όπως σφύραινας (είδος σφυροκέφαλου καρχαρία) που θεωρείται παγκοσμίως επαπειλούμενο είδος, να πωλούνται από έναν Βρετανό χονδρέμπορο, όπως και ρυγχοκαρχαρίες.


Αντιστοίχως, άλλα είδη που εντοπίστηκαν να πωλούνται από ψαράδες και fish and chips καταστήματα ήταν γάτοι (με στρογγυλεμένο κεφάλι, ραχιαία πτερύγια και κηλίδες που απαντώνται στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο), καθώς επίσης και μπλε καρχαρίες.

Ήταν παράνομο να ψαρεύει κανείς «γάτους» στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2011, ωστόσο τώρα έχει δοθεί η άδεια πώλησης ως «ανεπιθύμητη ψαριά», όταν δηλαδή μπλεχτεί σε δίχτυα που στοχεύουν άλλα είδη ψαριών.

Η  βρετανική κυβέρνηση επιτρέπει να πωλούνται ορισμένα καρχαριοειδή υπό γενικότερα ονόματα, όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για τοποθέτηση περισσότερο έγκυρων ετικετών τροφίμων, που θα διευκρινίζει απολύτως το είδος που πωλείται στους καταναλωτές, ώστε και εκείνοι να γνωρίζουν τι τρώνε και από πού προέρχεται.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν. Μπορεί να θεωρούν ότι αγοράζουν ένα προϊόν από βιώσιμη πηγή, αλλά τελικά αγοράζουν είδη υπό εξαφάνιση», τόνισε η Κάθριν Χομπς του Πανεπιστημίου του Εξετέρ και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

«Υπάρχουν ακόμη και ζητήματα υγείας. Γνωρίζοντας το είδος που αγοράζει κανείς μπορεί να είναι σημαντικό για τυχόν αλλεργίες, τοξικότητα, περιεκτικότητα σε υδράργυρο και την αυξανόμενη ανησυχία για μικροπλαστικά στην θαλάσσια τροφική αλυσίδα», συμπλήρωση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 78 δείγματα από fish and chips καταστήματα και 39 από ιχθυοπώλες, κυρίως στη Νότια Αγγλία, αλλά και 10 πτερύγια από χονδρεμπόρους που τα πωλούσαν σε εστιατόρια και επιλεγμένα delicatessen σούπερ μάρκετ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ταμείο στο Prime time...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ταμείο στο Prime time...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ