2019-02-02 19:08:36
Φωτογραφία για Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις ουρολοιμώξεις
Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και τι μπορείτε

να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε

Τι εννοούμε με τον όρο «ουρολοίμωξη»;

Εννοούμε την ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα του ασθενούς σε αριθμό ≥103/ml για τις γυναίκες και ≥104/ml για τους άνδρες. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού (π.χ. πυελονεφρίτιδα) και λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (π.χ. κυστίτιδα στις γυναίκες και οξεία ουρηθρίτιδα στους άνδρες).

Πρέπει να ανησυχώ όταν έχω ουρολοίμωξη;

Ναι αν πρόκειται για επιπλεγμένη, δηλαδή ουρολοίμωξη που συμβαίνει σε άτομα με κώλυμα στις ουροφόρους οδούς, π.χ. νεφρολιθίαση, νευρογενή κύστη, επί παρουσίας ξένων σωμάτων στο ουροποιητικό (π.χ. καθετήρες), όπως και σε υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια (π.χ. νεφρική μεταμόσχευση, χορήγηση κορτιζόνης και άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων), αφού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νεφρική βλάβη
. Συνήθως επιπλεγμένες είναι οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες (>90%) και σπάνια στις γυναίκες (2 επεισόδια το τελευταίο 6μηνο ή ≥3 τον τελευταίο χρόνο, απαιτείται μακροχρόνια αγωγή (12 μηνών) με μικρή δόση κατάλληλου αντιβιοτικού προ της νυκτερινής κατακλίσεως (με την προϋπόθεση ότι τα ούρα είναι στείρα). Στην περίπτωση που η ουρολοίμωξη συνδέεται με τη σεξουαλική επαφή χορηγείται αμέσως μετά την επαφή προληπτική μικρή δόση αντιβιοτικού. Εξυπακούεται ότι απαιτείται συζήτηση και συμβουλή από λοιμωξιολόγο.

Χωρίς να έχω συμπτώματα η καλλιέργεια ούρων είναι θετική. Τι πρέπει να γίνει;

Σε ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, με εξαίρεση την εγκυμοσύνη (για να προληφθούν επιπλοκές) και σε ουρολογικούς χειρισμούς. Οι ασθενείς σε κάθε περίπτωση απαιτείται να ευρίσκονται σε συνεχή και κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση, δεδομένου ότι ιδιαίτερα στους άνδρες και γενικά όταν υποκρύπτεται απόφραξη, η ουρολοίμωξη είναι δυνατόν να οδηγήσει ύπουλα σε νεφρική ανεπάρκεια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ