2019-02-04 09:17:18
Φωτογραφία για Κάτω από τη βάση η περίφημη αξιολόγηση στα νοσοκομεία
ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Επρόκειτο για πρόσωπα επιλογής της κυβέρνησης, τα οποία τοποθετήθηκαν κατόπιν επιλογής του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη

Ανθρακες… ο θησαυρός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επιλογή των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν είναι μόνο ο πρώην διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρης Μπούτος, που αποδείχθηκε ακατάλληλος για τη θέση.

Η περιβόητη αξιολόγηση, από την οποία πέρασε το υπουργείο Υγείας τα στελέχη που διόρισε ως επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού εκδίωξε τους περισσότερους προηγούμενους διοικητές πριν καν λήξει η θητεία τους, καθώς ήταν διορισμένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση, φαίνεται πως δεν ήταν τόσο ενδελεχής.

Δεκάδες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, διορισμένοι από τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ. Πολλοί εξ αυτών παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ικανοί για το «τιμόνι» ενός νοσηλευτικού ιδρύματος.


Μια αναδρομή στις αποφάσεις της Αριστοτέλους μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα αποδεικνύει ότι τα νοσοκομεία… φυλλορροούν.

Πριν από το τέλος του 2018, την πόρτα εξόδου του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) είδαν τέσσερις διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μαζί με τον Δημήτρη Μπούτο του νοσοκομείου Νίκαιας. Συγκεκριμένα, πρόωρα έληξε η θητεία του αναπληρωτή διοικητή του «Σισμανογλείου» Λαζάρου Σαρισαβίδη, ενώ το υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε τις παραιτήσεις του διοικητή του «Σωτηρία» Πέτρου Λυριντζή και του αναπληρωτή διοικητή του διασυνδεόμενου Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου Θεόδωρου Μονοκρούσου.

Παράλληλα, διόρισε νέο διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας, αναπληρωτή διοικητή στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» και αναπληρωτή διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας-Καρύστου-Κύμης.

Μόνο τον Ιανουάριο του 2019, το υπουργείο Υγείας διόρισε νέα κοινή διοικήτρια στα γυναικολογικά νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου», μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Βεζυράκη, που η ίδια η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει και νέα διοικήτρια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια».

Παράλληλα, διόρισε νέα αναπληρώτρια διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας-Καρύστου-Κύμης, νέο αναπληρωτή διοικητή στον «Ευαγγελισμό», αναπληρωτή διοικητή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Εβρου και αναπληρωτή διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Με αφορμή το συμβάν με τα πλαστά πτυχία του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Νίκαιας, θα περάσουν από κόσκινο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα πιστοποιητικά όλων των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων.

Οπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Υγείας, οι περισσότερες αλλαγές στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων προέρχονται μετά από παραιτήσεις στελεχών τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολλοί όσοι χρησιμοποίησαν τη θέση του διοικητή για να διεκδικήσουν κάποια άλλη θέση στο δημόσιο τομέα ή για να κατέβουν υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί που αποδείχθηκαν μη κατάλληλοι για τις θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν. Στις αρχές του 2018, είχε παυτεί ο αναπληρωτής διοικητής του «Ευαγγελισμού» Χρήστος Πλιάτσικας, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τον θεωρούσε κατάλληλο για τη θέση. Ο ίδιος είχε προσφύγει μάλιστα στη Δικαιοσύνη κατά της «καρατόμησής του».

Παράλληλα, είχε παυτεί ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Παναγιώτης Ζυγούρης, μια παραίτηση την οποία ζητούσε καιρό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, καθώς τον έκρινε ακατάλληλο, αλλά ο πρώην διοικητής δεν έφευγε, με την κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας να θυμίζει… κωμωδία.

Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο με τους παραπάνω δύο είχε εκδιωχθεί και ο αναπληρωτής διοικητής του Ερυθρού Σταυρού Δημήτρης Δριμής.

Επρόκειτο για πρόσωπα επιλογής της κυβέρνησης, τα οποία τοποθετήθηκαν κατόπιν επιλογής του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη, όταν έδιωξαν μαζικά τους διοικητές που βρίσκονταν στα νοσοκομεία πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι πολλά στελέχη έχουν καταγγείλει την αξιολόγηση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας και μιλούν για αυθαίρετες αποφάσεις παύσης τους, που υποκινούνται από άλλους (όπως ιδεολογικούς) λόγους.

Από τις «καρατομήσεις» που έκαναν ιδιαίτερο «θόρυβο» ήταν και εκείνη του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Φλώρινας Νίκου Κοτοπούλη, ο οποίος παύτηκε το καλοκαίρι του 2017, μόλις ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή του. Η ετυμηγορία του υπουργείου Υγείας ήταν και τότε «διοικητική ανεπάρκεια».

Το καλοκαίρι του 2018, η Αριστοτέλους δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Δύο χρόνια δηλαδή μετά την τοποθέτηση μεγάλης φουρνιάς διοικητών, που πέρασαν από μια διαδικασία αξιολόγησης, με προσωπικές συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων. Ηταν μια διαδικασία που το υπουργείο Υγείας πρόβαλε ως αξιοκρατική και δίκαιη, ωστόσο πολλές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ήταν «για τα μάτια του κόσμου» και πλήρως επιφανειακή, χωρίς ουσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί απ’ όσους τοποθετήθηκαν ήταν στο παρελθόν υποψήφιοι σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας περνά κάθε χρόνο από αξιολόγηση τις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες οφείλουν να παρουσιάζουν τα πεπραγμένα τους.

Μάλιστα, πέραν των οικονομικών κριτηρίων, έχουν εισαχθεί στην… εξεταστέα ύλη και ποιοτικοί στόχοι που αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μεταξύ άλλων, οι διοικητές των νοσοκομείων κρίνονται για το χρόνο αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (να μην ξεπερνά τις 2,5 ώρες), τις λίστες για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ενώ οι επιδόσεις τους θα κριθούν και από τα ανοιχτές ή κλειστές κλίνες ΜΕΘ αλλά και από τις αναμονές για «ψυχρά» χειρουργεία (π.χ. αρθροπλαστικές και καταρράκτης δεν πρέπει να ξεπερνούν τους έξι μήνες).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ