2019-02-05 05:31:40
Φωτογραφία για Βενεζουέλα: Οι λαϊκιστές της Ιταλίας μαζί με Τσίπρα μπλόκαραν την αναγνώριση του Γκουαϊδό
Η Ρώμη μπλόκαρε την υιοθέτηση κοινής θέσης της ΕΕ – Αμφίσημη η στάση της Ελλάδας -

Μέχρι στιγμής 14 κράτη-μέλη έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας  Την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει κοινή θέση στο ζήτημα της Βενεζουέλας δείχνει το «μπλόκο» της Ιταλίας αλλά και οι επιφυλάξεις της Ελλάδας για την έκδοση κοινής δήλωσης για το ζήτημα.

Η Ιταλία μπλόκαρε την υιοθέτηση κοινής θέσης, στην οποία τα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση της ΕΕ επειδή ορισμένα κράτη μέλη είναι αντίθετα σε αυτή», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο υπουργών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.


«Όχι» της Ιταλίας στο κείμενο του προσχεδίου

Τέσσερις διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της κοινής δήλωσης. Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Αιτία της στάσης της είναι η διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Ρώμης, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι «ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», ενώ ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα. Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης».

Αμφίσημη η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης. Τον Ιανουάριο, η Αθήνα δεν είχε ένσταση στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία στον Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν έχει στηρίξει τον Γκουαϊδό.

Την ίδια ώρα, δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, που μίλησε σε δημοσιογράφους, η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις θέσεις της ΕΕ.

«Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Κατρούγκ;αλος, επιδιώκει «να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

Μέχρι στιγμής 14 κράτη-μέλη έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό

Την ίδια ώρα, 14 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου με στόχο να προκηρύξει εκλογές, έναν ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Τα 14 κράτη-μέλη είναι: Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, το Βέλγιο, δια του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ, ανακοίνωσε τη στήριξή του «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ