2019-02-05 13:49:52
Φωτογραφία για Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με ποια αθώα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί και πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό;
Η αιτία για την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι ακόμη άγνωστη.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλείται από ορισμένους άγνωστους περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τη γενετική προδιάθεση του καθένα.

Τα συμπτώματα, η πρόοδος και πόσο σοβαρή είναι η νόσος, δεν μπορούν να προβλεφθούν. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται μεταξύ 20 και 50 ετών, ενώ οι γυναίκες είναι έως και τρεις φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν, συγκριτικά με τους άνδρες.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται βλάβη γύρω από τις νευρικές ίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και στις ίδιες τις νευρικές ίνες παρεμβαίνει στη μετάδοση των νευρικών σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και του υπόλοιπου σώματος.

Κατά τη διάγνωση, πρέπει να επιβεβαιωθούν συμπτώματα σε τουλάχιστον δύο περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι τα εξής:


Κούραση: Περίπου το 80% των ανθρώπων εμφανίζει κούραση, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές λειτουργίες στο σπίτι ή στην εργασία. Ίσως είναι το πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα.Δυσκολία στο περπάτημα: Η δυσκολία στο περπάτημα εξαρτάται με αρκετούς άλλους παράγοντες, όπως αδυναμία, απώλεια ισορροπίας, μείωση αισθητηριακών ερεθισμάτων και κούραση. Όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσιοθεραπείες, βοηθητικές θεραπείες και φάρμακα.Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα: Το μούδιασμα του προσώπου, του σώματος ή των άκρων συχνά είναι από τα πρώτα συμπτώματα που βιώνουν όσοι τελικά διαγιγνώσκονται με σκλήρυνση κατά πλάκας.Σπαστικότητα: Η ακαμψία και οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί στα άκρα είναι πρώιμο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.Αδυναμία: Εξαιτίας της απραξίας των μυών ή της βλάβης στα νεύρα που διεγείρουν τους μυς, προκαλείται αδυναμία. Μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με κάποιες μεθόδους αποκατάστασης και με τη χρήση βοηθημάτων κινητικότητας.Προβλήματα όρασης: Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της ασθένειας για πολλούς ασθενείς. Η θολή όραση, η κακή αντίθεση ή αντίληψη χρωμάτων και ο πόνος κατά την κίνηση των ματιών, είναι μερικά από τα συμπτώματα και πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό.Ζαλάδα και ίλιγγος: Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται ότι χάνουν την ισορροπία τους ή έχουν συχνές ζαλάδες. Μπορεί επίσης να νιώθουν ότι «όλα γυρίζουν».

Προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, σεξουαλικά προβλήματα, προβλήματα στο έντερο, πόνος, γνωστικές και συναισθηματικές αλλαγές, αλλά και κατάθλιψη, είναι εξίσου μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Υπάρχουν και ορισμένα λιγότερο κοινά συμπτώματα, όπως προβλήματα στην ομιλία και στην κατάποση, επιληπτικές κρίσεις, τρέμουλο, πονοκέφαλος, φαγούρα και απώλεια ακοής.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Πηγή: valueforlife.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ