2019-02-07 15:43:12
Φωτογραφία για Στο «σκαμνί» η φάµπρικα µε τα πλαστά διπλώµατα
Νέα υπόθεση µε πλαστά διπλώµατα οδήγησης αποκαλύφθηκε χθες, έπειτα από έρευνα της Περιφέρειας Αττικής. Η έρευνα εντόπισε ως τώρα 56 περιπτώσεις παραποίησης-αλλοίωσης του

περιεχοµένου φακέλων αδειών οδήγησης στη ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Πειραιώς και Νήσων, και συνεχίζεται. Οι συγκεκριµένες υποθέσεις είχαν ως αποτέλεσµα να δοθεί η δυνατότητα σε υποψήφιους οδηγούς να συµµετάσχουν σε πρακτική εξέτασή τους και να λάβουν στη συνέχεια την προβλεπόµενη άδεια οδήγησης, χωρίς προηγουµένως να είχαν προσέλθει και να είχαν κρίθει στις θεωρητικές εξετάσεις (ΚΟΚ).

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής προχώρησε άµεσα, µεταξύ άλλων, στις ακόλουθες ενέργειες:

Εντολή για διενέργεια Ενορκης ∆ιοικητικής Εξέτασης (Ε∆Ε) σε υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, από τη Γενική ∆ιεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας.

Εντολή για εκτεταµένο έλεγχο για παρόµοιες υποθέσεις στις ∆ιευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, από τη Γενική ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Αυτοτελές Τµήµα Εσωτερικού Ελέγχου.


Διενέργεια έρευνας για τυχόν ατέλειες του συστήµατος που επέτρεψαν να συµβούν τα εν λόγω περιστατικά από τη Γενική ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Αυτοτελές Τµήµα Εσωτερικού Ελέγχου – αναµένεται σχετικό πόρισµα.

Δόθηκε η δυνατότητα σε υποψήφιους οδηγούς να συµµετάσχουν σε πρακτική εξέτασή τους και να λάβουν στη συνέχεια την προβλεπόµενη άδεια χωρίς προηγουµένως να έχουν κριθεί στις γραπτές εξετάσεις (ΚΟΚ)

Ανάθεση σε επιτροπή υπαλλήλων, από ∆ιευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών άλλων περιφερειακών ενοτήτων, της διενέργειας ελέγχου της εµπλεκόµενης σχολής οδηγών και των εκπαιδευτών της, προκειµένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις της κείµενης νοµοθεσίας.

Παράλληλα ενηµερώθηκε άµεσα η Εισαγγελική Αρχή Πρωτοδικών Πειραιά για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Προκειµένου να εκλείψουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και δωροδοκίες εξεταστών όπως είχε συµβεί στο παρελθόν, στο νέο νοµοσχέδιο για τις εξετάσεις ικανότητας οδήγησης έχουν προβλεφθεί ασφαλιστικές δικλίδες, όπως ότι πριν από την εξέταση κάθε σταδίου θα πραγµατοποιείται ηλεκτρονική κλήρωση από την οποία θα προκύπτει ο εξεταστής για κάθε υποψήφιο οδηγό ή οδηγό. Σε περίπτωση που οι εξεταζόµενοι είναι περισσότεροι από τους εξεταστές, θα δηµιουργούνται οµάδες εξεταζοµένων που µπορούν να εξετάζονται ταυτόχρονα. Η κλήρωση από την οποία προκύπτει το ζεύγος εξεταζόµενου και εξεταστή πραγµατοποιείται ανά οµάδα ακριβώς πριν από την έναρξη της εξέτασης και αφού έχει ολοκληρωθεί η εξέταση της προηγούµενης οµάδας.

«Φρένο» στο καθεστώς αδιαφάνειας

Πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδια των εξετάσεων εξασφαλίζει, όπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο γ.γ. Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, το νέο σύστηµα για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Ωστόσο, ιδιαίτερα σηµαντική, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο ζήτηµα αυτό. «Η διαδικασία της απόκτησης διπλώµατος οδήγησης έφερνε τους νεαρούς πολίτες κατά την πρώτη τους επαφή µε το ελληνικό ∆ηµόσιο απέναντι σε ένα καθεστώς µε µεγάλο βαθµό αδιαφάνειας. Και αυτό έπρεπε να αλλάξει» υπογραµµίζει.

ethnos.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ