2019-02-08 10:12:29
Φωτογραφία για Τσίπρας: Θα είναι νέο βήμα το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TGRT Haber και τη δημοσιογράφο Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν Τσέμπι. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής, επανέλαβε την ανάγκη στήριξης της Τουρκίας και της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο προσφυγικό, μίλησε για κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, ενώ αποκάλυψε ότι ένας από τους παππούδες του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Νομίζω σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί το οποίο βρίσκεται η Σχολή. Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας. «Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί» υπογράμμισε.


Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Κυρίως η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο Ε.Ε. κάνω πολλές προσπάθειες» σημείωσε. Προσπαθώ, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σε επίπεδο Ε.Ε. από τους ομολόγους μου να βρω στήριξη για το θέμα αυτό, και για μας, αλλά και για την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τα κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων, αποκαλύπτοντας ότι ο παππούς του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. «Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να προκαλούμε θέματα... Δεν έχει νόημα να υπάρχει εχθρική προσέγγιση. Αν πάτε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Αθήνα στην Κομοτηνή βλέπετε τη φιλική προσέγγιση. Τα λέει σωστά ο Αλέξης Τσίπρας, είμαστε γείτονες και πρέπει να ζούμε μαζί φιλικά και ειρηνικά» σχολίασε ο παρουσιαστής του καναλιού. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού θα μεταδοθεί αναλυτικά την Κυριακή.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ