2019-02-08 12:50:21
Φωτογραφία για Ο πλανήτης μπορεί να ξεμείνει από ανθρώπους
Συντάκτης: Δημήτρης Φαναριώτης

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, όμως είναι εν πολλοίς αληθινό : Κάποια χρονική στιγμή στο απώτερο μέλλον, ο πλανήτης θ αρχίσει να «ξεμένει» από κατοίκους.

Μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που προκαλούν κατανάλωση άνθρακα, ρυπαίνουν τον πλανήτη με πλαστικά και καταναλώνουν θερμίδες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέχρι το 2100, ο αριθμός αυτός θα φτάσει στα 11 δισεκατομμύρια, ωθώντας την κοινωνία σε κορεσμό. Ωστόσο είναι κάτι που αμφισβητούν στο βιβλίο τους με τίτλο : «Άδειος πλανήτης» το οποίο κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου, ο Καναδός δημοσιογράφος Τζον Ίμπιτσον και ο πολιτικός επιστήμονας Ντάρελ Μπρίκελ. Κι όπως επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας Wired οι προβλέψεις τους αυτές, δεν θα είχαν ιδιαίτερη αξία, αν δεν προέρχονταν από την πλέον αρμόδια πηγή: Τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών!

Οι δύο άνδρες μελέτησαν με προσοχή τα στοιχεία του ΟΗΕ καταλήγοντας σε μια δραστικά διαφορετική πρόβλεψη για το μέλλον του ανθρώπινου είδους. «Σε περίπου τρεις δεκαετίες, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται», γράφουν και προσθέτουν ότι : «Μόλις αρχίσει η παρακμή, δεν θα τελειώσει ποτέ».


Όπως πάντως επισημαίνει το Wired, το βιβλίο Empty Planet δεν αφορά κυρίως στα στατιστικά στοιχεία, όσο και για το τι οδηγεί τις επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ταχύτερης περιόδου αλλαγής στην ανθρώπινη ιστορία. Οι Ίμπιτσον και Μπρίκερ μεταφέρoυν τον αναγνώστη σε όλα τα μέρη του πλανήτη που επισκέφθηκαν. Από τις ινδικές παραγκουπόλεις του Δελχί και τα χειρουργεία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας μέχρι τις συζητήσεις που έχουν οι νέοι επαγγελματίες σε δείπνο στις Βρυξέλλες, αλλά και εκδηλώσεις σ΄ ένα club νέων επαγγελματιών στο Ναϊρόμπι.

Το τελικό αποτέλεσμα της έρευνάς τους συνιστά μια συναρπαστική πρόκληση για το μακροχρόνιο δόγμα της δημογραφίας, τον Δούρειο Ίππο των δημογραφικών στοιχείων, μέσα από ένα προσβάσιμο, ζωντανό πορτρέτο σύγχρονων οικογενειών από κάθε κοινωνική τάξη και χώρα. Οι δυο άνδρες σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο αμερικανικό περιοδικό εξηγούν πώς έφτασαν σε αυτά τα νέα ριζοσπαστικά συμπεράσματα, αναφορικά με τις νέες προοπτικές για την ανθρώπινη φυλή και τις επιπτώσεις της για τις μελλοντικές κοινωνίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού πώς είναι δυνατόν, ο ΟΗΕ ο οποίος είναι ένας καλά οργανωμένος θεσμός για μια σειρά πραγμάτων, από τη δημόσια υγεία μέχρι την επισιτιστική ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία να πέφτει έξω ως προς την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού; Οι δυο άνδρες επισήμαναν το γεγονός ότι τα στοιχεία του πληθυσμού του ΟΗΕ είναι κάτι που ονομάζουμε «κάθετη γνώση» και προσθέτουν ότι δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος πριν συνειδητοποιήσουν ότι υφίσταται ένα πλήθος δημογράφων που αμφισβητούν εδώ και χρόνια τους αριθμούς των Ηνωμένων Εθνών. Έχουν μιλήσει ο ένας στον άλλο σε συνέδρια και επιστημονικά άρθρα, αλλά ποτέ δεν έχουν μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στο ευρύ κοινό. Αυτό ήταν το είδος της αφετηρίας μας.

«Έτσι”», συνεχίζουν οι δυο άνδρες, “το πρότυπο πρόβλεψης του ΟΗΕ εισάγει τρία πράγματα: τα ποσοστά γονιμότητας, τα ποσοστά μετανάστευσης και τα ποσοστά θνησιμότητας. Δεν λαμβάνει υπόψη την επέκταση της εκπαίδευσης των γυναικών ή την ταχύτητα της αστικοποίησης (οι οποίες συνδέονται με κάποιο τρόπο). Το τελευταίο που κάναμε ήταν να προσθέσουμε μια νέα μεταβλητή στην πρόβλεψη: το επίπεδο βελτίωσης της εκπαίδευσης των γυναικών. Κι αυτή μόνο η μεταβλητή «κατέβασε» την πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθυσμό για το 2100, αντί στα 11 δισεκατομμύρια που προβλέπει ο ΟΗΕ, στα 8 με 9 δισεκατομμύρια.

http://www.efsyn.gr/arthro/o-planitis-mporei-na-xemeinei-apo-anthropoys
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αμνησία - Τρύπες (Lyrics)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αμνησία - Τρύπες (Lyrics)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ