2019-02-08 15:11:19
Φωτογραφία για Ιστορικό ρεκόρ ιλαράς στην Ευρώπη, τρίτη σε κρούσματα η Ελλάδα
Μέσα σε δύο χρόνια, τα κρούσματα ήταν 15 φορές περισσότερα!

Onmed.gr

Τη χρονιά που πέρασε, 47 χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν 82.596 κρούσματα ιλαράς και 72 θάνατους παιδιών και ενηλίκων.

Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, με αριθμό 3 φορές μεγαλύτερο από το 2017 και 15 φορές μεγαλύτερο από το 2016!

Και όλα αυτά για μια ασθένεια που προλαμβάνεται 100% με ένα απλό εμβόλιο Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα υπήρξαν 3.258 περιστατικά ιλαράς, αριθμός που φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη χειρότερη θέση μετά την Ουκρανία και την Σερβία. Στην Ουκρανία, τα κρούσματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπερβαίνοντας τις 52.000!

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει λιγότερα κρούσματα για τη χώρα μας (πιθανώς λόγω καθυστέρησης στην επικαιροποίηση των στοιχείων).

Καθοριστικό ρόλο στην μεγάλη επιδημία ιλαράς έπαιξε το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΠΟΥ ευτυχώς δείχνει να υποχωρεί.


Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν πως μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, αυξήθηκαν και οι εμβολιασμοί, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι ότι έχει ανακοπεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Αυτό γιατί εξακολουθούν να παρατηρούνται σοβαρές διακυμάνσεις της εμβολιαστικής κάλυψης από χώρα σε χώρα. Για τον πλήρη έλεγχο μιας ασθένειας, πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού μιας χώρας. Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, το 2018 το ποσοστό αυτό μόλις που ξεπέρασε το 30%...

Το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται στην παιδική ηλικία, σε δύο δόσεις και είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά να κάνουν την πρώτη δόση αλλά να παραλείπουν τη δεύτερη, άρα να μην εξασφαλίσουν πλήρη ανοσία.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ