2019-02-10 19:45:09
Φωτογραφία για Αγανάκτηση για το “διαλυμένο” νοσοκομείο Ζακύνθου. Νέες κινητοποιήσεις.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να βρεθούν λύσεις για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ζακύνθου, είναι οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι κάθε άλλο παρά πείσθηκαν από τις εξηγήσεις που τους έδωσαν τόσο η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και από τις νέες δεσμεύσεις του τοπικού βουλευτή, Σταύρου Κοντονή.

The President.gr

Και δεν πείθονται καθώς, τα τελευταία χρόνια και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της διοίκησης, της 6ης ΥΠΕ, της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και του βουλευτή του νησιού, η κατάσταση βαίνει μόνο προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα την απαξίωση και την «διάλυση» του νοσοκομείου.

Κάτοικοι, γιατροί και εργαζόμενοι επισημαίνουν πως από το 2015 και μετά, το νοσοκομείο έχει αφεθεί να λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά στηριζόμενο στο φιλότιμο των εργαζομένων και καταγγέλλουν την διοίκηση του νοσοκομείου, την 6η ΥΠΕ, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον τοπικό βουλευτή και πρώην υπουργό, Σταύρο Κοντονή, πως λειτουργούν με γνώμονα το κομματικό τους συμφέρον, οδηγώντας ουσιαστικά, το υπερσύγχρονο νοσοκομείο του νησιού, σε διάλυση.


Από το 2015 μέχρι σήμερα, το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί. Συγκεκριμένα, έχουν συνταξιοδοτηθεί 2 διευθυντές παθολόγοι οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, ενώ αντί για 7 χειρουργούς που προβλέπονται, αυτή την ώρα, μετά από 2 παραιτήσεις, 1 συνταξιοδότηση και 1 απομάκρυνση, η οποία χρεώνεται από γιατρούς και εργαζομένους στην διοίκηση του νοσοκομείου ως κομματική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου γιατρού, η χειρουργική καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νησιού, ειδικά την τουριστική σεζόν που τα τροχαία είναι σχεδόν καθημερινά, με μόλις 3 γιατρούς, ενώ προβλέπεται να έχει περισσότερους από 6.

Επίσης το νοσοκομείο από 4 αναισθησιολόγους που είχε, έμεινε με 2, από 4 γιατρούς στην ΜΕΘ έχει μείνει ένας, αν και η ΜΕΘ έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί, η παιδιατρική κλινική ουσιαστικά έχει κλείσει και η διοίκηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως λύση την τοποθέτηση παιδιάτρου, αποσπασμένου παρανόμως από το ΤΟΜΥ, την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 4. Δεν υπάρχει δερματολόγος καθώς και εκείνος παραιτήθηκε και ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί, η μοναδική οφθαλμίατρος είναι αποσπασμένη, ρουσφετολογικά λένε οι εργαζόμενοι, για επιστημονικούς λόγους λέει η διοίκηση, στην Αθήνα. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του ThePresident αναμένονται τουλάχιστον άλλες δύο παραιτήσεις, η μία εκ των οποίων βάζει «λουκέτο», ουσιαστικά και στην Ωτορινολαρυγγολογική.

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι οι συνάδελφοί τους οδηγούνται σε παραίτηση καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όπως θα έπρεπε στα καθήκοντά τους, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχόμενων εφημεριών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς.

Όπως έγινε γνωστό, με τον τραγικότερο τρόπο μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων που περίμεναν διασωληνωμένοι για πολλές ημέρες να βρουν κρεβάτι εντατικής, την ώρα που η Ζάκυνθος έχει 5 υπερσύγχρονες κλίνες, η ΜΕΘ δεν λειτούργησε ποτέ. Όπως και ο μαστογράφος, όπως και το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, που βρίσκονται ακόμα στα… κουτιά τους. Συν τοις άλλοις υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα χρηματοδότησης, με τις ελλείψεις υλικών και σκευασμάτων.

Για ολόκληρη την Ζάκυνθο υπάρχει ένα μόλις ασθενοφόρο με ένα πλήρωμα, το οποίο όταν κάνει διακομιδή και υπάρξει ανάγκη για δεύτερη ο άτυχος τραυματίας ή ασθενής περιμένει να έρθει άλλο από την Πάτρα… και αν έρθει. Επίσης οι αεροδιακομιδές γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ζάκυνθο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αποδεκατισμένη. Ο πολυδιαφημισμένος από την κυβέρνηση θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν «περπάτησε» καθόλου. Εκτός του ότι δηλώθηκαν ως τέτοιοι, οι εκτός νοσοκομείου γιατροί, οι οποίοι σχεδόν «επιτάχθηκαν», ήταν και μόλις 6 για 45.000 πληθυσμού. Αντιστοιχούσε δηλαδή ένας γιατρός ανά 7.000 κατοίκους, μόλις… 5.000 περισσότεροι από τον σχεδιασμό και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου υγείας που ήταν ένας γιατρός ανά 2.000.

Παρά ταύτα, διοίκηση νοσοκομείου και 6ης ΥΠΕ, η ηγεσία του υπουργείου υγείας και ο τοπικός βουλευτής, δεσμεύονται, τουλάχιστον για την ΜΕΘ, ότι θα λειτουργήσει τον Μάρτιο. Αυτό που αποφεύγουν επιμελώς να πουν είναι ότι τότε εκπνέει η «παράταση» που πήρε το νοσοκομείο Ζακύνθου, όπως και ορισμένα άλλα ανά τη χώρα, ως «ημιτελές έργο» και θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία, με βάση τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα, θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα τα οποία έδωσε η Ε.Ε. για να φτιαχτούν και να εξοπλιστούν τα εν λόγω νοσοκομεία.

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου και πολλοί φορείς και σύλλογοι διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια και την προσεχή εβδομάδα, η οποία αναμένεται θερμή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ