2019-02-11 10:59:22
Φωτογραφία για Στελέχη ΕΔ-ΣΑ: Όλη η αλήθεια για αντισυνταγματικές μειώσεις μισθών-αποφάσεις ΣτΕ-αναδρομικά (ΒΙΝΤΕΟ)
Σε μια διεξοδική και άκρως αποκαλυπτική περιγραφή του ιστορικού των μνημονιακών περικοπών στους μισθούς των ένστολων, των προσφυγών στο ΣτΕ και των αντίστοιχων αποφάσεων που τις έκριναν αντισυνταγματικές, αλλά και των κυβερνητικών παλινωδιών και μεθοδεύσεων έκανε ο δικηγόρος Χαράλαμπος Μπουκουβάλας,

κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Σύμφωνα με τον κ. Μπουκουβάλα, «την πολύ σκοτεινή περίοδο της τελευταίας οκταετίας (σ.σ. σε ό,τι αφορά το θέμα των ένστολων) θα την χωρίσετε σε τρεις υποπεριόδους: Η πρώτη αφορά από τον Αύγουστο του 2012 έως το Δεκέμβριο του 2014, τότε που ψηφίζεται ο νόμος 4093 του 2012 και με μία υπουργική απόφαση λέει στους ένστολους ότι από τους μισθούς που λάβατε για το 2012, το τελευταίο εξάμηνο, πρέπει να επιστρέψετε ένα μέρος ως αχρεωστήτως καταβληθέντες -σαν να τα έχουν κλέψει δηλαδή…».


«Φανταστείτε», σημείωσε ο κ. Μπουκουβάλας, «τι σήμαινε αυτό για τον Έλληνα αστυνομικό, στρατιωτικό κ.λπ. Η υπουργική απόφαση προσβάλλεται και εκδίδεται η πρώτη σειρά γενναίων αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αποφάσεις 2192-6 του 2014, που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο αυτό. Το ελληνικό δημόσιο δεν συμμορφώνεται, οι ομοσπονδίες προσφεύγουν στην ειδική τριμελή επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ και εκδίδονται αποφάσεις που καταδικάζουν το ελληνικό Δημόσιο σε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ για κάθε προσφεύγουσα Ομοσπονδία, τις οποίες φυσικά το ελληνικό δημόσιο καταβάλλει».

Στη συνέχεια, όπως τονίζει ο κ. Μπουκουβάλας, το δημόσιο «απαντά με το νόμο 4307, στα τέλη του 2014. Ο νόμος αυτός είχε την εξής εντιμότητα και την εξής προφανή αντισυνταγματικότητα: Αυξάνει πράγματι τους μισθούς κατά ένα μέρος των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και δίνει αναδρομικά σε συμμόρφωση των αποφάσεων του ΣτΕ για τα χρόνια 2012 έως και 2014, όμως περικομμένα κατά 50%. Δηλαδή, από το σύνολο των αναδρομικών δίνει το 50%, με την εξής έντιμη, βέβαια, αλλά εντελώς απλοϊκή και προδήλως αντισυνταγματική αιτιολογία: ότι “δεν έχω άλλα λεφτά”».

«Οι ομοσπονδίες προσφεύγουν εκ νέου στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Δεύτερος γύρος αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικό και αυτό το νόμο. Αποφάσεις 1126 έως 1129 του 2016. Το δημόσιο για πολύ χρόνο κωφεύει, δεν αντιδρά, δεν απαντά. Νέες αιτήσεις συμμόρφωσης στην ειδική τριμερή επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας. Κάποιες γενναίες φωνές τότε, όπως αυτή του τότε υπουργού Δημήτρη Στρατούλη, που έλεγαν ότι αυτά που κατηγορούσαμε εμείς δεν θα τα κάνουμε δεν εισακούστηκαν».

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΝΥΠΕΚΚ την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου

Ακολουθεί, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μπουκουβάλα, «πρώτος γύρος αποφάσεων της τριμερούς επιτροπής. Η απόφαση 3 του 2018 διαπιστώνει μη συμμόρφωση και τάσσει προθεσμία. Η προθεσμία είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Ενώ, δηλαδή, συνηθίζουμε η τριμερής επιτροπή να δίνει δύο, τρεις, τέσσερις μήνες, εδώ έχουμε οχτώ μήνες για να συμμορφωθεί η διοίκηση. Νέα δικάσιμος στις 23/10 του 2018. Στις 23/10/2018 αναβάλλεται η υπόθεση οίκοθεν, διότι διαπιστώνεται μία κινητικότητα ως προς την καταβολή των αναδρομικών. Νέα δικάσιμος στις 23/1/2019, νέα αναβολή οίκοθεν για 20/2/2019».

«Στο μεταξύ», συνεχίζει ο κ. Μπουκουβάλας, «η κυβέρνηση αντιδρά με το νόμο 4472 στα τέλη του 2017, που θεσπίζει ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο αλλάζει άρδην τον τρόπο μισθοδοσίας των ένστολων. Και ο νόμος αυτός σε συμμόρφωση με τις πολλές αποφάσεις του ΣτΕ αυξάνει, βεβαίως, και πάλι τους μισθούς τους, όχι όμως στα επίπεδα προ του μνημονίου, δηλαδή, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και προηγούμενα. Και ο νόμος αυτός έχει προσβληθεί, έχει συζητηθεί η σχετική αίτηση ακύρωσης, όχι πια στην Ολομέλεια, αλλά στην εφταμελή σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος και περιμένουμε από μέρα σε μέρα την απόφαση. Κάποιες καλές πληροφορίες είναι ότι και αυτή θα κινηθεί στο μήκος κύματος των ολομελειών. Θα κρίνει, δηλαδή, το νόμο αυτό και το μισθολόγιο αυτό, με το οποίο και σήμερα που μιλάμε μισθοδοτούνται τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αντισυνταγματικό και θα παραπέμψει στην Ολομέλεια, ώστε να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο».

«Τελευταία νομοθετική παρέμβαση είναι αυτή του Δεκεμβρίου του 2018. Με το νόμο 4575 του 2018 και την εκτελεστική Κοινή Υπουργική Απόφαση της Τετάρτης, 4/12/2018, εφάπαξ δίνεται το σύνολο των αναδρομικών που έχουν αναγνωριστεί ως αντισυνταγματικώς περικομμένα από το 2012 μέχρι και το 2016. Για το 2017 και 2018 λέει όχι, διότι περιμένω να δω τι θα πει το ΣτΕ στην τελευταία αίτηση ακύρωσης. Τα αναδρομικά που δόθηκαν είναι το σύνολο; Δεν είναι το σύνολο. Το σύνολο αφορά στην βάση του μισθού του τελευταίου συνταγματικού νόμου, δηλαδή του 3205 του 2003, όπως ισχύει μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Κάθε υπολογισμός με άλλα κριτήρια, δηλαδή, με νόμους που ήδη είναι αντισυνταγματικοί ή θα κηρυχθούν ως τέτοιοι επίσημα, δημιουργεί νέα προσδοκία, νέο υπολογισμό», καταλήγει ο κ. Μπουκουβάλας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

(ΠΗΓΗ: asfalistiko.gr)
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ