2019-02-11 19:12:38
Φωτογραφία για Το κτήμα της τρελής γάτας
Ένα ζευγάρι Αθηναίων –με καταγωγή την Νότια Αφρική- αποφασίζουν να αγοράσουν το κτήμα του γιατρού Χατζηγιάννη στο Ληλάντιο Πεδίο και να το μετατρέψουν σε ένα προορισμό εμπειρίας!

Ο γιατρός Χατζηγιάννης για ολόκληρη την περιοχή του Ληλαντίου Πεδίου ( εκεί που βρίσκεται και ο ιστορικός αμπελώνας της Χαλκίδας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης) είναι ένας ζωντανός μύθος. Ο γιατρός πάνω απ΄όλα ήταν άνθρωπος με το Α κεφαλαίο και ο λόγος του συμβόλαιο! Οι παλαιότεροι έχουν να αφηγηθούν πολλά για τις διαγνώσεις του αλλά και για τις θεραπείες του. Η γιαγιά μου – από την πλευρά του πατέρα μου – τον λάτρευε. «Ερχόταν από την Αθήνα για να καλέσει τον γιατρό να της δώσει κάτι να δυναμώσει», θυμούνται στο σπίτι μου οι δικοί μου άνθρωποι.

Ο γιατρός Χατζηγιάννης έφυγε πλήρης ημερών αλλά παρότι άκληρος η περιουσία του δηλαδή το κτήμα του βρήκε τους καλύτερους θεματοφύλακες – συνεχιστές.


Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία του κτήματος θα συνεχίσει χάρις στην απόφαση ενός ζευγαριού από την Αθήνα. Του Λάμπρου και της Αλίκης.

Ο Λάμπρος και η Αλίκη γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Νότιο Αφρική, όπου γνωρίστηκαν. Παντρευτήκανε το 1979 και δυο εβδομάδες αργότερα ήρθαν στην Ελλάδα. Ο Λάμπρος σταδιοδρόμησε στον τραπεζικό – χρηματοικονομικό τομέα. Οι παλιοί του συνάδελφοι σε μια από τις πιο γνωστές ξένες τράπεζες στην Ελλάδα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

Οι δύο τους έζησαν στην Αθήνα για 28 χρόνια, μέχρι που ανακάλυψαν το κτήμα, και το όνειρο να το αποκτήσουν, καθώς απέχει μία ώρα από παντού. Όπως γράφουν και οι ίδιοι στο site του MadCat Farm (όπως ονομάζεται το δικό τους δημιούργημα) «χρειάστηκαν 8 χρόνια για την ανακαίνιση και να κτιστεί μία φυσική λίμνη για κολύμπι». Και για το εκδηλώνουν – και δικαίως – την περηφάνια τους: «Τώρα το MadCat Farm διαθέτει διαμονή με πρωινό στην Πεδιάδα Ληλαντίου».

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο γιατρό: «ο κτήμα ήταν το οικογενειακό σπιτικό του Γιατρού Χατζηγιάννη ο οποίος έζησε από το 1904 μέχρι το 1994 και οποίος είχε κληρονομήσει το κτήμα από τους γονείς του.

Ο γιατρός είναι ακόμα αναγνωρισμένος σκόλη την περιοχή επειδή «ήταν και επιστήμονας και καλός γιατρός» και επειδή στα χρόνια του το κτήμα παρήγαγε όλα τα τοπικά φρούτα, λαχανικά και λουλούδια.

Γι’αυτούς τους λόγους το MadCat Farm είναι μοναδικό – είναι εμποτισμένο από την ιστορία του τόπου και τη θεραπεία.

Το σκεπτικό μας είναι να ξαναφέρουμε ζωή στο κτήμα. Ήταν αγρόκτημα για 150 χρόνια πριν έρθουμε εμείς και έτσι δουλεύουμε στα χωράφια και στις ελιές, πορτοκαλιές και στο αμπέλι με βιολογικές μεθόδους και συγχρόνως προσθέτουμε νέα φυτά και δέντρα για το μέλλον.

Το Κτήμα MadCat είναι μία ώρα από την Αθήνα, μία ώρα από το Μαραθώνα, μία ώρα (και μισή) απ’τους Δελφούς και τη Νότια Εύβοια.

Είναι η ιδανική αρχή για πολλές εκδρομές και στην Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα».

Μάλιστα, το MadCat Farm έχει φοβερούς γείτονες. ‘Ενα μεσαιωνικό κάστρο στο λόφο αριστερά και δυο μεσαιωνικούς πύργους στο χαμηλότερο λόφο δεξιά. Επιπλέον, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Ευβοϊκός και οι παραλίες του αλλά και οι ψαροταβέρνες της νέας τοπικής γαστρονομικής σχολής.

Στο site οι δημιουργοί του Κτήματος έχουν ανεβάσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, την ιστορία μιας πισίνας. «(…)αποφασίσαμε ότι και στο Κτήμα χρειάζεται καλό νερό για μπάνιο. Σύμφωνα με την πρώτη αρχή του MadCat – τον σεβασμό στο περιβάλλον – το νερό έπρεπε να είναι χωρίς χημικά πρόσθετα και έτσι ξεκινάει μια μεγάλη ιστορία.

Για να αρχή, να πούμε ότι συνεργαστήκαμε με μια εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για το σχέδιο, τα συστήματα και την τοποθέτηση του συστήματος φιλτραρίσματος. Δουλέψαμε επίσης με τοπικούς προμηθευτές σ’ όλη την Ελλάδα για τα υλικά και τα υδρόβια φυτά και με τοπικούς μαστόρους και εργάτες (σ’ αυτούς περιλαμβανόμαστε και εμείς) για να τη φτιάξουμε.

Το αποτέλεσμα είναι μια ρηχή πισίνα 6 x 6 μέτρα για μικρά παιδιά, γι’ αυτούς που δεν θέλουν βαθύ νερό αλλά θέλουν να δροσιστούν, για aqua-aerobics και για να μάθουν τα παιδιά κολύμπι. Μετά έχουμε τη λίμνη γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν... προπόνηση.

Τα νερά και στις δύο πισίνες είναι πεντακάθαρα με τον ίδιο τρόπο που η φύση διατηρεί τις λίμνες κι έτσι, η γνώση κι η μεθοδολογία αυτή λέγονται λιμνολογία.

Τα βακτηρίδια αντιμετωπίζονται από τα υδρόβια φυτά στα ρηχά νερά γύρω-γύρω από τη λίμνη και με βαθιά υδρόβια κάτω από το νερό σ’ όλο το μήκος από την μια πλευρά. Η άλγη, τα φύκια και η σκόνη φιλτράρονται σ’ ένα φίλτρο από χαλίκι που είναι στην απέναντι πλευρά από τα υδρόβια φυτά. Η εργασία περιέλαβε χρόνια ολόκληρα από έρευνα, σχεδιασμό και κατασκευή, αλλά άξιζε ο κόπος. Όταν κολυμπάει κανείς στη λίμνη καταλαβαίνει ότι είναι συμφιλιωμένος με τη φύση. Περικυκλωμένος από φυτά, χελιδόνια και λιβελούλες είναι και ισόπεδος με τις ρίζες των μεγάλων ελαιόδεντρων γύρω απ΄ τη λίμνη.

Ίσως το καλύτερο απ΄ όλα είναι όταν βγαίνει κανείς απ’ το νερό και δεν έχει να ξεβγάλει από το σώμα ούτε χλωρίνη, ούτε αλάτι».

Κώστας Τσαούσης 
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ