2019-02-12 14:08:39
Φωτογραφία για Ανακαλύφθηκε ένας ακόμη λόγος να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά ενάντια στην ιλαρά
Και είναι, ίσως, ο πιο σημαντικός λόγος.

Onmed.gr

Μέχρι τώρα, όλοι ξέραμε πως το εμβόλιο της ιλαράς προστατεύει από αυτή την παιδική ασθενεία η οποία μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τη γρίπη και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στο Science, δείχνει ότι το εμβόλιο προστατεύει και από μια σειρά άλλες εξίσου επικίνδυνες παθήσεις.

Έχει αποδειχθεί πως μετά την καθιέρωση του εμβολίου κατά της ιλαράς, η παιδική θνησιμότητα από άλλες μολυσματικές ασθένειες μειώθηκε κατά 80% ενώ η θνησιμότητα από πνευμονία έπεσε κατά 50%.

«Αμνησία» του ανοσοποιητικού συστήματος

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Princeton και Emory επιχείρησαν να εξηγήσουν το γιατί, μελετώντας επιδημιολογικά δεδομένα από το 1940 και μετά. Και ανακάλυψαν πως η ιλαρά καταστρέφει τα αντισώματα του οργανισμού, προκαλώντας ανοσολογική αμνησία!


Όπως εξηγούν, η ιλαρά οχι μόνο προκαλεί εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος για αρκετές εβδομάδες, αλλά επιπλέον, το κάνει να «ξεχνάει» τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει για άλλες ασθένειες. Μάλιστα, αυτή η «αμνησία» διαρκεί δύο με τρία χρόνια.

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί κολλήσει ανεμοβλογιά ο οργανισμός του δημιουργεί αντισώματα ενάντια στη νόσο και δεν πρόκειται να την ξανακολλήσει στο μέλλον. Αν ωστόσο, το ίδιο παιδί κολλήσει ιλαρά, τα αντισώματα της ανεμοβλογιάς θα «σβηστούν» από το ανοσοποιητικό του σύστημα και άρα θα είναι και πάλι ευάλωτο στην ασθένεια και τις επιπλοκές της.

Με τον ίδιο τρόπο, «διαγράφονται» οι αμυντικοί μηχανισμοί εναντίον άλλων μολυσματικών ασθενειών. Με άλλα λόγια, μετά την ιλαρά, το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή!

Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη εμβολιασμού όλων των παιδιών ενάντια στην ιλαρά, η οποία μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς αλλά τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει να επανακάμπτει εξαιτίας ορισμένων ανεύθυνων αντιεμβολιαστικών απόψεων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ