2019-02-13 07:29:14
Φωτογραφία για «Κοριός» ΕΛ.ΑΣ.: Έπιασε τις απίστευτες ατάκες της σπείρας των Ρομά εν ώρα… εργασίας!
Ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. «συνέλαβε» επ’ αυτοφώρω τη σπείρα των Ροµά που ρήµαζε πολυτελείς κατοικίες στη Βορειοανατολική Αττική και εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου.

Αποκαλυπτικοί για τον τρόπο δράσης των διαρρηκτών, ενός αστυνοµικού και ενός επιχειρηµατία, παλιού µπον βιβέρ της Μυκόνου είναι οι διάλογοι από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία για τη σπείρα των Ροµά που είχε ρηµάξει πολυτελή σπίτια στη Βορειοανατολική Αττική.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Έθνος

Ο αστυνοµικός, ο οποίος υπηρετεί σε µάχιµη υπηρεσία της Αττικής, εµφανίζεται να µεσολαβεί για να αποκτήσει η σπείρα ασύρµατο, ο οποίος, όµως, χρειαζόταν αναβάθµιση στο λογισµικό του ώστε να λειτουργεί. Αρχηγικό µέλος της συµµορίας των διαρρηκτών ζητούσε από τον ένστολο να του δώσει πίσω χρήµατα (7.500 ευρώ) τα οποία είχαν καταβληθεί από το κύκλωµα για ασύρµατο που δεν ήταν ενεργός για τεχνικούς λόγους. Σε άλλη επικοινωνία, το ίδιο µέλος της σπείρας ζητά από τον αστυνοµικό να του γνωστοποιήσει τη διεύθυνση κατοικίας από την πινακίδα οχήµατος κατοίκου των βορείων προαστίων που παρακολουθούνταν για να γίνει στόχος.


Συγκεκριµένα, στις 19 Ιανουαρίου ο ένστολος έλαβε µε sms τον αριθµό κυκλοφορίας και λίγη ώρα µετά έστειλε µε µήνυµα τη διεύθυνση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τους αστυνοµικούς ότι αντιστοιχεί στον κάτοικο που είχε µπει στο στόχαστρο της συµµορίας.

Μάλιστα, ζητούσε από τους Ροµά χρήµατα, προκειµένου να τα δώσει σε συνάδελφό του για να τους παρέχει κάλυψη:

Αστυνοµικός: Εγώ το µόνο που θέλω είναι να δώσουµε λεφτά στον αστυνόµο.Μέλος σπείρας: Ναι, ρε αγόρι µου, αυτά θα τα δώσουµε, αγάπη µου.Αστυνοµικός: Ναι, να έχουµε την αβάντα και από εκεί.Μέλος σπείρας: Ναι, για να έχουµε κεφάλι, έτσι;Αστυνοµικός: Να ξέρεις, βάζω το κεφάλι µου στην κρεµάλα για σένα, φίλε.

Οι αποµαγνητοφωνηµένες συνοµιλίες «καίνε», παρότι µένει να αποδειχτεί εάν είναι αρκετές για τη στοιχειοθέτηση αδικηµάτων, και τον 76χρονο επιχειρηµατία, ο οποίος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις κοσµικές στήλες για τις σχέσεις του µε γνωστές καλλονές. Σε πλήθος διαλόγων εµφανίζεται να διαπραγµατεύεται την τιµή πώλησης κλεµµένων ρολογιών.

Ο 76χρονος δραστηριοποιείται για χρόνια επαγγελµατικά στον χώρο των αγοραπωλησιών παλαιών αντικειµένων.

Μέλος σπείρας: Λοιπόν, µου δίνεις 6.000 ευρώ, άντε, ρε µπαγάσα, χαλάλι σου, και τα δύο χιλιάρικα στο τέλος της εβδοµάδας. Για οκτώ, χαλάλι σου, µε την καρδιά µου. Αλήθεια.Επιχειρηµατίας: ∆εν µπορώ να κάνω κάτι τώρα που µου µιλάς. ∆εν µπορώ να σου πω. Αν ήταν να κάνουµε κάποια µεταφορά σε κάποιο λογαριασµό, ίσως µπορούσαµε να το τακτοποιήσουµε.Μέλος σπείρας: Πώς θα το κάνεις πέντε η ώρα;Επιχειρηµατίας: Τα κάνεις ηλεκτρονικά αυτά τα πράγµατα. Θα πάω στο σπίτι µου, στον υπολογιστή, και θα το κάνω ηλεκτρονικά.Μέλος σπείρας: Πρέπει να πάω τράπεζα, να φτιάξω λογαριασµό, για να κάνουµε δουλειά.Επιχειρηµατίας: Πρέπει, δεν γίνεται αλλιώς. Τη σήµερον ηµέρα δεν παίζεται αλλιώς.Μέλος σπείρας: Ωραία. Σήµερα µπορείς να κάνεις κάτι ή όχι;Επιχειρηµατίας: Οχι µετρητά. ∆εν θέλω.

Σε άλλη συνοµιλία του ο 76χρονος επιχειρηµατίας ρωτά λεπτοµέρειες για τα χαρακτηριστικά των κλεµµένων ρολογιών, προκειµένου να διαπιστώσει εάν αξίζει να τα αγοράσει.

Επιχειρηµατίας: Σε τι φάση είναι τα λουράκια εδώ πέρα;Μέλος σπείρας: Από τα Omega, τα τέτοια ή από τα…Επιχειρηµατίας: Οχι. Από τα Rolex, από τα Rolex..,Μέλος σπείρας: Καλά είναι, για το µοντέλο που είναι, είναι άψογο.Επιχειρηµατίας: Αψογο για το µοντέλο που είναι. Μήπως µπορείς να µου τις στείλεις λίγο, να τα δω λεπτοµερώς;Μέλος σπείρας: Πώς να σ’ τα στείλω, πού να τις στείλω. Εκτός και εάν τις δώσω στον… και σ’ τις στείλει.Επιχειρηµατίας: Ναι, ρε συ, κάν’ το. Πόσο θέλεις εσύ τελική γι’ αυτά τα πράγµατα;Μέλος σπείρας: 8.500 ευρώ και είµαστε κοµπλέ. ∆εν είναι πολλά, σ’ το ορκίζοµαι.

Το κύκλωµα συνεργαζόταν µε παλαιοπωλεία κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρακίου, όπου διοχέτευε κλεµµένα έργα τέχνης. Αυτός ήταν και ο λόγος που, όταν εισέβαλαν σε σπίτια, έψαχναν, εκτός από µετρητά και χρυσαφικά, και για αντίκες. Εντύπωση προκαλεί διάλογος που καταγράφηκε ανάµεσα στον 76χρονο επιχειρηµατία και µέλος της σπείρας την ώρα που ο τελευταίος έκανε διάρρηξη:

Μέλος σπείρας: Είµαι εδώ, σε ένα σπίτι. Και έχει ο άνθρωπος κάτι αγάλµατα µπρούντζινα, αλλά έχει και µια αρκούδα, βαλσαµωµένη.Επιχειρηµατίας: Α, δεν ξέρω κάποιον γι’ αυτό (σ.σ.: κλεπταποδόχο). ∆εν ξέρω, δεν έχω πουλήσει τέτοιο πράγµα.Μέλος σπείρας: Μάλιστα, οπότε να πάρω τα αγάλµατα; Επιχειρηµατίας: Πάρ’ τα, πάρ’ τα.Μέλος σπείρας: Είναι παλιά κοµµάτια, πολύ παλιά κοµµάτια, και η αρκούδα είναι παλιά.Επιχειρηµατίας: Ε, να σου πω κάτι. Αµα τη βάλεις γουρούνι στο σακί που λέµε, τη βάζουµε και εκεί έξω από την αποθήκη για να µπαίνει κόσµος µέσα.Μέλος σπείρας: Οχι, ρε, είναι ακριβή, είναι καλό κοµµάτι.Ο συνήγορος, Γιάννης Γλύκας

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γλύκας, συνήγορος υπεράσπισης, δηλώνει στο «Εθνος» ότι «τα στοιχεία είναι λίγα. Ως εκ τούτου δεν µπορεί κάποιος να οδηγηθεί µε βεβαιότητα στο συµπέρασµα ότι οι κατηγορούµενοι διέπραξαν τα αδικήµατα που τους αποδίδονται. Παράλληλα, βλέπουµε άλµατα συλλογιστικής από τις αστυνοµικές Αρχές. Οταν έρθει η ώρα, το δικαστήριο θα αποσαφηνίσει το εάν και το ποιοι διέπραξαν τις εγκληµατικές πράξεις».

Υπενθυµίζεται ότι το Τµήµα Ασφαλείας Ραφήνας – Πικερµίου συνέλαβε για την υπόθεση πέντε άτοµα και σχηµάτισε δικογραφία για ακόµα έξι. Η λεία της σπείρας υπολογίζεται στα 500.000 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί η συµµετοχή των κατηγορουµένων και σε άλλες διαρρήξεις.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ