2019-02-13 13:24:11
Φωτογραφία για Το ναυάγιο του αεροπλανοφόρου USS Hornet βρέθηκε στα Νησιά του Σολομώντα
Δείτε φωτογραφίες - Μετά από 77 χρόνια, εντοπίστηκε σε βάθος μεγαλύτερο των 5.000 μέτρων, δίπλα στο ιαπωνικό σκάφος που το εμβόλισε - Ο «ήρωας» της «Μάχης του Νησιού Σάντα Κρουζ»

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος... Στη σκληρότερη μάχη όλων των εποχών, έχουν μπει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Οι μεν στις δυνάμεις του Άξονα, οι δε στις δυτικές δυνάμεις. Ο Ειρηνικός ωκεανός μετατρέπεται σε θαλάσσιο τάφο για χιλιάδες νέους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. Σε μία από τις ναυμαχίες που έλαβαν χώρα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Hornet εξαφανίζεται από τα ραντάρ της αμερικανικής διοίκησης. Μετά από 70 και πλέον χρόνια, το μυστήριο της εξαφάνισης του πλοίου, με το πολυμελές πλήρωμά του, λύθηκε. Το USS Hornet εντοπίστηκε στο βυθό των Νησιών του Σολομώντα, να στέκεται επιβλητικό, αλλά «ματωμένο». Ακριβώς δίπλα του, ένα ιαπωνικό σκάφος. Προφανώς, οι Ιάπωνες «καμικάζι» εμβόλισαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, παρασύροντας μαζί τους στον υγρό τάφο δεκάδες Αμερικανούς ναύτες και αξιωματικούς.


Το USS Hornet βρέθηκε από την ερευνητική ομάδα του Πολ Άλεν (του φιλάνθρωπου που απεβίωσε πριν έναν χρόνο), στις 9 Ιανουαρίου. Το επιβλητικό πλοίο είχε βυθιστεί στα 5.330 μέτρα βάθος.

«Είχαμε ψηλά στη λίστα μας το USS Hornet, διότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κραφτ, διευθυντής των υποθαλάσσιων επιχειρήσεων της ομάδας.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 6 Φεβρουαρίου, η ερευνητική ομάδα Πολ Άλεν, εντόπισε ακριβώς δίπλα στο USS Hornet, το γιαπωνέζικο σκάφος IJN Hiei.

Τον Απρίλιο του 1942, λίγους μήνες μετά την κόλαση που προκάλεσαν οι Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στα εδάφη της Ιαπωνίας. Πολλά αμερικανικά αεροσκάφη καταστράφηκαν και πολλοί πιλότοι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Τουλάχιστον 16 βομβαρδιστικά B-25 απογειώθηκαν από την εξέδρα του USS Hornet, προκειμένου να πλήξουν στόχους στο Τόκυο, τη Γιοκοσούκα, τη Γιοκοχάμα, το Κόμπε και τη Ναγκόγια. Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 1942, το USS Hornet λαμβάνει μέρος στη ναυμαχία που διεξήχθη στα Νησιά του Σολομώντα, τη ναυμαχία που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η «Μάχη του Νησιού Σάντα Κρουζ». Για 24 ώρες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο δέχθηκε καταιγισμό πυρών από εχθρικά πλοία, αεροσκάφη και βόμβες βυθού. Τελικά, χρειάστηκε να το εμβολίσει ένα μικρότερο ιαπωνικό πλοίο, προκαλώντας τη ρωγμή στα πλευρά του. Μετά από ανελέητο σφυροκόπημα για ένα ολόκληρο 24ωρο, το USS Hornet παρασύρθηκε στον βυθό.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ