2019-02-14 09:21:08
Φωτογραφία για 6η ΥΠΕ για νοσοκομείο Ζακύνθου || Εξετάζεται νέο μοντέλο διακομιδών προς Πάτρα
Η “επιδημία”… προβλημάτων που έχουν προκληθεί στο νοσοκομείο Ζακύνθου εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων παραιτήσεων ιατρών και εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και της γενικότερης υποστελέχωσης του ιδρύματος δημιουργώντας κενό στη κάλυψη της δημόσιας υγείας και παροχής υπηρεσιών αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα.

https://www.imerazante.gr/

Σε αυτή συμμετείχε και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ καθόσον στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διακομιδές όχι μόνο από τη Ζάκυνθο αλλά και την Κεφαλονιά.

Εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης, αναρίθμητα είναι τα περιστατικά ασθενών που διακομίζονται στα Νοσοκομεία της Πάτρας. Για το λόγο αυτό αναζητούνται νέα μοντέλα διακομιδών με στόχο να γίνονται έγκαιρά και ασφαλώς και να μην επιβαρύνεται τόσο πολύ και το ιατρικό προσωπικό που συνοδεύει τους ασθενείς. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι η 6η ΥΠΕ αναζητώντας “αντιβίωση” για το πρόβλημα προσανατολίζεται και στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.


ωστόσο, όλοι θεωρούν πως αιτία του “κακού” στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, είναι η άρνηση των γιατρών να αποδεχθούν την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί μετά από σχετικούς διαγωνισμούς.

Π. Νικολόπουλος: “Σύντομα

θα καταλήξουμε σε καλύτερες λύσεις”

Τη διαπίστωση ότι πάντα υπήρχε ένα πρόβλημα διεκπεραίωσης των απαραίτητων διακομιδών είτε για προγραμματισμένη νοσηλεία και εξετάσεις στα νοσοκομεία, είτε εκτάκτων που γίνονται σε επείγοντα περιστατικά έκανε με δηλώσεις του στο ΙΟΝΙΑΝ ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ. Ειδικότερα, ο κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος επεσήμανε πως “ορισμένες φορές σε αυτό το σύστημα δημιουργείται μια δυσλειτουργία κυρίως με την έννοια ότι για πολλές ώρες απουσιάζει ο γιατρός από τα νοσοκομεία τα οποία φεύγει ο ασθενής αλλά και μια πολύωρη απασχόληση των μέσων των επανδρωμένων μονάδων για την διακομιδή στα νοσοκομεία υποδοχής. Ξεκίνησε μια διαδικασία για να βρούμε με τους εμπλεκόμενους, τους φορείς και τους υπεύθυνους ένα πιο λειτουργικό σύστημα ώστε και η διακομιδή να γίνεται έγκαιρά και ασφαλώς και να μην επιβαρύνεται τόσο πολύ υπέρμετρα ορισμένες φορές και το ιατρικό προσωπικό που συνοδεύει τους ασθενείς στην διακομιδή τους. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν και θα συζητηθούν άμεσα με τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στο θέμα της διακομιδής. Το ραντεβού ήταν ακριβώς για να τεθούν κάποια προβλήματα και να προγραμματιστούν οι επόμενες κινήσεις. Πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε κάποιες καλύτερες λύσεις από αυτές που ισχύουν μέχρι τώρα τουλάχιστον για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας”.

“Πρωτοσέλιδο”

στην Αχαϊκή πρωτεύουσα

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουν προκαλέσει την αντίδραση του ιατρικού κόσμου στην Αχαϊκή πρωτεύουσα κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι αποτέλεσαν πρωτοσέλιδα του Τύπου. Έκρυθμη και επικίνδυνη, χαρακτηρίζει σε ρεπορτάζ της την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο Ζακύνθου η εφημερίδα “Πελοπόννησος”, και προσθέτει “κλινικές και τμήματα έχουν μπει σε καθεστώς υπολειτουργίας λόγω αποχώρησης του ιατρικού δυναμικού. Πλέον τίθεται θέμα επαρκούς κάλυψης του νησιωτικού πληθυσμού και επιβάρυνσης των νοσοκομείων της Αχαϊας όπου διακομίζονται αναγκαστικά δεκάδες περιστατικά. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν ξεσηκωθεί και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε αρμόδιο”.

Φιλοξενώντας δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννας Μαστοράκου αναφέρει “η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι επικίνδυνη. Ολοι γνωρίζουν ότι το νοσοκομείο έχει απογυμνωθεί από γιατρούς. Ολοι γνωρίζουν ότι μία από τις αιτίες είναι το διχαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί οδήγησαν σε παραίτηση αρκετούς γιατρούς. Το νοσοκομείο υπολειτουργεί με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να έρχονται στην Πάτρα. Πέραν αυτού με δεδομένο ότι μιλάμε για νησί που στερείται από τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε οποιοδήποτε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ανεπίτρεπτο να λείπουν βασικές ειδικότητες. Για παράδειγμα η Παιδιατρική που έχει μείνει με μία γιατρό δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο κι αν πιέζουν να πάνε Παιδίατροι από την Πάτρα. Προχθές υπήρχαν δύο περιστατικά με παιδάκια που πάσχουν από διαβήτη και είχαν σοβαρά επεισόδια. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν και επικοινώνησαν με γιατρούς της Πάτρας για να πάρουν τηλεφωνικά οδηγίες. Είναι ανεπίτρεπτα και επικίνδυνα να συμβαίνουν στην εποχή μας τέτοια πράγματα”.

Η κ. Μαστοράκου κάνει λόγο για αποδεκατισμό του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Ζακύνθου αφού “από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουν συνταξιοδοτηθεί 2 διευθυντές παθολόγοι οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, από 7 χειρουργούς, μετά από 2 παραιτήσεις, 1 συνταξιοδότηση και 1 απομάκρυνση, η χειρουργική καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νησιού με μόλις 3 γιατρούς. Από 4 αναισθησιολόγους, έμεινε με 2, από 4 γιατρούς στην ΜΕΘ έχει μείνει ένας, η παιδιατρική κλινική έχει μια ιατρό ενώ δεν υπάρχει δερματολόγος”, ενώ σύμφωνα με την ίδια αναμένονται και άλλες παραιτήσεις.

Αύριο νέο συλλαλητήριο

Δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ουσιώδης εξέλιξη στο πρόβλημα με τη στελέχωση του νοσοκομείου, νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Σολωμού με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και σύνθημα “Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την άμεση λειτουργία της ΜΕΘ, της Παιδιατρικής κλινικής και του ΕΚΑΒ”.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι με ημίμετρα δεν λύνονται τα προβλήματα και γι’ αυτό εξαγγέλθηκε η νέα κινητοποίηση.

Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει πως “η Διοίκηση στα ερωτήματα τόσο για τη λειτουργία της ΜΕΘ όσο και της Παιδιατρικής απάντησε με ημίμετρα και έγινε καθαρό ότι δεν είναι πολιτική επιλογή του Υπουργείου Υγείας η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για τη στελέχωσή τους. Για το θέμα της Παιδιατρικής μίλησε για συνδρομή ιδιωτών παιδιάτρων του νησιού κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και προκλητικό. Για το ΕΚΑΒ καμία αναφορά ενώ αναδείχτηκαν και άλλα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου όπως ότι δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, αιματολόγος, μικροβιολόγος. Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με γιατρούς αποσπασμένους για 3ήμερο από Νοσοκομεία, όπως το Καραμανδάνειο”.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ