2019-02-14 11:53:41
Φωτογραφία για Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των προτάσεων για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος
Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., καθώς και ομάδων βουλευτών που έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος.

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ., καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ν.Δ., υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.


Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε την Τετάρτη τις προτάσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι «κουρελού», είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ