2019-02-14 12:14:22
Φωτογραφία για Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (Παραφράζοντας τον Σου Τζού)
Του Γιάννη Σταμούλη

Ο Χορός στην τραγωδία του Σοφοκλή "Αντιγόνη"  υμνεί σπαρακτικά και μοναδικά την κυριαρχία και παντοδυναμία του Έρωτα... " Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, Έρωτα ανίκητε στη μάχη Έρωτα, που κυριαρχείς όπου κι αν πατήσεις, Στρατηγός ανίκητος και κυρίαρχος, σαρώνει στις μάχες που δίνει, εγκαθιδρύοντας  το λάβαρό τους στις πυρπολημένες καρδιές.

Ο έρωτας στρατηλάτης άραγε ακολουθεί την τέχνη του πολέμου και επελαύνει νικηφόρος όπου αποφασίζει να δώσει μάχες.

Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τη σκέψη του κλασσικού στρατηγιστή Σου Τζου και να δούμε αν ο ανίκητος στρατηλάτης γητευτής των καρδιών, ακολουθεί την τέχνη του πολέμου.

Για το εγχείρημα αυτό αντικαθιστούμε τον ΠΟΛΕΜΟ με τον ΕΡΩΤΑ και τους ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ με τους ΕΡΑΣΤΕΣ. και ξεκινούμε την περιδίνηση από την τέχνη του πολέμου ...στην τέχνη του έρωτα

Ο  έρωτας είναι ένα πεδίο ζωής και θανάτου, το μονοπάτι της επιβίωσης και της καταστροφής...


Κάθε ερωτική περιπέτεια συνεπάγεται την παραπλάνηση, ακόμα και αν είσαι ικανός πρέπει να φαίνεσαι ανίκανος, ακόμα και αν είσαι αποτελεσματικός πρέπει να φαίνεσαι αναποτελεσματικός.

Όταν μάχεσαι για να κατακτήσεις τον έρωτά σου, αν συνεχίσεις επί μεγάλο διάστημα, οι δυνάμεις σου θα μειωθούν και η ορμή σου θα αμβλυνθεί. αν πολιορκείς τον έρωτά σου, η δύναμή σου θα εξαντληθεί. Αν η περιπέτεια της κατάκτησης, καταλήξει  παρατεταμένη, τα εφόδιά σου θα αποδειχτούν ανεπαρκή.

Ο γενικός κανόνας του πολέμου του έρωτα είναι να νικήσεις αφήνοντας το εραστή σου ανέπαφο και αλώβητο, ώστε να σου παραδοθεί ολοκληρωτικά χωρίς πληγές και τραύματα.

Η πραγματική κυριαρχία του έρωτα είναι  να αχρηστεύσεις τις αντιστάσεις του  εραστή σου χωρίς καμία μάχη.

Στη μάχη του έρωτα, νικητής είναι όποιος υπερνικάει το θυμό του, φτάνει στην κατάκτηση με τις λιγότερες απώλειες.

Ο απόλυτος νικητής του έρωτα, κατακτά ακέραια και ολοκληρωτικά τον εραστή του.

Οι εραστές είναι οι φύλακες του έρωτα. Όταν τον στηρίζουν ολοκληρωτικά, ο έρωτας είναι ισχυρός.

Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις ποιός θα νικήσει στη μάχη του έρωτα. Αυτοί που ξέρουν πότε να πολεμούν και πότε να μην πολεμούν είναι νικητές. Αυτοί που αντιμετωπίζουν το απροσδόκητο προετοιμασμένοι  είναι νικητές.

Αν ξέρεις τον τον εραστή σου και τον εαυτό σου δε θα διατρέξεις κανένα κίνδυνο και σε εκατό μάχες, αν δεν ξέρεις τον εραστή σου, αλλά ξέρεις τον εαυτό σου, θα χάνεις μία μάχη και θα κερδίζεις την άλλη, αν δεν ξέρεις ούτε τον εραστή σου, ούτε τον εαυτό σου, θα κινδυνεύεις σε κάθε μάχη.

Στην μάχη του έρωτα, όσοι είναι επιδέξιοι στην άμυνα κρύβονται στα μεγαλύτερα βάθη  της γης, όσοι είναι επιδέξιοι στην επίθεση, ελίσσονται στα μεγαλύτερα  ύψη του ουρανού.

 Έτσι μπορούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους και να πετύχουν την απόλυτη νίκη.

Η πραγματική δύναμη στην μάχη του έρωτα χαρακτηρίζεται από τις σοφές ευαισθησίες, άλλωστε δε χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να σηκώσεις ένα πεσμένο φύλλο, δεν χρειάζονται γερά μάτια για να δεις τον ήλιο και τη σελήνη, δεν χρειάζεται γερά αυτιά για να ακούσεις τη βροχή.

Ο καλός εραστής παρατάσσεται σε έδαφος, στο οποίο είναι αδύνατο να χάσει...και δεν παραβλέπει τις συνθήκες που κάνουν τον ερωμένο του επιρρεπή στην κατάκτηση.

Ο  κατακτητής εραστής  πρέπει να είναι σαν  μια πέτρα που πέφτει πάνω σε ένα αβγό, το πάν είναι ζήτημα αδυναμίας και δύναμης.

Στην μάχη του  έρωτα χρησιμοποίησε το ορθόδοξο για να εμπλέξεις στα δίχτυα του έρωτα, τον εραστή σου και το ανορθόδοξο για να εξασφαλίσεις την κατάκτησή του. Το ορθόδοξο και το ανορθόδοξο γεννούν το ένα το άλλο σαν κύκλος χωρίς αρχή.

Στους άξιους εραστές, η δύναμη είναι  γρήγορη και η ακρίβεια τους απόλυτη.

Ο μαχητής εραστής είναι γρήγορος σαν τον άνεμο, συμπαγής σαν το δάσος, αρπακτικός σαν τη φωτιά, ακίνητος σας βουνό.

Η  τέχνη του έρωτα ακολουθεί την αρχή του ταοϊσμού, ότι η φύση και το σύμπαν δεν είναι περίπλοκα και ότι ο αληθινός δρόμος είναι η απλότητα και όχι  σε πολυπλοκότητες της ανθρώπινης κουλτούρας.

πηγή: stamoylis.blogspot.com
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ