2019-02-14 12:33:34
Φωτογραφία για Ηπατίτιδα C: Γιατί κρίνεται αναγκαίο να εξεταστούν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1945 - 1980
Στο επίκεντρο της Επιτροπής για την υλοποίηση και παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατίτιδων στην Ελλάδα βρίσκεται η εξέταση για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980.

Οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση, η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 - Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8).

Με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.

Το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε λίστα νοσοκομείων στα ηπατολογικά ιατρεία των οποίων υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ατόμων για εξέταση και θεραπεία έναντι της ηπατίτιδας C.


Εδώ μπορείτε να δείτε τα νοσοκομεία και τις ημέρες και ώρες υποδοχής, χωρίς να χρειάζεται ραντεβού.

Χωρίς διάγνωση 75.000 άνθρωποι με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες αποκαλούν την ηπατίτιδα C «αθόρυβη νόσο», επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νοσούν και να μην το γνωρίζουν.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι με την πάροδο των χρόνων η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή, όπως κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος και παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης την καθιστά σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πολύπλευρο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

ΠΟΥ: Εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει κάποιες βασικές ενέργειες.

Αυτές είναι:

Η μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.Η θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ