2019-02-14 15:24:25
Φωτογραφία για Πώς θα αντιμετωπίσουμε διατροφικά την ανεπάρκεια ιωδίου στον οργανισμό μας;
Αν δεν έχετε αρκετό ιώδιο στο σώμα σας, αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες.

Έτσι, η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη), υποθυρεοειδισμό και νοητική καθυστέρηση στα βρέφη και τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ιώδιο μέσω της διατροφής

Το ιώδιο υπάρχει με φυσικό τρόπο στο έδαφος και στο θαλασσινό νερό. Η περιεκτικότητα του ιωδίου στις τροφές διαφέρει ανά περιοχή. Μία καλή διαιτητική πηγή πρόσληψης ιωδίου είναι μέσω του επιτραπέζιου αλατιού (εκτός και αν έχετε εντολή από το γιατρό σας να περιορίσετε την ποσότητα του αλατιού στη διατροφή σας). Επίσης, υπάρχουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα θαλασσινά, το κρέας, μερικά ήδη ψωμιού και τα αβγά. Τέλος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορείτε να πάρετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με ποσότητα ιωδίου στα συστατικά του.


Οι κορυφαίες τροφές με ιώδιο

ΤυρίΑγελαδινό γάλαΑβγάΓιαούρτιΠαγωτόΠολυβιταμίνες με ποσότητα ιωδίου στα συστατικά τουςΙωδιούχο επιτραπέζιο αλάτιΨάρια του αλμυρού νερούΦύκια θαλάσσηςΟστρακοειδήΓάλα σόγιαςΣάλτσα σόγιας

Τέσσερα σημάδια δυσλειτουργίας του, τα οποία πολλοί άνθρωποι αγνοούν

Είστε διαρκώς κουρασμένοι: Η έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.Αισθάνεστε ανεξήγητα λυπημένοι: Αν έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει γίνει κάποια άλλη αλλαγή στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό η μειωμένη παραγωγή ορμόνης από το θυρεοειδή να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ανεβάζει την ψυχολογική σας διάθεση.Έχετε μειωμένη λίμπιντο: Η μειωμένη (ή και μηδενική) σεξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή ορμόνης συμβάλλει στην ανάλογη πτώση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (αύξηση σωματικού βάρους, μειωμένη ενέργεια κλπ) μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.Το δέρμα σας είναι ξηρό: Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και με φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι πιθανό να οφείλεται σε μειωμένο μεταβολισμό (που προκαλείται από πολύ μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ο οποίος μπορεί να μειώσει την εφίδρωση. Όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία από τη φυσική εφίδρωση, μπορεί γρήγορα να γίνει ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμές.

Πηγή: iatropedia.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ