2019-02-17 10:52:53
Φωτογραφία για Βλέπω πιο πιθανό το μέλλον μου στον ελληνικό ορίζοντα
Θετική αποτίμηση στη Συμφωνία των Πρεσπών κάνει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας ότι «ανοίγουν δρόμοι συνεργασίας που θα ευνοήσουν το μέλλον και των δύο λαών, και κυρίως του ελληνικού». Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, χαρακτηρίζει «μεγίστης σημασίας» τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και προτρέπει «να μην εγκλωβιστεί σε κομματικά συμφέροντα» και να γεφυρωθούν διαφορές. Ενώ, παρά τις επιφυλάξεις του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ζητάει την αναθεώρηση του άρθρου 16 προκειμένου να προχωρήσει και η Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο που έχει κινδύνους αλλά και δημιουργία, όπως λέει.

Για την πορεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι διδάχθηκε πολλά για τις αναγκαίες συναινέσεις, ενώ εστιάζει στην Ελλάδα του ζώντος πολιτισμού και όχι μόνον την Ελλάδα των μνημονίων
. Με το ίδιο σκεπτικό ολοκληρώνει τη θητεία του, προβάλλοντας τον Θουκυδίδη, την Κρήτη και το δικό του έργο για τη Γέννηση του Σύμπαντος. Ως προς τα μελλοντικά του σχέδια, ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ, ο κ. Γραμματικάκης δηλώνει ότι έχει δεχθεί προτάσεις από πολιτικά κόμματα και μάλιστα, «είχα προτάσεις και πιθανόν να έχω και τώρα». Σημειώνει, τέλος, ότι «βλέπει πιο πιθανό το μέλλον του στον ελληνικό ορίζοντα».

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών και η γειτονική μας χώρα έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία. Πώς αποτιμάτε τη συμφωνία;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος και των δύο λαών και του ελληνικού λαού και του λαού που όλη η ανθρωπότητα ως χτες τους αποκαλούσε απλά Μακεδόνες. Τώρα είναι πλέον Βορειομακεδόνες. Κάθε συμφωνία είναι βέβαια πάντα ένας συμβιβασμός, γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες είδαν με σφίξιμο ψυχής αυτή τη συμφωνία, εγώ σέβομαι τα αισθήματά τους θα δουν όμως ότι οι δρόμοι της συνεργασίας που άνοιξαν με τη συμφωνία θα ευνοήσουν το μέλλον και των δύο λαών, και ιδιαίτερα το ελληνικό.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν γκρίζα σημεία και εκκρεμότητες στις οποίες πρέπει να δώσει προσοχή η ελληνική πλευρά;

Κάθε συμφωνία από τη στιγμή που υπογράφεται και ολοκληρώνεται έχει το πεδίο εφαρμογής της και η συγκεκριμένη συμφωνία έχει πολλές, ας πούμε, σκοτεινές όψεις που ελπίζω σιγά σιγά θα διευκρινιστούν. Είναι θολή, για παράδειγμα, η αποτύπωση της ιθαγένειας ή και της γλώσσας, αλλά έχουμε μπροστά μας ένα μέλλον φιλικής συνεργασίας και πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα θέματα θα μπουν στη σωστή τους βάση με τις εκατέρωθεν αμοιβαίες προσπάθειες και των δύο λαών.

Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πώς θα σχολιάζατε την ως τώρα εξέλιξή της;

Είναι μέγιστη η σημασία της συνταγματικής αναθεώρησης και λυπούμαι πολύ όταν βλέπω κομματικές τριβές, κομματικά συμφέροντα γύρω από το μέγιστο αυτό θέμα. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να γεφυρωθούν κάποιες από τις διαφορές. Για παράδειγμα, παρότι εγώ πολλές φορές εκφράζω τις επιφυλάξεις μου για το ρόλο και τη δομή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θεωρώ ότι πρέπει να αρθεί το άρθρο 16 που εμποδίζει την ανάπτυξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων με πολύ μεγάλη προσοχή και έλεγχο να προχωρήσει και η Ελλάδα σε αυτό τον επικίνδυνο αλλά και πιθανόν δημιουργικό δρόμο.

Ολοκληρώνοντας μια μεστή θητεία, κατά γενική ομολογία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να μου πείτε αν επιθυμείτε να είστε εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής Είναι νωρίς ακόμη να τα αποφασίσω και δεν θα ήθελα να το ανακοινώσω μέσω των ειδήσεων του εξαιρετικού Αθηναϊκού Πρακτορείου. Θα το ανακοινώσω με τον τρόπο που θα κρίνω εγώ αλλά θέλω να τονίσω ότι αυτή η πενταετία υπήρξε για μένα μεγάλος δάσκαλος των αναγκαίων συναινέσεων και συνεργασιών στο Ε.Κ. και πιστεύω ότι αντιπροσώπευσα με επάρκεια, όπως λένε, και καλή αποτύπωση τη φωνή του ελληνικού λαού.

Θέλω να τονίσω ότι πριν φύγω θα παρουσιάσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όψεις του ελληνικού πολιτισμού για να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον η χώρα των μνημονίων, των αξιολογήσεων και των εμφυλίων παθών, αλλά διαθέτει έναν ζώντα πολιτισμό. Στις 5 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε τρεις μεγάλες ελληνικές ιδιαιτερότητες: 

Τη δραματοποιημένη παράσταση γύρω από κείμενα του Θουκυδίδη, του πιο Ευρωπαίου από τους Ευρωπαίους ιστορικούς, μια λαμπρή έκθεση του ιστορικού μουσείου Κρήτης με τίτλο «Κρήτη και Ευρώπη ταραγμένοι αιώνες» και τέλος ένα δραματοποιημένο κεφάλαιο για τη Γέννηση του Σύμπαντος και την ιστορία της ζωής που έχει γραφτεί από μένα και θα αποτυπωθεί με συνεργασία μουσικών και τραγουδιστών. Πιστεύω ότι θα αποτυπώσουν αυτό που προσπαθώ εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη τύχη και πρωταγωνιστής σε αυτή την καλύτερη τύχη πρέπει να είναι ο πολιτισμός.

Θα επιμείνω λίγο στα προσωπικά σας σχέδια. Υπάρχει πιθανότητα να πολιτευτείτε με άλλο κόμμα;

Πρώτα πρέπει να αποφασίσω αν θα συνεχίσω και με ποιόν τρόπο την πορεία μου με το ΠΟΤΑΜΙ. Πάντα με ενδιέφερε η πολιτική, αλλά ταυτόχρονα τα ενδιαφέροντά μου γύρω από την παιδεία, την τέχνη, την επιστήμη είναι πολλά και μέσα από εσωτερικό προβληματισμό θα αποφασίσω.

Επειδή το ΠΟΤΑΜΙ είναι σε δύσκολες στιγμές και εσείς έχετε διαγράψει ήδη μια πολιτική πορεία, πώς θα θέλατε να συνεχίσετε και σας έχει γίνει κάποια πρόταση από άλλο κόμμα;

Είχα τη χαρά, την τιμή και καμιά φορά την έκπληξη να δεχθώ πολλές προτάσεις από τα πολιτικά κόμματα. Είχα προτάσεις και πιθανόν να έχω και τώρα. Είναι πολύ νωρίς να αποφασίσω γιατί θα αποτυπώσει και το δικό μου μέλλον που θέλω να είναι σε συνάρτηση με τον ελληνικό πολιτισμό.

Θα προτιμούσατε να συνεχίσετε στην ελληνική ή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή;

Είναι δύσκολο το δίλημμα. Σε μεγάλο βαθμό πήρα αυτό που ήθελα από την ευρωπαϊκή σκηνή και όπως λένε αντιπροσώπευσα με επάρκεια τους χιλιάδες ευγενικούς ψηφοφόρους που με ψήφισαν. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεχίσω στην Ευρωπαϊκή Βουλή αλλά από την άλλη πλευρά η καρδιά μου είναι πάντα στην Ελλάδα, στις δυσκολίες, στα επιτεύγματά της και βλέπω πιο πιθανόν το μέλλον μου στον ελληνικό ορίζοντα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ