2019-02-18 09:43:20
Φωτογραφία για Ελπίδες για οριστική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 δίνει νέα επέμβαση
Ελπίδες για την οριστική θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δίνουν οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Diabetologia» από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αάρχους στη Δανία, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση και συγκεκριμένα με την τεχνική Roux-en-Y για γαστρικό bypass, απαλλάσσονται από το διαβήτη εντός 12 μηνών από το χειρουργείο.

Η Dr Lene R Madsen, καθηγήτρια στην έδρα Bjørn Richelsen και οι συνεργάτες της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αάρχους, μελέτησαν τις επιπτώσεις της επέμβασης Roux-en-Y σε παχύσαρκα άτομα (Δείκτη Μάζας Σώματος >35 kg/m2) με διαβήτη τύπου 2 σε πραγματικές συνθήκες.

Η βαριατρική χειρουργική τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει δημοφιλής τρόπος διαχείρισης της νοσογόνου παχυσαρκίας σε άτομα με και χωρίς διαβήτη τύπου 2. Και μέχρι πρόσφατα το γαστρικό bypass Roux-en-Y αποτελούσε τη μέθοδο επιλογής για τα άτομα που υπέφεραν ταυτόχρονα από νοσογόνο παχυσαρκία και διαβήτη. Μάλιστα κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι απαλλάσσει τους ασθενείς μεσοπρόθεσμα από το διαβήτη σε ποσοστό 75-90%.


Στους προγνωστικούς παράγοντες για τη μεγαλύτερη επιτυχία είναι η ηλικία του ασθενή (όσο νεότερος τόσο καλύτερα), η χαμηλή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), η οποία αποτελεί ένδειξη χαμηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η μικρότερη διάρκεια και σοβαρότητα του διαβήτη και το άρρεν φύλο.

Δεδομένα από μελέτες μακράς επιδημιολογικής επιτήρησης έχουν δείξει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επανεμφάνισης του διαβήτη μετά την αρχική «ίασή» του.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της τεχνικής Roux-en-Y ως προς τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά και τους παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα αυτό, μαζί με την πιθανότητα υποτροπής. Επίσης, μελέτησαν τον κίνδυνο χειρουργικών επιπλοκών και τη συχνότητα των μικρο- και μακροαγγγειακών επιπλοκών από τη βαριατρική επέμβαση.

Εστίασαν σε ομάδα 1.111 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που είχαν υποβληθεί σε γαστρικό bypass με Roux-en-Y σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Δανίας την περίοδο 2006-2015 και τους συνέκριναν με όμοια ομάδα 1.074 πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 που δεν είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Ως θεραπεία του διαβήτη ορίστηκε η μη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων μαζί με HbA1c bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ