2019-02-18 19:07:27
Φωτογραφία για Τακτικές κρίσεις του Π.Σ. 2019: Μια επαναλαμβανόμενη «εθιμικώ δικαίω» διαδικασία δοκιμασιών υπηρεσιακής επιβίωσης σε αχαρτογράφητα ύδατα
Διαβάστε έγγραφο των Πτυχιούχων του Πυροσβεστικού Σώματος: Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών του

Σώματος για το τρέχον έτος, μια διαδικασία δοκιμασιών υπηρεσιακής «επιβίωσης» που διαρκεί επί της ουσίας κατ’ έτος τουλάχιστον δυο μήνες σε βάρος της ομαλής υπηρεσιακής συνέχειας και που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από περιώνυμες τηλεοπτικές εκπομπές (shows). Τα παραπάνω όσο και αν φαίνονται ως κοινότυπα και επαναλαμβανόμενα  από διαφορετική οπτική γωνία κάθε χρόνο, δημιούργησαν ιδιαίτερη έκπληξη και εντύπωση, στην κοινή υπηρεσιακή και μέση προσωπική λογική για τον κάθε άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενο κυρίως όσον αφορά στις βουλές και στις στοχεύσεις του Μεγάλου Αδερφού. 

Με τη βαριά σκιά των τραγικών γεγονότων της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου να παραμένει πάνω από το ηρωικά μαχόμενο και παρολ’ αυτά σκυλευόμενο από διαφόρους εξωγενείς παράγοντες Πυροσβεστικό Σώμα και τη δικαστική διερεύνηση να βρίσκεται σε εξέλιξη, η επαναλαμβανόμενη «καινοτομία» της διπλής όψης (ντουμπλ φας) επετηρίδας και του σχετικού πίνακα κρινομένων, που αναγιγνώσκεται από το τέλος προς την αρχή όπως κάθε φορά εξυπηρετεί, αποκτά συν τω χρόνω το χαρακτήρα του εθιμικού δικαίου.


Ο επιλεχθείς για φέτος αλγόριθμος που σκοπο του ειχε να επιφέρει συγκεκριμένο και συμπληρωματικό προηγούμενων ετών αποτέλεσμα κρίνεται δύσκολος να αποκωδικοποιηθεί, σε βαθμό που αυτό που κυρίως επιτυγχάνει είναι να δημιουργεί συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των κρινόμενων συναδέλφων, να ενισχύει την υπό διαρκή άνθιση βιομηχανία δικαστικών προσφυγών των αναιτίως παραληφθέντων Αξιωματικών και τελικώς να ευτελίζει την αξία των διεκδικούμενων βαθμών και της διαδικασίας απονομής τους.

Ποικίλα ερωτήματα με δύσκολες απαντήσεις προκύπτουν για τον πολύ μεγάλο αριθμό επανακρινόμενων Αξιωματικών που παραλήφθηκαν στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και Πυράρχου, κατάσταση που προφανώς θα αποτελέσει γρίφο για δυνατούς λύτες με δυσμενείς  προεκτάσεις για τις επόμενες σειρές κρινομένων και θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον ήδη βεβαρημένο κρατικό προϋπολογισμό, εξαιτίας των δικαστικών δικαιώσεων που και φέτος θα επακολουθήσουν.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι για πολλοστή φορά οι κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις για κρίσεις στο Π.Σ. μέσω εφαρμογής «αντικειμενικών κριτηρίων πυροσβεστικής και επιστημονικής επάρκειας» αποδείχθηκαν κενό γράμμα. Τη στιγμή που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θεωρητικές Εκθέσεις Επιτροπών ακαδημαϊκών οι οποίες μόνο ως ευχολόγια μπορούν να θεωρηθούν, αξιομνημόνευτη είναι η αποδυνάμωση νευραλγικών δομών σε επιχειρησιακό και διοικητικό επίπεδο μέσω της υπηρεσιακής περιθωριοποίησης πληθώρας ικανών, εκτάκτως μετατιθέμενων και μετακινούμενων, Αξιωματικών με επιτελικές, επιστημονικές και επιχειρησιακές ικανότητες που αγγίζουν ενδεχομένως τα όρια του ρεβανσισμού έως και της συνδικαλιστικής εξόντωσης, με χαρακτηριστική, μεταξύ άλλων, την περίπτωση του Αντιπροέδρου της Ένωσής μας που μετακινήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, παραλειπόμενος συγχρόνως των τακτικών κρίσεων.

Όπως και να ‘χει οι έχοντες την αρμοδιότητα και ευθύνη των παραπάνω δεν μπορούν να φέρονται ως Πόντιοι Πιλάτοι για την ηθική παρακμή του Σώματος, καθώς δυστυχώς δε φαίνεται να διδάχθηκαν από τα αποτελέσματα των επιλογών στις κρίσεις του 2018.

Συναισθανόμενοι σε βάθος την υποχρέωση για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους του Πυροσβεστικού Σώματος μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, με προτεραιότητα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών και του φυσικού πλούτου της χώρας, παρακαλούμε για την πραγματοποίηση συνάντησης μαζί σας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ