2019-02-20 09:47:09
Φωτογραφία για Πικρός ο καφές για τους Έλληνες λόγω φόρων
Μεγάλη κάμψη στην αγορά του καφέ ελέω Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καταγράφεται στην αγορά. Την ώρα που η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει σταδιακά να περιορίζουν την ημερήσια ποσότητα, όχι επειδή άλλαξαν την αγαπημένη τους συνήθεια, αλλά επειδή η τσέπη τους επιβαρύνεται.

Κι αυτό οφείλεται -σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ- στην επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης για το ρόφημα κατά 6,8%, ενώ στο σύνολο του 2018, η πτώση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το 2017 άγγιξε το -1,9%.

Παράλληλα, κατεγράφη αύξηση της τιμής του συγκεκριμένου αγαθού από 10% έως 30%, αλλά και διπλασιασμός του κόστους της πρώτης ύλης.

Σε επίπεδο κατανάλωσης, το πρώτο δίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, υπάρχει μείωση της τάξης του 15% (για το σύνολο του καφέ). Σύμφωνα με την ίδια έρευενα, ο καφές είναι η πλέον αγαπημένη συνήθεια του Έλληνα, καθώς καταναλώνει περισσότερο από έναν την ημέρα, ή κατ’ αντιστοχια, φτάνου τις 510 κούπες καφέ/άτομο τον χρόνο.


Συνολικά, καταναλώνονται 40.000 τόνοι με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού . Η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. Ευρώ. Την πρωτοκαθεδρία στις καρδιές και τις προτιμήσεις των Ελλήνων διατηρεί ο ελληνικός καφές με ποσοστό 32%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο στιγμιαίος με 30% και ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος: «Αν χάσεις μια αγορά δεν την ξανακερδίζεις. Η αλήθεια είναι πως πολλές εταιρείες εξάγουν και μπαίνουν μέσα. Τα μέλη μας δεν αντέχουν να χρηματοδοτήσουν τον φόρο που δεν τους επιστρέφεται και όσοι σκέφτονται να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις ή να τοποθετηθούν σε νέες αγορές θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές».

Μάλιστα ο κ. Μπενόπουλος, έκανε λόγο για κατακερματισμένη αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε αρκετές επιχειρήσεις να μην αντέχουν τις οικονομικές πιέσεις και να καταλήγουν σε λουκέτα.

Υπενθύμισε πως ο Ε.Φ.Κ. επέφερε αύξηση σε φαινόμενα λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών, που πέρα από την οικονομική διάσταση θέτουν και ζητήματα ασφαλούς κατανάλωσης. Πρόσθεσε πως σε συνάντηση που είχε η ένωση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε η δέσμευση ότι θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο. Ως εναλλακτική πρόταση έπεσε στο τραπέζι η επανεξέταση του ΦΠΑ.
πηγή
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ