2019-02-20 19:50:29
Φωτογραφία για Το Ισραήλ ετοιμάζεται να «πατήσει» στη σελήνη με το ιδιωτικό ρομποτικό σκάφος Beresheet
Η εκτόξευση θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα την Παρασκευή,

στις 03:45 ώρα Ελλάδας

Το Ισραήλ φιλοδοξεί να γίνει η τέταρτη χώρα στην ιστορία που θα «πατήσει» στη σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα. Το χρηματοδοτούμενο ως επί το πλείστον από ιδιώτες, μη επανδρωμένο ρομποτικό ισραηλινό σκάφος Beresheet (σημαίνει «Γένεσις» στα εβραϊκά) προγραμματίζεται να εκτοξευθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα την Παρασκευή, στις 03:45 ώρα Ελλάδας, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X του Ίλον Μασκ.

Αν όλα πάνε καλά, η ρομποτική άκατος «Γένεσις», κόστους περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, βάρους 585 κιλών και μεγέθους πλυντηρίου πιάτων, θα γράψει τη δική της ιστορία, καθώς θα γίνει η πρώτη διαστημοσυσκευή που θα φθάσει στο φεγγάρι από πρωτοβουλία ιδιωτών, καθώς όλες οι προηγούμενες αποστολές ήσαν κρατικές.


Βασικός χρηματοδότης με 44 εκατ. δολάρια είναι ο ισραηλο-νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Μόρις Καν, ενώ έχουν επίσης συνεισφέρει 24 εκατ. δολάρια το ζεύγος Μίριαμ και Σέλντον Άντελσον, ιδιοκτήτες καζίνου και χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ. Η Ισραηλινή Υπηρεσία Διαστήματος συνέβαλε και αυτή με 2 εκατ. δολάρια.

Το Beresheet πρόκειται να μετρήσει το μαγνητικό πεδίο της Σελήνης, να συλλέξει άλλα στοιχεία, καθώς επίσης να εναποθέσει στη σεληνιακή επιφάνεια μια «χρονοκάψουλα» με ψηφιακά αρχεία που θα περιέχουν τη Βίβλο, παιδικές ζωγραφιές, τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ, τη σημαία του και αναμνήσεις ενός Εβραίου που επέζησε του Ολοκαυτώματος.

«Θα μείνουν στο φεγγάρι για πάντα», δήλωσε ο Γιονατάν Βαϊντράουμπ, συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ισραηλινού οργανισμού SpaceIL, που ιδρύθηκε στο Τελ Αβίβ από τρεις νεαρούς μηχανικούς το 2011. Η SpacIL είναι υπεύθυνη για την αποστολή, σε συνεργασία με την κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία Israel Aerospace Industries (IAI).

«Είναι το χαμηλότερου προϋπολογισμού διαστημικό σκάφος που έχει ποτέ αναλάβει τέτοια αποστολή. Οι υπερδυνάμεις που κατάφεραν να προσεληνώσουν μια διαστημοσυσκευή στη σελήνη, ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας ΙΑΙ.

Αντίθετα με τις επανδρωμένες αποστολές των δεκαετιών του 1960 και του 1970, που χρειάστηκαν μόνο τρεις μέρες για να φθάσουν στο φεγγάρι, το ισραηλινό σκάφος θα ακολουθήσει μια πολύ πιο μακρινή και πολύπλοκη διαδρομή και υπολογίζεται να φθάσει στη φωτεινή (ορατή) πλευρά της σελήνης, στην πεδιάδα Mare Serenitatis του βορείου ημισφαιρίου, στις 11 Απριλίου. Το σκάφος δεν προβλέπεται να λειτουργήσει περισσότερες από δύο μέρες πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια.

Εντός του 2019 προγραμματίζονται δύο ακόμη αποστολές στη σελήνη, μια ινδική που θα στείλει ένα ρόβερ και μια κινεζική που θα στείλει μια στατική ρομποτική διαστημοσυσκευή. Η SpaceIL φέρεται να μην έχει σχέδια για άλλες μελλοντικές διαστημικές αποστολές, αντίθετα η ισραηλινή ΙΑΙ έχει σχέδια για συνεργασία με γερμανική εταιρεία, ώστε να κάνουν αποστολές στη σελήνη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ