2019-02-20 22:28:30
Φωτογραφία για ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΛΑΝΤΗΣ: ΟΤΑΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΩΚΟΥΝ
Σας παραθέτουμε το κείμενο που αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ.Μαρλαντή σε απάντηση της επιστολής των προεδρείων των Δημοτικών Υπαλλήλων που κατέθεσαν στο Προεδρείο.

ΠΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σ/Α.

ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΠΑΤΩΝ & ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Σ/Α

ΔΗΜΑΡΧΟΣ Σ/Α

Απαντώντας στην από 14.2.2019 ανακοίνωσή σας και αφού ακολούθησα πιστά τις συμβουλές σας, μελέτησα τον νόμο 4412/2016, ρώτησα τους ειδήμονες συμβουλάτορές μου, και σας απαντάω τα εξής: 

Αν και είστε πολλοί καλοί γνώστες του νόμου, σας διέφυγε ένα βασικό άρθρο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις και δη το άρθρο 18 παρ. 1 του νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, αλλά και με βάση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η αρχή της διαφάνειας συγκαταλέγεται σε μία από τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία πηγάζει από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παροχή της δυνατότητας στους υποψηφίους να λαμβάνουν γνώση των προσφορών των ανθυποψηφίων τους εξυπηρετεί της ανάγκες της διαφάνειας, της αποφυγής του κινδύνου αλλοίωσης των προσφορών και της ευχερούς εξέτασης και αξιολόγησής τους (βλ. ΣτΕ 3231/2012).


Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, ναι μεν τα δικαιολογητικά των προσφορών είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, πλην όμως όταν ζητούνται δείγματα, ως στοιχεία της τεχνικής καταλληλότητας των υποψηφίων, αυτά δεν είναι δυνατόν να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Κατά συνέπεια, η αρχή της διαφάνειας επιτάσσει στην Αναθέτουσα Αρχή να παρέχει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να παρευρίσκονται κατά την προσκόμιση των δειγμάτων, προς αποφυγή κινδύνου αλλοίωσης και ευχερούς εξέτασής τους. Η άρνηση σε προσφέροντα να παραστεί κατά την παραλαβή των δειγμάτων συνιστά κατάφωρη παράβαση της αρχής της διαφάνειας.

Κύριοι,

Πριν να εκδώσετε πομπώδεις ανακοινώσεις, χαρακτηρίζοντάς με ως άσχετο σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων, καλό θα είναι να μελετάτε καλύτερα τον νόμο. Οι υπάλληλοι που απαρτίζουν τις Επιτροπές οφείλουν να είναι δεόντως ενημερωμένοι, να γνωρίζουν τις διαδικασίες και να ενεργούν πάντοτε με διαφάνεια, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Ρητώς επιφυλάσσομαι για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου ενώπιον παντός αρμοδίου πολιτικού ή ποινικού Δικαστηρίου.

Σπάτα 18/02/2019

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΛΑΝΤΗΣ
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ