2019-02-21 14:32:42
Φωτογραφία για Ν. Βούτσης: Πλήρης εμπιστοσύνη στον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη
Στη συμβολή και την αναγκαιότητα των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου «Κράτος και Κοινωνία Προκλήσεις για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» που πραγματοποιείται στη αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών λειτουργίας του θεσμού. Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ένας «θεσμός που ενισχύει την αξιοπιστία του πολιτικο-διοικητικού μας συστήματος, ενσαρκώνει και δίνει πνοή στην αρχή της ''χρηστής διοίκησης'' και αποτελεί το κλειδί που μπορεί και ξεκλειδώνει τα σκοτεινά αμπάρια της γραφειοκρατίας».

Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «εκτός από τους πολίτες, εμπιστοσύνη στον θεσμό δείχνει και ο ίδιος ο νομοθέτης, καθώς τα τελευταία χρόνια, με σειρά νομοθετημάτων, έχει διευρύνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη», με νέες αρμοδιότητες διαμεσολάβησης μεταξύ κράτους και πολίτη.


Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Σώματος στο έργο του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές επισημαίνοντας «είμαστε σε μια εποχή που δεν μαθαίνουμε από την ιστορία. Αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, μας αφορά δε όλους ενόψει και των ευρωεκλογών. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση στρατηγικών και πολιτικών εναλλακτικών για τη διέξοδο από την κρίση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα και θα πρέπει να ενισχυθούν οι πολιτικές που έχουν θετικό κοινωνικό πρόσημο, υπέρ των αδυνάτων και όσων έχουν χάσει από την κρίση και βρίσκονται σε αδύναμη θέση». Στη συνέχεια πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να αποδεχτούμε -λέω με σαφήνεια- ότι έχουμε μπει στην εποχή των τεράτων. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτή η έκφραση και πού παραπέμπει. Πρέπει να εργαστούμε όλες και όλοι για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη για την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του θεσμού Ανδρέας Ποττάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας είναι συνεχής, ακόμη και στις πιο προηγμένες δημοκρατίες. Την τελευταία, δε, δεκαετία, ο αγώνας αυτός έγινε πιο έντονος, πιο επίκαιρος, πιο καθοριστικός, μπροστά στις δύο μεγάλες κρίσεις που βίωσε η Ευρώπη και το κοινό οικοδόμημά της, μία οικονομική-δημοσιονομική και μία ανθρωπιστική».

Τέλος, ο κ. Ποττάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη φιλοξενία, σημείωσε: «Η παρουσία σήμερα εντός του χώρου της εθνικής αντιπροσωπείας δεκάδων εκπροσώπων ομολόγων θεσμών από χώρες της Ε.Ε., από τα Βαλκάνια, τον χώρο της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, έχει έναν ιδιαίτερα έντονο συμβολισμό. Ως Συνήγοροι του Πολίτη, ως ανεξάρτητες Αρχές που αντλούμε την ισχύ μας, το κύρος μας, την ανεξαρτησία μας από κοινοβουλευτικούς θεσμούς και αναφερόμαστε σε αυτούς, διεκδικούμε ολοένα και στενότερη σχέση και ουσιαστικότερη συνεργασία. Και αισθανόμαστε ιδιαίτερη θεσμική οικειότητα με το Σώμα των Αντιπροσώπων».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ