2019-02-21 22:36:33
Φωτογραφία για Ιστορικά στοιχεία για τα κτήρια που στέγασαν Αστυνομικές Υπηρεσίες του Ρεθύμνου (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η Κρητική Χωροφυλακή δημιουργήθηκε το 1899, οργανώθηκε από τους Ιταλούς και είχε αστυνομικά καθήκοντα στην Κρητική Πολιτεία.  Το έτος 1913 ενσωματώθηκε με την Ελληνική

Βασιλική Χωροφυλακή.

   Στο Ρέθυμνο, η Διοίκηση Χωροφυλακής Ρεθύμνου στεγαζόταν έως το έτος 1949, σε εκμισθωμένο διώροφο κτήριο δυτικά του Ιερού Ναού Κυρίας των Αγγέλων, επί της οδού Νικηφόρου Φωκά 98 στην Παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής η Διοίκηση Χωροφυλακής είχε περιοριστεί στο ισόγειο του κτηρίου και στον πρώτο και δεύτερο όροφο βρισκόταν οι Γερμανοί κατακτητές.

 Σε παρακείμενο κτήριο βρισκόταν οι κοιτώνες των ανδρών της δυνάμεως Χωροφυλακής.

   Το 1949 η Διοίκηση Χωροφυλακής Ρεθύμνου μεταφέρθηκε σε κτήριο στη πλατεία Σοχώρας (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου). Η μεταστέγαση της Διοίκησης Χωροφυλακής αναφέρθηκε στον τοπικό τύπο της εποχής. Η εφημερίδα Πολιτεία σε δημοσίευμα της με τίτλο «Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΧΩΡ/ΚΗΣ», την 30-05-1949 αναφέρει: «Χθες ώρα 04:00 μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια του νέου Μεγάρου Διοικήσεως Χωροφυλακής, παραπλεύρως του Αστ. Τμήματος, του οποίου η ανοικοδόμησις οφείλεται εντελώς εις πρωτοβουλία του Διοικητού  κ. Στεφ, ΦΡΕΣΚΑΚΙ χωρίς επιβάρυνσιν του Δημοσίου.»


    Το κτήριο που μεταφέρθηκε η Διοίκηση Χωροφυλακής Ρεθύμνου και που ήδη στεγαζόταν το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου, δεν ήταν καινούργιο. Από ιστορικά-αρχαιολογικά ευρήματα και μαρτυρίες κατοίκων, φαίνεται κάποια τμήματα του να είχαν κατασκευαστεί στις αρχές του 18ου αιώνα. Έως τα μέσα του 20ου αιώνα που στεγάστηκαν εκεί οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, είχαν γίνει αρκετές κατασκευαστικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν στοιχεία ότι στο κτήριο αυτό είχαν φιλοξενηθεί τα μαγειρεία του στρατού αλλά και οι Επανορθωτικές Φυλακές Λεμονές. Επίσης μαρτυρίες αναφέρουν ότι κάποια τμήματα του χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες Ρεθεμνιωτών και παλαιότερα Τούρκων.

  Το κτήριο διαθέτει ενδιαφέροντα αρχαιολογικά στοιχεία. Βόρεια του κτηρίου σε αύλειο χώρο του βρίσκεται η Κρήνη του Αμπιντίν Μπέι, κρήνη της εποχής της Τουρκοκρατίας. Είναι κατασκευασμένη με το ισόδομο σύστημα, πάνω σε ένα λιθόκτιστο τοίχο από τον οποίο προβάλλει ελάχιστα. Λίθινο ορθογώνιο πλαίσιο την περιβάλλει από τις τρείς πλευρές, ενώ ψηλά στέφεται από απλό γείσο πάνω από το οποίο βρίσκεται μια μικρή μαρμάρινη επιγραφή. Η επιγραφή αυτή έχει αραβικούς χαρακτήρες, είναι δυσανάγνωστη και αναφέρει: «ΠΟΣΟ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ. ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΙΝΤΙΝ ΜΠΕΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ ΤΗΝ 1Η ΜΟΥΧΑΡΕΜ 1300» (12Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1882).

  Πρόκειται για την τελευταία γνωστή κρήνη, που κατασκευάστηκε στην πόλη του Ρεθύμνου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μας είναι άγνωστο μέχρι πότε λειτουργούσε.

 

 Στον ίδιο αύλειο χώρο βρίσκεται ο Τουρμπές του Μουσταφά Εφέντι. Τουρμπές σημαίνει τάφος. Στο Τουρμπέ φαίνεται ότι είχε ταφεί ο Μουσταφά Εφέντι, ο οποίος είχε έρθει από την Μικρά Ασία το 1844. Υπήρξε γραμματέας του Οθωμανικού Στρατού. Ο συγγραφέας (ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) αναφέρει ότι τον τάφο που είχε σκεπαστεί με αναρριχώμενα φυτά, φρόντιζαν οι περαστικοί. Στη συνέχεια αναφέρεται σε μια κατεστραμμένη και δυσανάγνωστη επιγραφή που βρίσκεται στη θέση. Μάλλον εννοεί την επιγραφή της παραπάνω κρήνης, του Αμπιντίν Μπέι. Τα οστά του Μουσταφά Εφέντι μεταφέρθηκαν στο Αϊβαλή κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1925.

  

    

    Με εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω του, το κτήριο αυτό φιλοξενεί μέχρι και σήμερα τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου και τις λοιπές Αστυνομικές Υπηρεσίες της πόλης.

   

Σχολή Χωροφυλακής-Αστυφυλάκων

    Το 1918 ιδρύθηκε η Σχολή Χωροφυλακής, με έδρα την Αθήνα και ακολούθησαν παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη και Χανιά. Το 1945 λειτούργησαν στην Κρήτη παραρτήματα σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Το 1951 έγινε η μεταφορά της Σχολής από τη Σούδα στο Ρέθυμνο με την ονομασία «Παράρτημα Σχολής Οπλιτών Χωροφυλακής Κρήτης».

   Η Σχολή εγκαταστάθηκε στο κτηριακό συγκρότημα του παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου (Τσάρειο Νοσοκομείο) έκτασης 5.500 τ.μ., επί της οδού Καζαντζάκη.

    Το κτήριο αυτό είχε κατασκευαστεί μετά την άφιξη των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κρήτη το έτος 1897.  Ο ρωσικός στρατός με δικά του αποκλειστικά μέσα και σχέδια κατασκεύασε το νέο νοσοκομείο, έξω από την τότε πόλη τού Ρεθύμνου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1899 και το ίδρυμα προσφέρθηκε από τη Ρωσική αρχή στον Δήμο Ρεθύμνης.

   Πριν την κατασκευή του Νοσοκομείου, στο σημείο βρισκόταν ο  πρώτος Δημοτικού Κήπου του Ρεθύμνου. Το οικόπεδο το είχε πουλήσει έναντι συμβολικού τιμήματος στο δήμο Ρεθύμνου, ο Σεΐχης Χασάν Μπαμπά το 1894, για να δημιουργηθεί ο πρώτος Δημοτικός Κήπος της πόλης.

Εκτός του παραπάνω κτηριακού συγκροτήματος, η Σχολή Χωροφυλακής κατέλαβε το γήπεδο του τέως Δημοτικού Γυμναστηρίου, στα βόρεια του Δημοτικού Νοσοκομείου (έκτασης 3,100 τ.μ.), το εκεί δημοτικό γήπεδο αλλά και τα οικήματα της εν πολλοίς άγνωστης σε μας σήμερα Σχολής Οικοδόμων.

Συνολικά, τα παραχωρηθέντα στην Αστυνομική Σχολή ακίνητα ανήλθαν, μαζί με τα κτίσματα της Σχολής Οικοδόμων, στα 13.950 τ.μ..

    Λίγα χρόνια αργότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων, στα οποία ήταν ήδη εγκατεστημένη η Σχολή, με το σκεπτικό ότι η Σχολή συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή τού τόπου.

  Στο σημείο αυτό λειτουργεί μέχρι και σήμερα το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου της Αστυνομικής Ακαδημίας και ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

                                                           Επιμέλεια: Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αρχείο εφημερίδων Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, ret-anadromes.blogspot.com

ΛΑΪΚΕΣ ΚΡΗΝΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ, ΑΧΤΥΠΗ ΜΑΡΙΑ

Παπαδάκης Μιχάλης «Τα Τουρκικά προσκυνήματα στο Ρέθεμνος»
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ