2019-02-23 13:50:43
Φωτογραφία για Αισθάνεστε κουρασμένοι; Αυτές οι τροφές θα σας γεμίσουν ενέργεια!
Έφτασε η ώρα που νιώθετε την κούραση να σας κυριεύει και αισθάνεστε σα να πέφτετε σε λήθαργο;

Τα μάτια σας είναι έτοιμα να κλείσουν και το κεφάλι σας να γείρει πάνω στο πληκτρολόγιο με όλες τις αισθήσεις σας να υπολειτουργούν;

Δεν είστε οι μόνοι που βιώνετε αυτήν την κατάσταση. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται έτσι γύρω στο μεσημέρι, σε μια εργάσιμη ημέρα, στο χώρο της δουλειάς τους.

Αυτό που χρειάζεστε εκείνη την ώρα είναι κάτι που θα σας ανεβάσει. Η «βουτιά» ενέργειας που βιώνετε είναι φυσιολογική και προκαλείται από το φυσικό κιρκαδικό ρυθμό, αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το βράδυ, αν παρακάμψατε το πρωινό ή αν φάγατε ένα γεύμα από επεξεργασμένους υδατάνθρακες χωρίς προσθήκη πρωτεϊνών.

Το μυστικό για να γλιτώσετε την κατάρρευση βρίσκεται βεβαίως στη διατροφή. Υπάρχουν άμεσες επιλογές που θα σας δώσουν την ώθηση που χρειάζεστε. Αυτές, βέβαια, δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση τα διάφορα σακχαρούχα σνακ που θα σας δώσουν ένα αρχικό ανέβασμα, αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα σας αφήσουν περισσότερο κουρασμένους και πεινασμένους από πριν.


Δείτε ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε στη διάρκεια των ωρών της εργασίας σας για να έχετε πάντα ενέργεια:

Καρύδια και αμύγδαλα

Απομακρύνετε την αστάθεια των επιπέδων του σακχάρου σας, τρώγοντας μια χούφτα αμύγδαλα (περίπου 20) το πρωί. Τα αμύγδαλα βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα για το υπόλοιπο της ημέρας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition and Metabolism».

Την επόμενη φορά που θέλετε να φέρετε εις πέρας ένα deadline στη δουλειά, δοκιμάστε να τσιμπολογήσετε μια χούφτα καρύδια (περίπου 12-15) για να βοηθήσετε τη διάθεση και την ευφυΐα σας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια μπορούν να ενισχύσουν τον εγκέφαλο και να βοηθήσουν σε μια ισορροπημένη διάθεση.

Γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Το σάκχαρο του γάλακτος, η λακτόζη ή τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να σας δώσουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε, ενώ η υψηλή ποσότητα των πρωτεϊνών που διαθέτουν βοηθά να μην πεινάτε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για μια υγιή ώθηση το πρωί προσθέστε μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο πλιγούρι βρώμης. Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι συμβάλλουν στην υγιή πέψη και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και εμποδίζουν το φούσκωμα. Ακόμα καλύτερα φάτε ένα μικρό μπολ γιαούρτι κάθε πρωί ή λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Αβοκάντο και ελαιόλαδο

Ένα αβοκάντο την ημέρα κρατά την πείνα μακριά και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο αν το φάτε κοντά στο μεσημέρι. Τα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα λίπη που περιέχει το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και σας κάνουν να αισθάνεστε πιο πολλή ώρα ικανοποιημένοι. Σύμφωνα με μελέτη του 2008, το ελαϊκό οξύ από το ελαιόλαδο βοηθά στην καταστολή της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, που ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και σε φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β, που βοηθά τον οργανισμό να παράγει και να διατηρήσει νέα κύτταρα.

Μπορείτε το μεσημέρι ή στο απογευματινό σας σνακ να απολαύσετε μισό αβοκάντο πασπαλισμένο με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σκληρό βραστό αβγό

Με μόλις 80 θερμίδες, ένα αβγό βραστό περιέχει πρωτεΐνη και μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για ώρες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2010 στο περιοδικό «Appetite», οι συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κορεσμού και ικανοποίησης τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση πρωινού υψηλού σε πρωτεΐνη και χαμηλού σε υδατάνθρακες από ό, τι μετά από ένα γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλού σε υδατάνθρακες.

Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί απ’ ό, τι οι υδατάνθρακες, έτσι ώστε να παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού και σταθερά επίπεδα ενέργειας.

Μύρτιλα

Μετά το γεύμα, μπορείτε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι μύρτιλα. Με μόλις 80 θερμίδες ανά φλιτζάνι και χωρίς λίπος θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε για το υπόλοιπο απόγευμα.

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στο περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry», αρουραίοι που τράφηκαν με μύρτιλα για περίοδο τεσσάρων μηνών είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ για τη μνήμη και την πνευματική εγρήγορση. Τα μύρτιλα είναι μία από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.

Σκούρα σοκολάτα

Αν το απόγευμα μιας εργάσιμης ημέρας αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να καταρρεύσετε από την κούραση και το άγχος, αρκεί ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας για να απελευθερώσει ενδορφίνες και να σας φτιάξει τη διάθεση. Η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί τον οργανισμό, επηρεάζεται από τη σοκολάτα. Πλούσια σε φλαβονοειδή, η σκούρα σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δύναμη που βοηθά να αντισταθμιστεί η καταστροφή των κυττάρων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, οι μελέτες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μην ξεχνάτε, βέβαια, πως πρέπει να την καταναλώνετε με μέτρο.

Εσπεριδοειδή

Όταν είστε έτοιμοι να καταρρεύσετε στο γραφείο σας, μυρίστε ένα πορτοκάλι. Τα αρώματα των εσπεριδοειδών μπορούν να τονώσουν την εγρήγορση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Experimental Biology and Medicine».

Στη συνέχεια φάτε τα φρούτα. Τα φυσικά σάκχαρά τους χωνεύονται μέσα σε 30 λεπτά προσφέροντας γρήγορη και διαρκή ενέργεια. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες που παρέχουν πιο διαρκή ενέργεια από ό,τι αν έτρωγε κανείς γλυκά χωρίς φυτικές ίνες.

Πηγή: medinova.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ