2019-02-25 20:01:07
Φωτογραφία για Πόσο υγιεινά είναι τα μανιτάρια; Οι ειδικοί απαντούν (video)
Τα μανιτάρια αποτελούν γευστικό συνοδευτικό αλλά και κυρίως πιάτο που μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας.

Αποτελούν αγαπημένη επιλογή των επαγγελματιών της διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε ποια είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα οφέλη τους για την υγεία σας:

Τα μανιτάρια δεν έχουν λιπαρά και υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχουν περίπου 15 βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδέργυρο και κάλιο, όπως αναφέρει η Angela Lemond, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθειονεΐνη και το σελήνιο, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη. «Τα μανιτάρια είναι ένα υπέροχο φαγητό που μπορείτε να καταναλώνετε όταν έχετε μικρές φλεγμονές, όπως οποιοσδήποτε τραυματισμός ή αν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος», αναφέρει η Lemond.


Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που έχουν βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για τη δημιουργία ισχυρών οστών, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Τα φυτοχημικά των μανιταριών «φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, παρουσιάζοντας κάποιες αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες», τονίζει ο Brian St. Pierre, διαιτολόγος και διευθυντής στην Precision Nutrition.

Είναι κάποια μανιτάρια πιο υγιεινά από άλλα;Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών, κάποιες από τις οποίες έχουν ξεχωριστά διατροφικά χαρακτηριστικά. Τα λευκά μανιτάρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των μανιταριών που καταναλώνονται στις Η.Π.Α., έχουν το περισσότερο κάλιο, περίπου 300mg ανά μερίδα, λέει η Lemond, ενώ τα μανιτάρια portobello είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική εργοθειονεΐνη.

Τα μανιτάρια Shiitake περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και τα ακατέργαστα μανιτάρια maitake και portobellos που εκτίθενται στο υπεριώδες φως είναι τα υψηλότερα στη βιταμίνη D. Τα λευκά μανιτάρια διαθέτουν επίσης αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D.

Τελικά, κάθε είδος μανιταριών είναι μια καλή επιλογή. «Τα καλύτερα μανιτάρια είναι αυτά που απολαμβάνετε και τρώτε με μεγαλύτερη συχνότητα» αναφέρει ο St. Pierre. «Όλα παρέχουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη».

Πηγή: times.com
onmed.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ