2019-02-27 15:44:33
Φωτογραφία για Ειδικά μισθολόγια: Αναδρομικά 2,9 δισ. ευρώ θα λάβουν το 2019 οι δικαιούχοι
Τα αναδρομικά αφορούν στις περικοπές μέχρι και την 31/12/2016, ενώ για το μισθολόγιο από 1/1/2017, έχει γίνει νέα προσφυγή στο ΣτΕ από τα συνδικαλιστικά σωματεία και αναμένεται η τρίτη κατά σειρά απόφαση.

Συνολικά 1,1 δισ. ευρώ καταβλήθηκε στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων τον Ιανουάριο, ενώ ένα παρόμοιο ποσό αναμένεται πως θα καταβληθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Συνολικά στον προϋπολογισμό 2019 έχουν προβλεφθεί 2,9 δισ. ευρώ ως πιστώσεις υπό κατανομή για πληρωμές εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018, που δεν ολοκληρώθηκαν εντός του 2018.

Στις 12 Φεβρουαρίου οι ένστολοι έλαβαν μέρος των υπολοίπων αναδρομικών που δεν είχαν λάβει τον Ιανουάριο. Στους ένστολους καταβλήθηκαν ολόκληρα τα ποσά από τις περικοπές που έγιναν από το 2012 και μετά.

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αφορούν στις περικοπές μέχρι και την 31/12/2016, ενώ για το μισθολόγιο από 1/1/2017, έχει γίνει νέα προσφυγή στο ΣτΕ από τα συνδικαλιστικά σωματεία και αναμένεται η τρίτη κατά σειρά απόφαση. Τα τελικά ποσά των αναδρομικών για το σύνολο των ενστόλων κυμαίνονται από 410 ευρώ έως και πάνω από 8.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τα έτη υπηρεσίας και τον πραγματικό βαθμό.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να περιμένουν, καθώς υπάρχει γραφειοκρατική «εμπλοκή» με τους πρώτους και καθυστερήσεις από τις οικονομικές υπηρεσίες για τους δεύτερους.

Στο μέτωπο των γιατρών του ΕΣΥ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύνταξη των καταστάσεων με τους γιατρούς και τα ποσά που δικαιούνται βρίσκεται στην τελική φάση για να προωθηθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στη συνέχεια να πιστωθούν στους λογαριασμούς των γιατρών. Το ποσό που περιμένουν να εισπράξουν οι γιατροί ανέρχεται συνολικά σε 185 εκατ. ευρώ και μετά τις κρατήσεις περιορίζεται σε 115 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μοιραστεί σε περίπου 20.000 γιατρούς.

Το πρόβλημα με τους γιατρούς προέκυψε γιατί δεν υπήρχαν τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας οι καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν το διάστημα που αφορά η επιστροφή των αναδρομικών. Επομένως τα τμήματα μισθοδοσίας θα έπρεπε να συντάξουν από την αρχή τις καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας και τη βαθμίδα που είχαν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι καταστάσεις έχουν πάρει ηλεκτρονική μορφή και θα αποσταλούν για να ξεκλειδώσει η πληρωμή των αναδρομικών.

(ΠΗΓΗ: insider.gr-Θανάσης Κουκάκης)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ