2019-03-02 20:18:25
Φωτογραφία για Επαναφέρουν τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους-συνταξιούχους!
Σύμφωνα με σημερινό (02-03-2019) ρεπορτάζ της Εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»:

Για να το «περάσουν» από τους θεσμούς είτε θα τα εντάξουν στις νυν αποδοχές είτε θα παγώσουν ωριμάνσεις κι επιδόματα - Το Μαξίμου σύρθηκε στην απόφαση με τον φόβο των δικαστηρίων

Σε συζητήσεις με τους θεσμούς βρίσκεται αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για επαναφορά των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Στόχος είναι η επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών και αδείας (ο λεγόμενος 13ος και 14ος μισθός - σύνταξη) στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Ουσιαστικά, οι δύο πλευρές εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια επαναφοράς των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας έστω και σε επίπεδα χαμηλότερα των 500, των 250 και των 250 ευρώ αντίστοιχα, στα οποία είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2012, όταν καταργήθηκαν. Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος από μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν υπερβαίνει το 0,2°/ο του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η συζήτηση γίνεται εν όψει της έκδοσης οριστικής και αμετάκλητης απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία θα κρίνονται παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις για την κατάργηση των συγκεκριμένων επιδομάτων, τις οποίες ψήφισε το 2012 η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ.

Ήδη δύο επιτροπές, μία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μία στο υπουργείο Εργασίας, καταμετρούν το κόστος της συμμόρφωσης του Δημοσίου σε πιθανή δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Το εύπεπτο σχέδιο

Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται και σε εναλλακτικό σχέδιο πιο «εύπεπτο» για τους δανειστές που προβλέπει επαναφορά των δώρων, ατόφιων, στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, με την προσθήκη τους στις υφιστάμενες αποδοχές.

Η εναλλακτική λύση που εξετάζεται είναι τα ποσά των δώρων να συμψηφιστούν με πάγωμα των ωριμάνσεων ή άλλων επιδομάτων, ώστε να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση, ώστε και η επαναφορά των δώρων να είναι νομότυπη και σύμφωνη με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και παράλληλα να μην επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειρηνοδικείων, μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα αδείας) για τα έτη 2013-2018.

Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού από το 2013 και μετά. Τα χρήματα που μπορούν να διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα αδείας) για τα έτη 2013-2018. Η ΑΔΕΔΥ, στο μεταξύ, καλεί εκ νέου περίπου 550.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να ασκήσουν αγωγές έως τις 15 Μαρτίου 2019 ή το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα προκειμένου να μη χάσουν τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τα επιδόματα.

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ