2019-03-02 21:12:54
Φωτογραφία για Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «Γλαύκο»
Η ExxonMobil συμμετέχει και στην κοινοπραξία υπό την Total και τα ΕΛΠΕ, στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Τις προοπτικές για τις νέες εξορύξεις υδρογοναθράκων στην Ελλάδα, αναζητούν στην αγορά μετά την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1» των διεθνών κολοσσών Exxon Mobil -Qatar Petroleum στο «οικόπεδο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ που οδηγεί σε κοίτασμα φυσικού αερίου έως 8 τρισ. κυβικά πόδια. Αρμόδια στελέχη του κλάδου, εκτιμούν ότι η μεγάλη ανακάλυψη έχει ή μπορεί να έχει και ελληνικές προεκτάσεις.

Η ExxonMobil, μετά την ανακάλυψη του Γλαύκου, εμφανίστηκε «ζεστή» να συνεχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέα γεώτρηση το 2020.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο συμμετέχει και στην κοινοπραξία υπό την Total και τα ΕΛΠΕ, στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το αποτέλεσμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται ότι καλλιεργεί το έδαφος για επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αδειοδοτήσεων από ελληνικής πλευράς.


Επιπλέον, επισημαίνεται ότι κάθε νέο κοίτασμα που ανακαλύπτεται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και, ειδικότερα, σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, ενισχύει την προοπτική δημιουργίας του αγωγού East Med, ενός φιλόδοξου αλλά και ιδιαίτερα κοστοβόρου σχεδίου που έχει την υποστήριξη των τριών προαναφερθείσών χωρών, της Ιταλίας αλλά και της ίδιας της Κομισιόν.

Ο αγωγός εντάσσεται στην προσπάθεια της σταδιακής απεξάρτησης της ΕΕ από την τροφοδοσία της Ρωσίας σε φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι η αμέσως επόμενη χρονικά ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή ξεκινά αυτές τις ημέρες στο Βόρειο Καρίς στην ΑΟΖ του Ισραήλ από την Energean, την εταιρεία που διατηρεί και τη μοναδική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα (Πρίνος και Βόρειος Πρίνος Καβάλας)
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ