2019-03-03 16:34:25
Φωτογραφία για Χρυσωρυχείο τα big data της e-συνταγογράφησης για τις πολιτικές υγείας
Προτάσεις για ανάπτυξη των συστημάτων υγείας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Healthmag.gr

Χρυσωρυχείο για τη χώρα μας, μπορεί να αποτελέσει η αξιοποίηση των big data του συστήματος υγείας, δηλαδή των στοιχείων που προκύπτουν από το σύστημα μηχανοργάνωσης της περίθαλψης, όπως συλλέγονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και προοπτικά και από την επέκτασή της και στα νοσοκομεία.

Τα δεδομένα των εφαρμογών αυτών (big data) μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες και να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα για την διαχείριση των συστημάτων υγείας και να περιορίσουν στο ελάχιστο την απώλεια πόρων που τώρα εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ ότι φτάνει τουλάχιστον το 20% των διαθέσιμων πιστώσεων.

Την αξιοποίηση των big data για ανάπτυξη του συστήματος υγείας της χώρας, είτε για εξοικονόμηση πόρων, είτε για τη δημιουργία πρόσθετων πόρων που θα επιτρέψουν καλύτερη περίθαλψη επεσήμανε σε ομιλία της χθες στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η αντιπρόεδρος της MSD κ. Julie Gerberding, η οποία έχει διατελέσει επί περίπου μια δεκαετία πρόεδρος του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).


H κ. Gerberding αποκάλεσε τα ηλεκτρονικά στοιχεία υγείας "χρυσωρυχείο", που σε συνδυασμό με το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αποτελούν τα ενδογενή κεφάλαια για προσέλκυση επενδύσεων σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες, την ανάπτυξη φαρμάκων και την δημιουργία μακροπρόθεσμων ευκαιριών ανάπτυξης.

Επεσήμανε βέβαια την ανάγκη προβλεψιμότητας στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει επένδυση χωρίς αύξηση της απασχόλησης.

Σημειώνοντας ότι το 20% των πόρων που διατίθεται στην υγεία, πηγαίνουν χαμένοι άσκοπα, τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης γενοσήμων και βιο-ισοδυνάμων, για εξοικονόμηση που θα αποδεσμεύσει πόρους για την καινοτομία. Είπε χαρακτηριστικά, ότι χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης σε πολλές χώρες μπορούν να ρυθμιστούν ικανοποιητικά με μερικά σεντς το μήνα, ενώ εξοικονομήσεις μπορούν να παράγουν η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους και οι εμβολιασμοί.

"Στις σοβαρές παθήσεις είναι το πρόβλημα, γιατί εκεί χρειάζεται νέα τεχνολογία που να δίνει λύσεις", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "εκεί χρειάζεται περίθαλψη που να στηρίζεται στην αξία, τα θεραπευτικά αποτελέσματα να επιτυγχάνονται στο σπίτι και να αποφεύγεται η νοσηλεία που είναι εξαιρετικά ακριβή".

Τόνισε μάλιστα, ότι η υγεία δημιουργείται στο σπίτι και στο σχολείο, με την αγωγή υγείας που στόχο έχει τη διατήρηση της υγείας.

Στην ίδια κατεύθυνση η π. υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Mary Harney, τόνισε ότι πια δεν αγοράζουμε δίσκους, αλλά συνδρομές σε πλατφόρμες. Και αντίστοιχα στην υγεία, η νέα τεχνολογία είναι εδώ και πρέπει να δούμε αν μπορούμε να την πληρώσουμε και πώς.

Αναφερόμενη στο κόστος της έρευνας σημείωσε ότι 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις και ήδη 8 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, που κοστίζουν συνολικά 650 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πάνω από 300.000 apps υγείας, που μέσω smartphone μπορούν να αποτελέσουν το νοσοκομείο της επόμενης γενιάς, που θα βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειρίζονται οι ίδιοι την ασθένειά τους. Εξήγησε ότι οι θεραπείες είναι πλέον 10 φορές ακριβότερες απ΄ότι ήταν 20 χρόνια πριν, για να προσθέσει το πρόβλημα της συμμόρφωσης των ασθενών, καθώς 6 μήνες μετά, οι χρονίως πάσχοντες δεν ακολουθούν την αγωγή τους. Και αυτό κοστίζει το 13% του προϋπολογισμού υγείας.

"Νερό στο κρασί" των φαρμακευτικών, έβαλε η Sarbani Chakraborty, Senior Health Systems Strategy Leader της Roche, η οποία τόνισε ότι πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να ενσκύψουν στο πρόβλημα της χρηματοδότησης και η βιομηχανία δεν πρέπει να λέει "δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι του κράτους. Όχι, είναι δικό μας πρόβλημα".

Σημείωσε πως τα συστήματα υγείας χρειάζονται κάποιον να καθοδηγεί τον ασθενή μέσα στο σύστημα περίθαλψης, να υπάρχει πρόληψη γιατί διαφορετικά καμιά χώρα δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος της περίθαλψης, ενώ έχει ήδη αργήσει η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών πληροφορικής στα συστήματα αποφάσεων για τη βελτίωση της υγείας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ