2019-03-04 21:20:47
Φωτογραφία για Παπακώστα: Υπάρχει ψευδής είδηση, δημιουργούνται γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου παραβρέθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου στην κοινή συνάντηση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση (Επιτροπή της Πολιτικής Πτυχής για την Ασφάλεια) και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις (Πολιτική Επιτροπή) της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ.

 

Απευθυνόμενη προς τα μέλη των δύο Υποεπιτροπών, η Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στα πλαίσια της Διατλαντικής Συμμαχίας και τις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής μακροπρόθεσμης και σταθερής πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ποιοτικό πόλο Ασφάλειας και ένα σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή και διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι ένας ασφαλής, προνομιακός και φιλόξενος προορισμός για τους ξένους επισκέπτες.

 

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι η σημα ντικότερη προτεραιότητα για την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδας είναι η ιεράρχηση και η αποτύπωση των απειλών, με έμφαση:

 

1. στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, στην προστασία της ιδιοκτησίας και τη διασφάλιση μιας ομαλούς καθημερινότητας,

 

2. στην αποτελεσματική πρόληψη, και αντιμετώπιση κάθε μορφής βαριάς και ασύμμετρης εγκληματικότητας (οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία και βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, ηλεκτρονικό έγκλημα), της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων και της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας έναντι των φυσικών και των ανθρωπογενών καταστροφών,

 

3. στη διασυνοριακή και διαλειτουργική συνεργασία για την προώθηση μίας ενιαίας αντίληψης για την ασφάλεια η οποία θα εστιάζει: στην παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων μέσω του κοινού προγραμματισμού και της συνεχούς αναζήτησης και ανταλλαγής πληροφοριών, του προσεκτικού σχεδιασμού και της στοχευμένης αξιοποίησης των πόρων.

 

Αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο των πληροφοριών έχει ιδρυθεί στην Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔιΔΑΠ), η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων, τον βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας, με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό).

 

Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην προστασία των συνόρων, η Υφυπουργός είπε ότι το έτος 2018 παρουσιάσθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 37%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που μεταφράζεται σε 94.000 περίπου συλλήψεις.

 

Για τις διακρατικές και πολυμερείς συνεργασίες, ανέφερε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτύξει και ενισχύσει αυτές τις συνεργασίες τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και σε επίπεδο κοινών εκπαιδεύσεων και σε τακτικών συναντήσεων.

 

Επιπλέον, οι υπηρεσίες έκδοσης των Ελληνικών Διαβατηρίων ακολουθούν τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή κάθε απόπειρας έκδοσης διαβατηρίου με δόλια μέσα ή πλαστογράφησης-παραποίησης και χρήσης σε κάθε εγκληματική δραστηριότητα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Madeleine Moon , για το ζήτημα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες το πραγματικό μέγεθος των απειλών που αντιμετωπίζουν, η Υφυπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι είναι πολύ σημαντικό πως μπορεί η κοινή γνώμη να προσλάβει τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις νέες μορφές απειλών και κυρίως στο χάσμα που έχει το οργανωμένο κράτος το οποίο με συγκεκριμένους πόρους και δυνατότητες καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και μία σειρά από ασύμμετρες απειλές οι οποίες αναδύονται καθημερινά.

 

Πρόσθεσε ότι: «Τα θέματα Ασφάλειας και πως παρουσιάζονται στην κοινωνία δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Υπάρχει ψευδής είδηση, δημιουργούνται γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και ο κόσμος τείνει να τα πιστεύει. Άρα ο πολιτικός κόσμος έχει να κάνει πολύ δουλειά, επειδή ο πολιτικός θέλει να επανεκλεγεί και αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να μην λέμε στους πολίτες την αλήθεια. […] Το Σαββατοκύριακο υπήρξε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων […] το οποίο περίπου παρουσίασε ότι χάθηκε ο κόσμος στην Ελλάδα στα ζητήματα Ασφάλειας. Δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς η πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώσουμε ακόμη παραπάνω την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας. Ούτε ζητάμε ασυλία, να μην μας ελέγξει ο Τύπος, εννοώ την πολιτική ηγεσία ή την κυβέρνηση. Ζητάμε όμως όλοι να κατανοήσουμε για τι πράγμα κουβεντιάζουμε. Η Ασφάλεια δεν μπορεί να είναι πλέον σάκος του μποξ στο στόμα των πολιτικών για αντιπολιτευτικούς λόγους».

 

Σε ερώτηση του εκπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Michael Jopling , για το πόσο εύκολο και τι πίεση δέχθηκε η κ. Παπακώστα εξαιτίας της συμμαχίας του κόμματος που δημιούργησε πέρυσι τον Ιούλιο (Νέα Ελληνική Ορμή – ΝΕΟ) με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Υφυπουργός απάντησε μεταξύ άλλων:

 

«Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλυσε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής. Η ατζέντα είναι συγκεκριμένη είτε στα ζητήματα Ασφάλειας, είτε στα Οικονομικά θέματα, είτε στα θέματα συνεργασίας με την Ευρώπη.[…] Η παράταξη από την οποία προέρχομαι και στην συνέχεια έχω ιδρύσει ένα νέο πολιτικό φορέα και με αυτόν συμμετέχω στην κυβέρνηση, το ΝΕΟ, τη Νέα Ελληνική Ορμή, προέρχεται από αυτό που στην Ελλάδα λέμε σχολή σκέψης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μεσαίος χώρος, μετριοπάθεια, συνεννόηση, ενιαίο μέτωπο στα εθνικά θέματα, υψηλά η ατζέντα στα ζητήματα της Ασφάλειας, της Ευημερίας, της Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας. Υπό την έννοια αυτή λοιπόν χρειάζονται συνεργασίες. Εκεί λοιπόν η Ευρώπη μας έχει βοηθήσει επειδή έχει κανόνες, ακόμη κι αν αποκλίνουμε ιδεολογικά να συγκλίνουμε προγραμματικά. […] Αυτή η συνεργασία η δική μου με τον βασικό κορμό της κυβέρνησης που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι μέχρι τώρα μόνο καλούς καρπούς έχει αποδώσει.[…] Υπηρετούμε την χώρα και υπηρετούμε και την Ευρώπη στην οποία συμμετέχουμε και πολύ περισσότερο εγώ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο μόνος τότε πολιτικός που έβλεπε μακριά, ότι η χώρα μόνο μπαίνοντας στην ΕΟΚ τότε, θα μπορούσε να έχει προοπτική Ανάπτυξης, Σταθερότητας και Ασφάλειας στην περιοχή – Ελοιδωρείτο τότε αλλά έβλεπε μακριά, ήταν διορατικός και να μαστε σήμερα εδώ».
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ