2019-03-05 11:36:57
Φωτογραφία για Θρίλερ με Ρώσο επιχειρηματία που συνελήφθη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Ουκρανία - Ο 52χρονος ερχόταν συχνά στην Ελλάδα και είχε συνεργασία με μεγάλες ελληνικές εταιρείες

στον τομέα της ενέργειας - Τι υποστηρίζει ο ίδιος

Ένα διπλωματικό θρίλερ με τη σύλληψη ενός Ρώσου επιχειρηματία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη σε εξέλιξη. Ο 52χρονος Evgeniy Kalinin επιχειρηματίας και ειδικός στον τομέα της ενέργειας, συνελήφθη στις 12 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο όταν έφθασε στην Αθήνα από τη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας σειράς επενδύσεων με αντικείμενο την τροφοδοσία και προμήθεια πλοίων που αντικαθιστούν το ντήζελ με υγροποιημένο αέριο.

Όταν οι αστυνομικοί στον διαβατηριακό έλεγχό, χτύπησαν τα έγγραφα του Ρώσου, διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης των Ουκρανικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Evgeniy Kalinin, κατηγορείται, την εποχή που εργαζόταν στο Κίεβο, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή.


Την περασμένη Παρασκευή, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, αρμόδιο για θέματα εκδόσεων ο οποίος και διέταξε την προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό περιμένοντας το αίτημα των αρχών της Ουκρανίας έτσι ώστε να αποφασιστεί αν θα δοθεί ή όχι το πράσινο φως για την έκδοση του στο Κίεβο.

Έντονο παρασκήνιο

Πίσω όμως από τη σύλληψη του 52χρονου Ρώσου επιχειρηματία, κρύβεται έντονο παρασκήνιο που εμπλέκει τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας ακόμη και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Όπως λένε οι πληροφορίες, ο 52χρονος Ρώσος, ερχόταν συχνά στην Ελλάδα, είχε συνεργασία με μεγάλες ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και η τελευταία του επίσκεψη ήταν στο πλαίσιο των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα για προσέλκυση επενδύσεων. Κάτι φυσικά που δεν έχει την έγκριση της αμερικανικής πλευράς. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ρώσου συλληφθέντος στα ΜΜΕ κ. Ιωάννης Ραχιώτης «Είναι ένα πολιτικό θέμα. Ο Kalinin βρίσκεται στη λίστα του γνωστού ιστότοπου “Peacemaker”. Κατηγορείται για το γεγονός ότι εργάστηκε σε εταιρείες οι οποίες υποτίθεται ότι ελέγχονται από υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς».

Έκκληση μέσα από το κελί του Κορυδαλλού

Ο Evgeniy Kalinin μέσα από το κελί των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται από την περασμένη Παρασκευή με επιστολή του αναφέρει πως «Κάνω έκκληση μέσα από την ελληνική φυλακή, στην οποία οδηγήθηκα από το καθεστώς της Ουκρανίας με τη βοήθεια του Έλληνα εισαγγελέα. Το πρόσωπο αυτό ενέκρινε το μη εγκεκριμένο ένταλμα της Ιντερπόλ που υπέβαλε η Ουκρανία και απαιτεί την έκδοσή μου και αυτό είναι αρκετό για να καταστρέψει την επαγγελματική φήμη και το όνομά μου, όπως επίσης να προκαλέσει πόνο στην οικογένειά μου.

Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι η Σομαλία βρίσκεται τόσο κοντά. Ποτέ δεν πίστευα ότι οι ελληνικές αρχές θα έπαιρναν Ρώσους ως ομήρους προς όφελος της Ουκρανίας. Μπορώ να φανταστώ πόσο ενθουσιασμό και χειροκροτήματα προκάλεσε η είδηση της ομηρίας μου στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μπορώ επίσης να φανταστώ πόση λάσπη έριξαν επάνω μου αποκαλώντας με "συνεργό του Κουρτσένκο" και "σύντροφο του Γιανούκοβιτς".

Για την υπόθεση, δεν γνωρίζω πολλά και έτσι, δεν είμαι σε θέση να προβώ σε κάποιο σχόλιο. Μπορώ όμως να σας πω ως επαγγελματίας με ένα καλό όνομα και φήμη την οποία δημιούργησα μέσα σε περισσότερα από 20 χρόνια, ότι δεν είμαι ένοχος και ποτέ δεν έχω διαπράξει αυτά για τα οποία κατηγορούμαι. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν και με τους οποίους έχω συνεργαστεί είναι απόλυτα σίγουροι για την τιμιότητα και την αθωότητά μου. Πιστέψτε με, δεν είμαι το κατάλληλο άτομο να δημιουργήσω εγκληματική ομάδα ή να διαπράξω φορολογικές απάτες. Το γεγονός ότι ήμουν εργαζόμενος του Κερτσένκο δεν με καθιστά εγκληματία.

Είμαι σίγουρος ότι όλες αυτές οι κατηγορίες και ο εφιάλτης που ζω είναι δεν θα υπήρχαν αν δεν είχε δοθεί σαφής πολιτική εντολή. Δυστυχώς, η Ουκρανία σήμερα (η χώρα στην οποία έζησα 10 χρόνια) με αντιμετωπίζει χρησιμοποιώντας τα χειρότερα δυνατά μέσα: το μίσος και την κλεπτοκρατία.

Όλοι γνωρίζουν πώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τους Ρώσους πολίτες όταν υπάρχει πολιτική εντολή. Είναι προφανές ότι στην Ουκρανία δεν έχω καμία πιθανότητα για μια δίκαιη δίκη και επιπλέον η έκδοσή μου στο ουκρανικό καθεστώς συνεπάγεται 100% απειλή για τη ζωή μου. Με απλά λόγια είτε θα σκοτωθώ από την αστυνομία ή τους ακραίους ή ζητήσουν τεράστια αμοιβή για να “κλείσουν την υπόθεση”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλώ τη Ρωσία να προστατεύσει τη ζωή μου. Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη που λαμβάνω τώρα, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή. Καλώ τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν ανθρωπιά και σοφία και όχι να με εκδώσουν στη χώρα όπου θα με κάνουν κομμάτια χωρίς να είμαι ένοχος.

Κάνω έκκληση στους φίλους και τους συγγενείς μου να υποστηρίξουν εμένα και την οικογένειά μου με τις σκέψεις ή τις προσευχές τους».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ