2019-03-07 19:53:10
Φωτογραφία για Το CERN διώχνει τον καθηγητή που έκανε σεξιστικά σχόλια
Το διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία του με τον Ιταλό καθηγητή Αλεσάντρο Στρούμια, που είχε προκαλέσει σωρεία επικρίσεων πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες των ανδρών στη φυσική. Το CERN αποφάσισε να μην ανανεώσει το στάτους του «επισκέπτη καθηγητή» στο κέντρο για τον Στρούμια. 

Άλλωστε ήδη από τον Οκτώβριο είχε αναστείλει επί της ουσίας τη συνεργασία, από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες για το ζήτημα. Μιλώντας, πέρυσι σε σεμινάριο του CERN, ο Στρούμια υποστήριξε πως η φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο. 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις ενώ μιλούσε σε ένα ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών φυσικών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

 Ο Στρούμια δεν είχε σταματήσει εκεί, αλλά υποστήριξε επιπλέον πως οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», και «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν», κάνοντας λόγο για διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.

 Με ανακοίνωσή του το CERN - το οποίο έχει μια Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του - είχε καταδικάσει τότε την ομιλία του Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό». 

 Η απόφαση του CERN έρχεται μετά από ενδελεχή, εσωτερική έρευνα του κέντρου, με τον καθηγητή να δηλώνει στο BBC πως εξακολουθεί να υποστηρίζει όσα είχε πει στην επίμαχη ομιλία του. 

 «Κάποιοι άνθρωποι μισούν να ακούν για την "υψηλότερη ανδρική διακύμανση": η ιδέα προέρχεται από τον Δαρβίνο, όπως και άλλες επιθετικές/προσβλητικές ιδέες που υποστηρίζονται από την παρατήρηση», δήλωσε στο βρετανικό κανάλι, προκαλώντας νέο κύκλο αρνητικών σχολίων.

 Ο Στρούμια υποστήριξε πως η μεταχείρισή του από το CERN (σ.σ μετά τα σεξιστικά του σχόλια) ήταν άδικη. «Για μήνες, το CERN ερευνούσε αν η 30λεπτη ομιλία μου είχε παραβιάσει τους κανόνες του για σεβασμό και τακτ στην έκφραση προσωπικών απόψεων και στη δημόσια επικοινωνία. Θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία, όπου θα μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. 

Αυτό δεν συνέβη». Στην ανακοίνωσή του, το ερευνητικό κέντρο υπογραμμίζει πως η διερεύνηση του περιστατικού έγινε υπό το πρίσμα των εσωτερικών κανόνων και κανονισμών και του κώδικα ηθικής του οργανισμού στον οποίο βασίζονται οι θεμελιώδεις αξίες του». «Το αποτέλεσμα της έρευνας, μετά και την απόφαση του Πανεπιστημίου της Πίζας, ήταν να μην επεκταθεί το στάτους του επισκέπτη καθηγητή στον Στρούμια», εξηγεί το CERN, διαβεβαιώνοντας την προσήλωσή στην «ύψιστη σημασία του σεβασμού» στον εργασιακό χώρο. 

 Η Δρ. Τζέσικα Γουέιντ, φυσικός από το Imperial College του Λονδίνου, που ήταν παρούσα στην επίμαχη ομιλία του Στρούμια με τα σεξιστικά σχόλια, δήλωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση του CERN είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο: «Ανεξάρτητα από το στάτους σας, θα βρεθείτε προ των ευθυνών σας για τα πεπραγμένα και τα λεγόμενά σας». Με πληροφορίες από BBC 

Πηγή: www.lifo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ