2019-03-11 12:31:39
Φωτογραφία για Αναδημοσίευση: Στο έλεος των συμμοριών και της μαφίας η χώρα
Ένα αποκαλυπτικό παρασκήνιο για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα, που δείχνει ότι η χώρα μας είναι «ξέφραγο αμπέλι», δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής. Στο ρεπορτάζ του Βασίλη

Λαμπρόπουλου, ξεδιπλώνονται όλες οι συμμορίες που δρουν στη χώρα μας, όλες οι… φυλές των κακοποιών, όλη η μαφία από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ιταλία, τη Σερβία, την Ιταλία και εσχάτως από την Αυστραλία.

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, οι συμμορίες αυτές ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους στην Ελλάδα δημιουργώντας ένα σκηνικό που θυμίζει πολλές φορές… Καμπούλ. Όπως, πρόσφατα με την τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητο μέλος των «Hell Angels», και μάλιστα σε υπαίθριο πάρκινγκ στη Λ. Βουλιαγμένης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από τον Αλεξάντρ Σαλόνικ μέχρι τον Βλαντίμιρ Ταταρένκοφ και τον Βλαντίμιρ Μποκάν, τα μέλη της ιταλικής οργάνωσης «Sacra Corona Unita», τον αρχηγό των αυστραλών μοτοσικλετιστών «Comancheros» αλλά και των «Hell Angels», δεκάδες ξένοι μεγαλοκακοποιοί έχουν εμφανιστεί στα νότια προάστια της Αθήνας, στη Δυτική Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή μόλις αρχίζει ο «κύκλος του αίματος».


Κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει στη χώρα μας 120-140 επικίνδυνους κακοποιούς, που αναζητούνται με διεθνή εντάλματα σύλληψης, όμως ο αριθμός τους στην Ελλάδα θεωρείται ότι είναι τουλάχιστον τριπλάσιος έως τετραπλάσιος. Πολλοί από αυτούς έρχονται στη χώρα μας για να γλιτώσουν από αιματηρές συγκρούσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη, κάθε χρόνο καταφθάνουν στην Ελλάδα περίπου 30-40 αιτήματα ξένων Αρχών για ελέγχους υποθέσεων σχετικών με «ξέπλυμα χρήματος», όπως επενδύσεις σε ακίνητα κ.λπ., από διεθνή κυκλώματα.

Η έκρηξη βόμβας, πιθανόν τηλεχειριζόμενης, την περασμένη εβδομάδα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ΙΧ ενός 46χρονου Αυστραλού, ο οποίος είχε καταγραφεί σαν αρχηγός του παραρτήματος της Μελβούρνης της συμμορίας μοτοσικλετιστών «Comancheros», αποτελεί ένα δείγμα της παρουσίας στη χώρα μας υψηλόβαθμων μελών του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Και ότι η Ελλάδα λόγω του ελλείμματος αστυνόμευσης γίνεται συχνά πεδίο μάχης για επικίνδυνες διεθνείς «βεντέτες».

Αραβες ένοπλοι

Τα πρώτα δείγματα ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά ένα ξέφραγο αμπέλι είχαν φανεί τη δεκαετία του ’80, όταν είχε διαπιστωθεί η παρουσία αράβων ενόπλων που προχωρούσαν σε επιθέσεις εναντίον διαφόρων στόχων. Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να μην είχαν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, ήταν ωστόσο ενδεικτικές της ελλιπούς αστυνόμευσης. Εκείνη την περίοδο είχαν δολοφονηθεί στη χώρα μας 15 άτομα, ανάμεσα στα οποία λίβυοι αντικαθεστωτικοί (της κυβέρνησης Καντάφι), μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης PLO, υπάλληλος της ιορδανικής πρεσβείας, ενώ υπήρξε και δολοφονία τούρκου διπλωμάτη από οργάνωση που υποστήριζε την απελευθέρωση της Αρμενίας. Τα πλέον δραματικά περιστατικά ήταν αυτά που σημειώθηκαν το 1988 και το 1991 με τη σφαγή στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» και την έκρηξη βόμβας σε ταχυδρομικό γραφείο (ο εκρηκτικός μηχανισμός προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο) στην οδό Βότση στην Πάτρα, με συνολικό απολογισμό 20 νεκρούς.

Ωστόσο από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν σαφή στοιχεία ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μαζικό «καταφύγιο» ξένων κακοποιών. Το πρώτο δείγμα ήταν η δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, του 37χρονου πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Σαλόνικ, ο οποίος ήταν ηγετικό μέλος της μαφίας του Κουργκάς και είχε βρεθεί στραγγαλισμένος στη Βαρυμπόμπη. Ο Σαλόνικ είχε δημιουργήσει βάσεις ρώσων εκτελεστών στους Θρακομακεδόνες και στο Λαγονήσι. Ωστόσο φαίνεται να ξέσπασε «εμφύλιος» μεταξύ των αλλοδαπών μαφιόζων. Θύμα της δολοφονικής διαμάχης ήταν και η 19χρονη φίλη του Σαλόνικ, πρώην «Μις Ρωσία», Σβετλάνα Κότοβα, το πτώμα της οποίας βρέθηκε διαμελισμένο σε μια βαλίτσα στο Λαγονήσι.

Ο Σαλόνικ είχε θεωρηθεί ύποπτος για πολλά συμβόλαια θανάτου στην Ευρώπη, ενώ είχε εξεταστεί η συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονικής επίθεσης, τον Οκτώβριο του 1995, με παγιδευμένο ΙΧ κατά του τότε σκοπιανού προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν μάλιστα τότε λόγω της υπόθεσης Σαλόνικ και της διαρκούς παρουσίας ρώσων μαφιόζων στη χώρα μας να δημιουργήσουν νέο τμήμα για την αντιμετώπιση του «οργανωμένου εγκλήματος», το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε υπηρεσιακά. Τότε είχε αποκαλυφθεί και η παρουσία στην Ελλάδα του ρώσου ποινικού Βλαντίμιρ Ταταρένκοφ που είχε κατηγορηθεί για 11 φόνους στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και είχε εμφανιστεί στη Θράκη σαν «επενδυτής» στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας και του τουρισμού! Από τότε υπήρχαν αρκετές ενδείξεις για μεταφορά των «συγκρούσεων» από τη Ρωσία στην Ελλάδα και ανάμεσα σε αυτές η δολοφονία ενός 42χρονου από την Αμπχαζία τον Μάιο του 2010 στη Βούλα.

Ο πόλεμος  στα νότια προάστια

Στις 11 Αυγούστου 2000 καταγράφηκε η δολοφονία στην οδό Αίθρας 3 στη Βάρκιζα του 37χρονου Αντόνιο Σαβέριο Μπενβενούτο, που αποδόθηκε στη σύγκρουση δύο ομάδων της ιταλικής εγκληματικής οργάνωσης «Sacra Corona Unita» που έχουν έδρα στις πόλεις Οστούνι και Φαζάνο, δύο μικρές τουριστικές κωμοπόλεις στην Απουλία της Ιταλίας. Εκείνη την περίοδο είχε διαπιστωθεί ότι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα υπάρχουν «βάσεις» της εν λόγω μαφίας, όπως επίσης της εγκληματικής οργάνωσης «Remo Letse Libere», αλλά και άλλων συμμοριών που έχουν δημιουργηθεί από κακοποιούς της Μαφίας Ντραγκέτα από την Καλαβρία. Οι συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις ρύθμιζαν από τη χώρα μας το λαθρεμπόριο τσιγάρων, κυρίως μέσω Μαυροβουνίου, έχοντας άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση του τότε προέδρου της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ακόμα είχαν επαφές με την αλβανική μαφία και ορισμένοι από αυτούς φαίνεται να προχωρούσαν σε διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα στην Ελλάδα έδιναν το παρών και άλλα μέλη της ιταλικής μαφίας, που προχωρούσαν μάλιστα σε κατασκευές σε ελληνικά ναυπηγεία ταχύπλοων σκαφών για τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Αυτές οι διαμάχες της ιταλικής μαφίας επιχειρήθηκε να συνδεθούν από την ΕΛ.ΑΣ. με τη δολοφονία, στις 10 Σεπτεμβρίου 2000 στη Βάρη του σέρβου επιχειρηματία Βλαντίμιρ Μποκάν, ο οποίος έλεγχε αποθήκες λαθραίων τσιγάρων στο Μπαρ του Μαυροβουνίου. Τότε όμως για τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια υπήρχαν ενδείξεις ότι σχετιζόταν και με την παρουσία στην Ελλάδα σέρβων παραστρατιωτικών του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πρόκειται για τους «Τίγρεις» του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς ή Αρκάν, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2000 στο Βελιγράδι.

Οι «Αγγελοι της Κόλασης»

Επιπλέον στη χώρα μας δίνουν την τελευταία 15ετία το παρών δεκάδες μέλη της γεωργιανής μαφίας που οργανώνουν το 30%-40% από τις συνολικά 5.000 διαρρήξεις σε σπίτια και 500 ληστρικές επιδρομές επίσης σε κατοικίες που σημειώνονται στη χώρα μας.

Ακόμα στις 20 Νοεμβρίου 2012 είχε βρεθεί στην περιοχή του Χάρακα Κερατέας η σορός ενός 31χρονου Ελληνοκαναδού. Οι δράστες τού είχαν χορηγήσει υπνωτικό και ύστερα τον έδεσαν, τον στραγγάλισαν και τον έκαψαν. Ο 31χρονος είχε σχέσεις με τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, φερόταν ότι είχε πιθανόν λιβανέζο συνεργό και η εν λόγω δολοφονία συνδέθηκε με τη δράση της «μεξικανικής μαφίας» που φαίνεται ότι είχε δώσει παρών και στη χώρα μας. Ακόμα στην Ελλάδα δραστηριοποιείται παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης μοτοσικλετιστών «Hell Angels» (Άγγελοι της Κόλασης), σε μεγάλο τμήμα της οποίας αποδίδεται εγκληματική δραστηριότητα. Μέλη των «Hell Angels» στην Ελλάδα είχε επιχειρηθεί να συνδεθούν με δύο-τρεις υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και με βομβιστική επίθεση το 2011 σε εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας, χωρίς όμως αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η οργάνωση «Comancheros», ηγετικό μέλος της οποίας ήταν ο 46χρονος που έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης στη Γλυφάδα, πριν από πέντε ημέρες, συμμετείχε σε πολύχρονη αιματηρή βεντέτα με το παράρτημα των «Hell Angels» στην Αυστραλία.

Μάλιστα για τον 46χρονο είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για τυχόν συμμετοχή του στην απαγωγή και δολοφονία το 2015 ηγετικού μέλους των «Hell Angels» στην Ταϊλάνδη. Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2018 είχε σημειωθεί στη Βούλα η δολοφονία του 46χρονου ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Γιάννη Μακρή, ο οποίος είχε ελεγχθεί για συμμετοχή σε εγκληματικές επιθέσεις και σε διακίνηση ναρκωτικών στην Αυστραλία. Επιπλέον και για εκείνον υπήρξαν ορισμένες πληροφορίες ότι είχε σχέσεις με την οργάνωση «Hell Angels», χωρίς πάλι να παρουσιαστούν σαφή στοιχεία. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν συνδέονται οι εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των δύο «Αυστραλών» στα νότια προάστια της Αθήνας.

Βασίλης Λαμπρόπουλος

tovima.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ