2019-03-11 18:32:30
Φωτογραφία για Τι είναι το σύνδρομο Morton’s που προκαλεί μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών;
Μουδιάζουν τα δάχτυλα των ποδιών σας και νιώθετε κάψιμο και πόνο στο πέλμα;

Μην το αγνοείτε γιατί μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο Morton΄s! Πρόκειται για ένα σύνδρομο ευαισθησίας και πόνου που προσβάλει την περιοχή του πρόσθιου πέλματος, συνήθως στη φορτιζόμενη επιφάνεια μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου.

«Το σύνδρομο Morton’s προκαλεί την αίσθηση εισδοχής χαλικιού στην κάλτσα κάτω από το δάχτυλο. Συχνότερα εμφανίζεται στις μεσήλικες γυναίκες μεταξύ 3ου-4ου δακτύλου (80%) και μεταξύ 2ου-3ου δακτύλου (20%)» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Μικροχειρουργός δρ Ιγνατιάδης.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης, ανατομικά πρόκειται για πάχυνση του πελματιαίου νεύρου (σαν όγκος) που καταλήγει στα δάχτυλα των ποδιών και προκαλεί:

κάψιμο στο μπροστινό πέλμα του ποδιούμούδιασμα στα δάχτυλασυναίσθημα εισδοχής χαλικιού κάτω από το δάχτυλο

Παράγοντες που ενοχοποιούνται


Το σύνδρομο Morton’s φαίνεται να εμφανίζεται μετά από χρόνιο ερεθισμό, πίεση ή τραυματισμό σε ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάκτυλα των ποδιών σας. Παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν είναι:

Ψηλά τακούνια η στενά παπούτσια: Τα ψηλά τακούνια έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του Morton, καθώς πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται με τη μείωση των τακουνιών και τα φαρδιά παπούτσια.Ορισμένα αθλήματα,όπως τρέξιμο, τζόκινγκ ή αναρρίχηση μπορεί να εκθέσει τα πόδια σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς.Παραμορφώσεις του άκρου ποδός: Οι άνθρωποι που έχουν κάλους, πτώση μεταταρσίων, σφυροδακτυλία, υψηλή καμάρα ή πλατυποδία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στο 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση, υπάρχουν πόδια έτσι κατασκευασμένα που προδιαθέτουν στο σύνδρομο και λέγονται δάκτυλα Morton’s και ένα 70-80% αυτών παρουσιάζουν συχνά-πυκνά ευαισθησία και χρόνιους πόνους ποδός (μεταταρσαλγίες) χωρίς να σημαίνει ότι απαραίτητα θα κάνουν νεύρωμα Morton’s.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ