2019-03-12 10:11:15
Φωτογραφία για Παιδίατροι: Πεδίο στο αντιεμβολιαστικό κίνημα οι εμβολιασμοί από φαρμακοποιούς
Newsroom |Healthmag.gr

Αντίδραση της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας για εμβολιασμούς στα φαρμακεία

Ανάστατοι είναι οι παιδίατροι της Αττικής μετά την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναγνωρίζει τα φαρμακεία ως μονάδες ΠΦΥ και επιτρέπει στους φαρμακοποιούς τη διενέργεια εμβολιασμών.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Γιάννη Μπασκόζο, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον "εποχικό εμβολιασμό", που επιτρέπεται στο εξής.

Η Ένωση διερωτάται τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «εποχικός εμβολιασμός» και αν εννοείται η γρίπη, τότε θα πρέπει να αναφερθεί σαφώς. Επίσης διερωτάται αν δεν επαρκούν οι γιατροί, οπότε αναγκαστικά βάζουμε και τους φαρμακοποιούς να το κάνουν ή άν δεν κάνουν καλά την δουλειά τους οι γιατροί με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης.


Πάντως, όσον αφορά τα παιδιά τονίζουν ότι, "εδώ και πολλά χρόνια, οι παιδίατροι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα παραδοσιακά εμβολιάζουν τα παιδιά και πως το πολύ υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο των παιδιών στην χώρα μας, οφείλεται στην επιτυχημένη και εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια των παιδιάτρων να εμβολιάζουν και να προσπαθούν να πείσουν τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους".

Σημειώνει ότι για μια τέτοια ρύθμιση πρέπει πρώτα να απαντηθούν δύο σημαντικά ερωτήματα: Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε.

Και τονίζει ότι η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι δεν θα κερδίσουμε απολύτως τίποτε.

"Με δεδομένο το γεγονός ότι ο εμβολιασμός και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της χώρας μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, θεωρούμε ότι η ανάθεση με σχετικό νόμο στους φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν, δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτε περισσότερο στην εμβολιαστική κάλυψη, τουλάχιστον όσον αφορά τα παιδιά. 

Όσον αφορά την γρίπη, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό θεσμικά δεν θα παίξει κανένα ρόλο, αφού είναι δεδομένο ότι, έστω και ατύπως οι φαρμακοποιοί εμβολιάζουν μέχρι και σήμερα τον γενικό πληθυσμό για την γρίπη και παρόλα αυτά η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή", αναφέρουν οι κ.κ. Κ. Νταλούκας και Δημ. Φούσκας, πρόεδρος και γ.γ. της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ., αντίστοιχα.

Στη δεύτερη ερώτηση του "τι χάνουμε", οι εκπρόσωποι της εΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, απαντούν πως "θα χάσουμε την πρώιμη διάγνωση, την πρόληψη και την συμβουλευτική της οικογένειας και των παιδιών, κυρίως στο ηλικιακό φάσμα της προεφηβικής και της εφηβικής περιόδου.

Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί μεμονωμένη ιατρική πράξη αλλά τμήμα μιας ευρύτερης ιατρικής φροντίδας με κέντρο την πρόληψη. Πριν από κάθε εμβολιασμό απαιτείται η λήψη ιστορικού, μια καλή κλινική εξέταση και η ενημέρωση των γονιών για την αξία του εμβολιασμού και τις πιθανές παρενέργειες.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να εμβολιάσουμε παιδιά που από το ιστορικό τους ή την κλινική εξέταση δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Από την άλλη, είναι μια μοναδική ευκαιρία με αφορμή τον εμβολιασμό οι γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στον παιδίατρο και να εξετάζονται προληπτικά. Είναι πολλές οι φορές που με την ευκαιρία του εμβολιασμού, κυρίως σε εφήβους, έχουμε διαγνώσει προβλήματα όπως κύφωση, σκολίωση, παχυσαρκία, ενδοκρινολογικά νοσήματα, προβλήματα ανάπτυξης, καρδιακά νοσήματα, οφθαλμολογικές ανωμαλίες κλπ, που αλλιώς θα ξέφευγαν. 

Ως επιστήμονες, έχουμε μάθει να σεβόμαστε σε απόλυτο βαθμό την ιατρική επιστήμη και το γνωστικό αντικείμενο της κάθε ομάδας που ασχολείται με αυτή. Οφείλουμε να λειτουργούμε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη υγεία του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών στο μέτρο που μας αφορά. Πιστεύουμε ότι η υγεία στον πληθυσμό πρέπει να παρέχεται μέσα σε οργανωμένες δομές σύγχρονων και εξοπλισμένων ιατρείων και όχι μέσα σε ευκαιριακούς χώρους που δεν έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Αυτό ισχύει και στην σπάνια περίπτωση μιας αλλεργικής αντίδρασης ή άλλης πιθανής παρενέργειας κατά τον εμβολιασμό".

Οι εκπρόσωποι της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. δηλώνουν κάθετα αντίθετοι σε οτιδήποτε θολώνει και βάζει σε κίνδυνο την πρόληψη, την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας υγείας, προκαλεί διαταραχή στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και βάζει σε κίνδυνο την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών της χώρας μας. 

Ζητούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ως επίσημο συμβουλευτικό όργανο, να πάρει ξεκάθαρη θέση και να στηρίξει την επιστημονική άποψη, με σεβασμό στο γνωστικό αντικείμενο του καθενός, προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο και όχι χειρότερο εμβολιαστικό αποτέλεσμα.

Καταλήγουν ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δει με προσοχή όλα όσα αναφέρουν, γιατί διατηρούμε εξαιρετικά υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο (το καλύτερο στην Ευρώπη) και έχουμε - ως χώρα - ξοδέψει πολύ χρόνο και κόπο για να φτάσουμε σε αυτό. 

Ζητούν απόσυρση της ρύθμισης ή τουλάχιστον να ξεχωριστούν τα παιδιά μέχρι 16 ετών, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών και να μην διαταραχθεί η ομαλή εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουν ότι θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την ευθύνη για την πιθανή πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης και όλες τις ανωμαλίες και τις συνέπειες στην υγεία που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ