2019-03-12 10:52:29
Φωτογραφία για Η ΕΛΑΣ της ακροδεξιάς Ν.Δ. βγάζει παράνομες τις προληπτικές προσαγωγές της αστυνομίας του προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ- Η διαταγή ενός εμβληματικού αρχηγού
Θα ξεκινήσουμε κάπως επικολυρικά. Ήταν 16 Μαΐου του 2005 όταν στις αστυνομικές υπηρεσίες διαβιβάστηκε μια διαταγή του τότε αρχηγού, με θέμα: Οι προσαγωγές ατόμων ως

προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση αστυνομικής δραστηριότητας" και στην πρώτη μόλις παράγραφο γινόταν μνεία όπως αποκαλύπτει το bloko.gr στην εφαρμογή τακτικών και πρακτικών ικανών να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, με απόλυτα πάντα σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Σε ποια και τίνος τα δικαιώματα; Θα μπορούσε σήμερα ο οποιοσδήποτε ν' αναρωτηθεί μπροστά στη μαζικοποίηση του φαινομένου των προληπτικών προσαγωγών ειδικά και όταν κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκδράμει προς την περιφέρεια για εκφορά πολιτικού λόγου.

Η διαταγή αποτελούσε απότοκο προϊόν σκέψης, επεξεργασίας και μελέτης του επιτελείου ενός εμβληματικού αρχηγού της αστυνομίας. Του Γιώργου Αγγελάκου που θήτευσε επί ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Μιας παράταξης που κάτω από επικίνδυνες μακιαβελικές θέσεις και προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, επιχειρείται συλλήβδην να ταυτιστεί με την ακροδεξιά. Μια επιλογή που σε αντίθεση με την οιονεί επιδίωξη, υπηρετεί το ακριβώς αντίθετο. Την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς και του όποιου μορφώματος μισαλλοδοξίας στεγάζεται κάτω από το φαγεδαινικό ιδεολόγημα.


Τί αναγράφεται μεταξύ άλλων στην προφανώς ακροδεξιάς έμπνευσης και ρηρορικής διαταγή του κ. Αγγελάκου;

"Δεν αποτελεί αντιθέτως σύλληψη (άρα ούτε περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας) αλλά περιορισμό της ελεύθερης κίνησης το σταμάτημα ύποπτου, πεζού ή οχήματος από αστυνομικό για τον έλεγχο... έστω και αν οι έλεγχοι αυτοί συνεπάγονται ενδεχομένως μετάβαση στο αστυνομικό τμήμα. Καλά τα λέει ο κ. αρχηγός θα μας πει κάποιος ο οποίος διαβάζει επιμέρους τμήματα και τ' αξιολογεί κατά το δοκούν (ολόκληρη τη διαταγή θα την βρείτε σε επόμενη ανάρτηση).   

Αμέσως μετά αναφέρεται ότι: " Η προσαγωγή του ύποπτου αστυνομικό κατάστημα συνιστά εξ ορισμού ένα επαχθές καταναγκαστικό μέτρο... δοθέντος ότι το άτομο τίθεται υπό τη φυσική εξουσία του αστυνομικού, πολλές φορές μάλιστα με δέσμευση, ενώ γίνεται αναφορά στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και στα ατομικά δικαιώματα του πολίτη που αποτελούν κατάκτηση του νομικού πολιτισμού μας. (Γραπτά του κ. Αγγελάκου και όχι δικά μας).

" Η επίδειξη δελτίου ταυτότητας, συνεχίζει, πρέπει καταρχήν ν' απαλλάσσει τον ελεγχθέντα από το ενδεχόμενο της προσαγωγής... ωστόσο επιτρέπεται στην περίπτωση που η συμπεριφορά του κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος". Τα λέει καλά θα πει επίσης κάποιος στρεψόδικος.

Όμως, διαβάστε τί ακολουθεί: Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενος υψηλός βαθμός εγκληματικότητας σε δημόσιο χώρο, επιτρέπει προφανώς την πύκνωση της αστυνόμευσης αυτού και την επέμβαση εφόσον αναφύεται η παραμικρή εξατομικευμένη ένδειξη, όχι όμως και την αντιμετώπιση όλων των παρατυχόντων πολιτών εκ προοιμίου υπόπτων, αφού οι πολίτες δεν υποχρεούνται να συνδέουν προς ορισμένο νόμιμο σκοπό τη φυσική παρουσία τους σε δημόσιο χώρο.

Τί μας λέει ο κ. αρχηγός με τη διαταγή του Μαΐου το 2005; Όχι στο τσουβάλιασμα, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα επί ημερών προοδευτικής κυβέρνησης και αν υπάρχει ένδειξη ή πληροφοριακό περιβάλλον, αύξηση της αστυνομικής παρουσίας για την αποτροπή.

Γιατί είναι πολύ εύκολο οι προληπτικές προσαγωγές να μετατραπούν σε στοχευμένες και η Δημοκρατία να ξαναμπεί στο γύψο.

του Γιώργου Καραϊβάζ

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ