2019-03-12 14:52:06
Φωτογραφία για Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με παράνομα φάρμακα αξίας 165 εκατ. ευρώ
Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - Healthpharma.gr

Διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων με «πλοκάμια» σε περισσότερες από 16 χώρες της Ευρώπης και «διασυνδέσεις» με δεκάδες εγκληματικές οργανώσεις εξάρθρωσε η Europol, σε μια επιχείρηση που διήρκεσε συνολικά 7 μήνες.

Από την επιχείρηση, που ήταν μέρος του συνολικού προγράμματος MISMED 2, κατασχέθηκαν συνολικά 13 εκατομμύρια δόσεις φαρμάκων, βάρους 1,8 τόνων και συνολικής αξίας 168 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα προϊόντα, τα μισά περίπου ήταν πλαστά σκευάσματα.

Το πρόγραμμα MISMED 2, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος, έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και ένα χρόνο, με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων και την αποτροπή της χρήσης φαρμάκων αμφίβολης προέλευσης.

Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MISMED έχει αυξηθεί σημαντικά, αντανακλώντας την αυξανόμενη δέσμευση των χωρών να αντιμετωπίσουν την απειλή της παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Φέτος, 7 νέες χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σερβία και Ουκρανία) ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα αρχικά 9 συμμετέχοντα κράτη μέλη της Ε.Ε.


Μέχρι στιγμής, συνολικά, έχουν συλληφθεί 435 άτομα τα οποία συνδέονται με 24 διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις.

Τα οπιούχα σκευάσματα είναι πάντα στις πρώτες θέσεις της παράνομης διακίνησης, όμως τα τελευταία χρόνια διακινούνται παράνομα και σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Αύξηση παρατηρείται και στη διακίνηση σκευασμάτων «μαϊμού».

100 συλλήψεις το 2017

Σύμφωνα με στοιχεία των προηγούμενων ετών, καθόλη τη διάρκεια του 2017 έγιναν 100 συλλήψεις, ενώ τα φάρμακα που κατασχέθηκαν έφθασαν στα 230 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με τη συμμετοχή των τελωνείων, των αρχών επιβολής του νόμου και των ρυθμιστικών αρχών υγείας της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, η επιχείρηση MISMED οδήγησε σε καταγραφή 75 εκατομμυρίων μονάδων φαρμάκων και απαγορευμένων ουσιών ντόπινγκ με εκτιμώμενη αξία άνω των 230 εκατ. ευρώ.

Η σειρά συντονισμένων ενεργειών είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη 205 ερευνών και τον εντοπισμό 277 υπόπτων, από τους οποίους 111 συνελήφθησαν.

Αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε το 2017 με αφορμή φάρμακο βουπρενορφίνης το οποίο διακινήθηκε παράνομα μεταξύ Γαλλίας και Φινλανδίας.

Οι ανησυχίες αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την αυξανόμενη κατάχρηση φαρμάκων, ιδίως εν όψει της μεγάλης αύξησης των θανάτων από αναλγητικά συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Η κατάχρηση φαρμάκων αποτελεί σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον τομέα του εγκλήματος, καθώς παρέχουν πολύ υψηλά κέρδη για τους δράστες και σχετικά χαμηλό κίνδυνο ανίχνευσης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
PC-O11 Dynamic σε σχεδίαση Razer
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
PC-O11 Dynamic σε σχεδίαση Razer
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ