2019-03-12 21:08:35
Φωτογραφία για Κρίσεις επί των κρίσεων στο Στρατό Ξηράς
Του Ηλία  Προύφα

Θα δανειστώ μία παράγραφο από σχολιασμό του έμπειρου και καταξιωμένου συναδέλφου του στρατιωτικού ρεπορτάζ, Μάνου Τσαλδάρη της Εφημερίδας των Συντακτών, για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία προσωπικά πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Όπως έγραψε προχθές χαρακτηριστικά: ''Στο ίδιο πολιτικό έργο θεατές δηλώνουν ότι βρίσκονται σχεδόν σε κάθε περίοδο κρίσεων ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, αφού τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν αντιδράσεις στις επιλογές της ηγεσίας. «Είναι προσβολή για τους αξιωματικούς να διαβάζουν ότι η τύχη του στρατεύματος κρίνεται από την ύπαρξη ορισμένων μόνο από αυτούς, λες και δεν υπάρχει συνέχεια, λες και κάποιοι αξίζουν να παραμένουν εσαεί στις θέσεις τους, χωρίς να φτάσει ποτέ η ώρα της αποστρατείας», έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Εφ. Συν.» αρκετοί από αυτούς και θύμιζαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις του παρελθόντος...''


Οι κρίσεις του Στρατού Ξηράς ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες και ψύχραιμα χωρίς φωνές και αντιπολιτευτικές κορώνες, θα προσπαθήσουμε και μέσα από το kranosgr με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα των φετινών προαγωγών - αποστρατειών.

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί και είναι ίσως το πιο σημαντικό, ότι εντός του στρατεύματος και από γνωρίζοντες το χώρο της εθνικής άμυνας, οι σχολιασμοί που ακούστηκαν κάνουν λόγο για ήπιες και δίκαιες κρίσεις, εκτός ορισμένων περιπτώσεων όπως ανέφεραν, κάτι που καταγράφεται στα θετικά του νυν ΑΓΕΣ, Αντγου Γεώργιου Καμπά. Μάλιστα λίγες είναι οι χρονιές που κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, στα όπλα, οι κρίσεις χαρακτηρίζονται ως φυσιολογικές αφού για κάθε προαγωγή, υπήρξε και μία αποχώρηση. Συγκεκριμένα στο βαθμό του Συνταγματάρχη, από τα 100 - 110 στελέχη, αποστρατεύτηκαν οι 50, ξεμπλοκάροντας την επετηρίδα και δίνοντας τη δυνατότητα σε νεότερα στελέχη να παρουσιάσουν το έργο τους.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι τα επόμενα 4 χρόνια, περίπου 400 Συνταγματάρχες, θα πρέπει να κριθούν αφού από το 2022 ο νόμος αλλάζει και κάθε χρονιά θα κρίνεται και μία μόνο τάξη.

Στα Σώματα μία από τα ίδια, δίκαιες και εδώ οι κρίσεις, με αποστρατεία στελεχών όπως των ΔΥΓ και ΔΟΙΚ, οι οποίοι ήταν συμμαθητές προηγούμενων Αρχηγών και λόγω ορίων ηλικίας θα έπρεπε να αποστρατευτούν.

Οι νέοι Διοικητές σχηματισμών που κρίθηκαν πριν λίγες ημέρες, είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτή την εβδομάδα  τα καθήκοντά τους  και απερίσπαστοι να εκτελέσουν την υψηλή αποστολή, που η πατρίδα τους εμπιστεύτηκε. Όταν θα έρθει η ώρα και αυτοί θα κριθούν Καλή επιτυχία και καλή δύναμη!
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ