2019-03-13 03:00:42
Φωτογραφία για ΙΣ Κρήτης: Άμεση απόσυρση της τροπολογίας που εκχωρεί την δυνατότητα στα φαρμακοποιούς να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 

ΘΕΜΑ: «Άμεση απόσυρση της τροπολογίας που εκχωρεί την δυνατότητα στα φαρμακοποιούς να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». 

Κύριε Υπουργέ, 

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην τροπολογία που αιφνιδιαστικά καταθέσατε και ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων, με την οποία εκχωρείται η δυνατότητα στα φαρμακεία να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θεωρούμε απαράδεκτη και ανεύθυνη την μεθόδευση της τελευταίας στιγμής να περάσει με τέτοια προχειρότητα μια τελείως αβάσιμη επιστημονικά και επικίνδυνη ρύθμιση. 

Γνωρίζετε ότι ο θεράπων ιατρός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος να αξιολογήσει την αναγκαιότητα της oποιαδήποτε ιατρικής πράξης (και του εμβολιασμού), τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις και να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την εκτέλεσή της. Αναφέρεται ρητά στα άρθρα 1 και 2 του ισχύοντος Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/ 2005, ΦΕΚ Α΄287/28.11.2005). Οποιαδήποτε απόφαση αντίθετη με τις διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας είναι άκυρη (άρθρο 338, Ν. 4512/2018, ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018). 


Γνωρίζετε επίσης πως κάθε πρόσωπο, το οποίο χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα κατά το νόμο προσόντα για την άσκηση της ιατρικής, και επιλαμβάνεται την διάγνωση ή και τη θεραπεία ασθενών θεωρείται ότι ασκεί παρανόμως την ιατρική (άρθρο 339 παρ.2, Ν. 4512/2018, ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018).  

Οι πολίτες γνωρίζουν πως ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη. Γνωρίζουν πως απαιτείται, όπως σε όλες οι ιατρικές πράξεις, η αξιολόγηση της υγείας τους με την λήψη του ιστορικού και την φυσική εξέταση που μόνο γιατρός μπορεί να τις κάνει, κανείς άλλος. 

Κύριε Υπουργέ, 

η Χώρα μας κατέχει την μοναδικότητα στον δυτικό κόσμο να χορηγούνται όλα τα φάρμακα, ακόμα και τα αντιβιοτικά, από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού με δραματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων και φαρμακευτικών και ανεπιθύμητων ενεργειών. Αναμέναμε από την πολιτεία, να λάβει υπόψη τις συνεχείς αναφορές μας, και να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες άμεσα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης και αντιεπιστημονικής αυτής πρακτικής για τους πολίτες. 

Με αυτό το νομοθετικό πυροτέχνημα, ομολογείτε εμφατικά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης των ΤΟΜΥ. Οι γιατροί δε συμμετέχουν στις προκηρύξεις, οι πολίτες διαμαρτύρονται για ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και τεράστιες αναμονές κι εσείς εντάσσετε τα φαρμακεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αλήθεια ποιός θα αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες ιατρικών πράξεων που εκτελούνται από «κάτι σαν γιατρούς»; 

Όσοι, δήθεν, προβληματίζονται για την φυγή στο εξωτερικό των νέων ιατρών, ενώ θεωρούν “στρέβλωση’’ τον μεγάλο αριθμό των γιατρών και συνεχίζουν με τέτοιες πρακτικές απαξίωσης του ιατρικού έργου, αντί να αξιοποιήσουν το πολύτιμο αυτό δυναμικό, δεν συνεισφέρουν ούτε στην μείωση της φυγής τους, ούτε φυσικά στην επιστροφή τους στην πατρίδα. 

Κύριε Yπουργέ, 

Η τακτική του αιφνιδιασμού του ιατρικού κόσμου και η υποβάθμιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης των γιατρών αποτελεί μια λανθασμένη επιλογή. 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ανάγκη από όραμα, προγραμματισμό, τομές, συνεννόηση και συναίνεση, χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές. Δεν έχει ανάγκη από άλλες αντιπαλότητες. Απαιτεί τολμηρές αποφάσεις (όχι τροπολογίες της στιγμής) με έμφαση στην πρόληψη, αξιοποιώντας τους Ενωσιακούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση. 

12/03/2019 

Οι Πρόεδροι 

Γεώργιος Στεφανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου 

Κωνσταντίνος Νικολαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου 

Ιωάννης Κατσαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Σητείας 

Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων 

Χάρης Βαβουρανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ