2019-03-13 14:03:23
Φωτογραφία για Κακοκαιρία με παγωνιά, ισχυρούς ανέμους και χιόνια
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα - Στους 30 πόντους το χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων - Δύσκολη νύχτα στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού

Η παγωνιά, οι ισχυροί άνεμοι που έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το χιόνι που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και τους 30 πόντους είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους επηρεάζει και σήμερα τη χώρα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψε το δίκτυο των αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών (εξαιρουμένων των χιονοδρομικών κέντρων) ήταν: στο Νέο Καύκασο Φλώρινας (-6,9), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-5,4), στη Βλάστη Κοζάνης (-2,6), στο Περτούλι Τρικάλων (2,5), στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας (-2,3), στο Μέτσοβο (-2,2), στη Φλώρινα (-1,9) και στην Πάρνηθα (-1,8 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων).

 Όσον αφορά το υπόλοιπο της Τετάρτης, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, Θεσσαλία και Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα θα φαινόμενα τα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη.

Οι βόρειοι άνεμοι, που τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης έφθαναν κατά τόπους τα 9 μποφόρ, θα εξασθενήσουν σταδιακά και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Στα 30 εκατοστά το χιόνι στα Τρίκαλα

Την ίδια ώρα στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, στη Δυτική Θεσσαλία.

Στον Νομό Καρδίτσας το χιόνι έφτασε και σε χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Στον νομό Τρικάλων, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στους δήμους Πύλης και Μετεώρων με το ύψος του χιονιού να φτάνει μέχρι και τα 30 εκατοστά.

Δύσκολη η νύχτα στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού

Πολύ δύσκολο ήταν το βράδυ στη βόρεια Φθιώτιδα με τη χιονόπτωση να ξεκινά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής προστασίας Θανάση Καρακάντζα, 4 ώρες νωρίτερα από την ενημέρωση που είχαν.

«Ο χιονιάς ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.00 ενώ οι προβλέψεις που είχαμε εμείς και η αστυνομία ήταν για μετά τις 00.00 τα ξημερώματα. Στο σημείο λόγω του ξαφνικού της υπόθεσης δίπλωσαν όχι μία και δύο αλλά σχεδόν… 30 νταλίκες! Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η χιονόπτωση έφτασε στους 30 πόντους από το 13οχλμ Λαμίας-Δομοκού και πάνω μέχρι την Ξυνιάδα σε λιγότερο από μια ώρα! Ήταν από τα πιο έντονα φαινόμενα που θυμάμαι προσωπικά, τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κ. Καρακάντζας στο lamianow.gr.

«Ήταν τόσο έντονη η κατάσταση όπου τα εκχιονιστικά χρειάζοταν να κάνουν ζικ-ζακ προκειμένου να αποχιονίσουν τον δρόμο και να τον δώσουν σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το φαινόμενο εξασθένισε και δεν έχουμε πρόβλεψη για κακοκαιρία τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού:

Σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο που από το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, στη συνέχεια μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 3 έως 14, στα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 9 έως 14, και στην Κρήτη από 9 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα βόρεια. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, και μόνο από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 2 έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και μικρή πιθανότητα καταιγίδας, έως και το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, με εξαίρεση τα δυτικά του νομού και την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου έως το μεσημέρι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξανά πρωτιά...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ξανά πρωτιά...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ